Daugiau nei penkiasdešimt šalių aplankęs Darius stiuardu dirba jau dešimt metų, todėl per šį laiką darbe matė labai daug. Paklaustas, kokių iššūkių lėktuvuose pasitaiko dažniausiai, nedvejodamas atsakė, kad tai būtų nemandagūs keleiviai.

„Dažnai tenka susidurti su ne itin draugiškai nusiteikusiais keleiviais, kai kurie jų mano, jog stiuardai yra tarnai ir privalo pildyti visus įgeidžius. Šiame darbe itin svarbi disciplina ir taisyklių paisymas, todėl tenka tai priminti keleiviams, pamiršusiems, kad danguje derėtų elgtis mandagiau“, - pasakojo Darius.

Ne tik psichologai, bet ir medikai

„Trečiųjų pasaulio šalių keleiviai, kurie dažnai būna žemesnio išsilavinimo, neretai būna ir žemesnės kultūros. Rėkauja, švilpauja, mėto maistą ant žemės, įžūliai priekabiauja prie įgulos moterų. Tokį elgesį ne visuomet pavyksta sutramdyti mandagiu pokalbiu, todėl tenka pagrasinti, kad iškviesime policiją, ji keleivius pasitiks oro uoste. Dažniausiai tokie žodžiai suveikia ir keleiviai nurimsta“, – apie chuliganišką neramuolių elgesį pasakojo Darius.

Žinoma, įvairių situacijų pasitaiko ir su išsilavinusiais, dažnai keliaujančiais ir taisykles puikiai žinančiais žmonėmis. Deja, kartais tai baigiasi ne pačiomis džiugiausiomis patirtimis. Pašnekovas pasakojo atvejį, kai teko gelbėti keleivio gyvybę.

„Kartą pagyvenusį vyrą užtikau rūkantį lėktuvo tualete, nors visi žino, kad tai draudžiama. Įspėjau jį – nusileidus oro uoste jo lauks policija. Vyras susijaudino, griebėsi už širdies ir ėmė pasakoti, kad jam vos prieš dvi savaites atlikta širdies operacija. Kol nusileidome, teikėme jam būtinąją pagalbą. Aiškindamiesi nesusipratimus ir konfliktus turime su kiekvienu keleiviu kalbėtis vis kitaip. Žmonės reaguoja skirtingai, todėl, nenorėdami prisidaryti papildomų rūpesčių, kiekvieną veiksmą ar žodį turime pasverti.“

Itin rimtais keleivių sveikatos sutrikimų atvejais tenka leistis artimiausiame oro uoste, tačiau tarp keleivių beveik visuomet atsiranda bent vienas gydytojas, galintis padėti. „Esame išmokę ir patys suteikti medicininę pagalbą, bet kas kartą, kai kam nors sutrinka sveikata, kreipiamės į keleivius ir ieškome kvalifikuoto žmogaus.

Kartais skrydžiai tampa tikra išgyvenimo drama, bet dažniausiai viskas baigiasi gerai. Tačiau yra tekę susidurti ir su mirtimi. Garbaus amžiaus keleivio širdis sustojo jau pakilus į orą, o tai pastebėjusi jo giminaitė pranešė įgulai. Pamenu, iki pat nusileidimo darėme dirbtinį kvėpavimą. Vėliau, kas kartą, kai kam nors pasidarydavo bloga, imdavo drebėti rankos“, – pasakojo septintus metus stiuardu dirbantis Gediminas.

Per daug taurelių

Kalbėdami apie keleivių elgesį stiuardai Darius ir Gediminas teigė dažnai susiduriantys su keleiviais, kurie tinkamai neįvertina savo jėgų vartodami alkoholį. „Pavyzdžiui, britai alkoholio vartoja itin daug, bet jie, matyt, pripratę, o štai amerikiečiams tokie kiekiai būtų nepakeliami.

Su įgula esame sutarę skaičiuoti parduodamus gėrimus, dalinamės informacija, kiek kuriam keleiviui buvo parduota taurių. Mes turime teisę per daug apsvaigusiam keleiviui neparduoti dar vieno alkoholinio gėrimo, todėl šie ima gudrauti ir kviečia kitą stiuardą. Jei įgula tarpusavyje nesikalbėtų ir nesektų tokių dalykų, negalėtume suvaldyti situacijos“, - kalbėjo Gediminas.

Stipriau įkaušusių keleivių apsauga net neįleidžia į lėktuvą, o stiuardai kartais yra prašomi ateiti įvertinti situacijos ir nuspręsti, ar priims keleivį į lėktuvą, ar ne. Įlaipinimo į lėktuvą metu kurioziškų situacijų netrūksta ne tik su ankstokai atostogų nuojautą pajutusiais keleiviais, bet ir su nėščiomis moterimis. Paklausti, ar neteko priimti gimdymo lėktuve, vyrai purtė galvas.

„Aviakompanijų taisyklėse nurodyta, kad nuo tam tikro nėštumo savaičių skaičiaus nėščios moterys turi turėti gydytojo pažymą, patvirtinančią, jog jos ir vaisiaus sveikatos būklė leidžia kilti į orą. Per keleivių įlaipinimą kartais prašome parodyti tokią pažymą, tačiau ne kartą norėjosi skradžiai žemę prasmegti, kai apvalesnių formų moters paklausus kelintas nėštumo mėnuo ši atsakė, kad nesilaukia. Tiesa, labai daug nėščių musulmonių skrenda, pavyzdžiui, į Didžiąją Britaniją, kur tikisi kūdikiui gauti tos šalies pilietybę. Kadangi jos dėvi abajas, po kuriais sunku įžiūrėti nėštumą, kartais tik skrydžio metu pastebime, kad moteris laukiasi“, - pasakojo stiuardas Darius.

Ploja visi

Dažnas lietuvis piktinasi lėktuvuose plojančiais tautiečiais, bet stiuardai iš to tik pasijuokia. Pasak Gedimino, ploja visų šalių keleiviai – vokiečiai, britai, belgai, kubiečiai, amerikiečiai ir t.t. Stiaurdas pastebėjo, kad dažniausiai ploja atostogauti vykstantys keleiviai: „Jie turi kuo džiaugtis, juk skrenda pailsėti. Taip pat dažnai plojimai pasigirsta po stiuardo kalbos, kurią šis pasako nusileidus lėktuvui, – taip dėkojama už sėkmingą skrydį, todėl nėra gėdinga ploti. Lietuviai tikrai nėra vieninteliai plojantys, tačiau drąsiau jaučiasi tik keliaudami grupelėmis – tuomet ir piktinis, ir džiaugtis garsiau moka. “

Paklaustas, ar tikrai porelės taip dažnai okupuoja lėktuvo tualetą, kaip tai rodoma filmuose, prisipažino, kad to tikrai nebūna, nes įgula akylai stebi ne tik sėdinčius keleivius, bet ir einančius į tualetą. „Nuolat stebime einančius į tualetus, po apsilankymų juose patikriname tualeto švarą, ar jame keleivis nerūkė ir pan.

Sudėtingiau su kai kuriais trečiųjų šalių keleiviais. Prieš eidami į tualetą jie yra supažindinami su higienos taisyklėmis. Ne visiems jiems yra tekę naudotis mums įprastu tualetu, todėl iš nežinojimo gamtinius reikalus kai kurie atlieka ant žemės, klozeto dangčio, kriauklėje, o tualetiniu popieriumi tampa tualeto sienos“, – ne itin žaviomis darbo akimirkomis dalijosi Gediminas.