„Kartais žmonės mano, kad kelionė bus puiki, jei už ją nemažai sumokės. Teisybė – kiek kitokia, užtenka skirti pakankamai laiko pasidomėti būsimomis atostogomis ir pavyks išvengti nemalonių situacijų ar bereikalingų išlaidų,“ – patirtimi pranešime spaudai dalinasi Rimvydas Širvinskas-Makalius.

Paskutinės minutės pasiūlymai ar planavimas iš anksto?

Kelionių eksperto teigimu, visų pirma būtina suplanuoti, ar norisi keliauti savarankiškai, ar neapsikrauti rūpesčiais ir pasitikėti organizatoriumi.

„Jei pasirinkote pastarąjį būdą, turėkite omenyje, kad geri paskutinės minutės pasiūlymai pasitaiko retai. Jų laukti rekomenduoju tik tiems, kurie gali neplanuotai išvykti atostogauti. Visiems įpareigotiems planuoti iš anksto, siūlau medžioti keliones išankstinių pardavimų metu. Nors vasarą ir keista galvoti apie slidinėjimo atostogas, bet būtent jos pradžioje reiktų rinktis žiemos atostogas, o vasaros poilsį planuotis dar gruodį,“ – pigaus poilsio paslaptį išdavė keliautojas.

Neverta permokėti už tingias atostogas

Makalius pasakoja, kad svarbu suprasti, ko norime iš atostogų.

„Jei mano tikslas – ramiai pagulėti paplūdimyje, tuomet tikrai neverta permokėti už poilsį, pavyzdžiui, Maljorkoje. Tingių atostogų planui puikiausiai tinka Turkija ar Bulgarija, kur už tą pačią sumą neretai gausite daug geresnį viešbutį. Jei vis dėlto norite tyrinėti apylinkes, išsinuomoti automobilį ir per atostogas kuo daugiau pamatyti, tuomet, greičiausiai atkris ir Egiptas, kuriame keliauti vasarą tiesiog per karšta. Aktyviems keliautojams rekomenduoju rinktis įdomesnes kryptis ar lietuvių taip pamėgtas salas. Jose galima ne tik pigiai pailsėti, bet ir mėgautis salos tyrinėjimu,“ – pasakojo Makalius.

Jis dalinosi, kad salose ir pats jaučiasi drąsiau – net žemyninėje dalyje vykstant neramumams, salose gyvenimas dažniausiai teka ta pačia ramia vaga.

Vakarėlių sostinė ar šeimų kurortas?

Keliautojas pasakojo, kad norintiems išvengti nusivylimų tiesiog būtina pasidomėti ne tik šalimi, į kurią vyks, bet ir kurortu, kuriame poilsiaus.

„Jei norėdamas ramių atostogų atvyksiu į vakarėlių liūtų pamėgtą kurortą, greičiausiai man nepavyks pailsėti taip, kaip planavau. Dažnai šalyse kurortai būna savotiškai pasidalinę: Bulgarijos Albena yra tiesiog tobulai pritaikyta šeimoms, o Saulėtas krantas – jaunimo pamėgta vieta su triukšmingais vakarėliais iki paryčių. Turkijoje pasilinksminti galima Marmaryje, ramiai pailsėti – Sidėje, šeimoms maloniausia bus Kemere, o Alanijoje rasite puikiai subalansuotą viduriuką,“ – gero kelionės planavimo svarbą atskleidė kelionių ekspertas.

Ko vertos žvaigždutės?

Makalius perspėja, kad aklai tikėti žvaigždutėmis, kuriomis įvertinti viešbučiai – tikrai neverta. „Tarkim, Turkijoje viešbučiui gauti 5* nėra sudėtinga – užtenka atitikti keletą reikalavimų, pavyzdžiui, turėti vandens kalnelius, paplūdimio zoną, baseiną, erdvius kambarius...

Vis dėlto, kadangi daugiau nei 5* šioje šalyje gauti negalima, vienas 5* viešbutis savaitei gali kainuoti 300 €, kitas – ir 3000 €. Būtina ieškoti atsiliepimų, keliautojų darytų nuotraukų. Atostogaujant Europoje, kur reikalavimai aukštesni, gali užtekti ir trijų ar keturių žvaigždučių, todėl sau tinkamą viešbutį reikia rinktis itin atidžiai,“ – perspėjo keliautojas.

Kokį maitinimo tipą rinktis?

Maitinimo tipas lietuvaičiams dažnai tampa svarbiu rodikliu renkantis kelionę. Kelionių ekspertas teigia, kad jo pasirinkimas turi priklausyti nuo atostogų tipo.

„Net ir ramioms paplūdimio atostogoms lietuviai vis rečiau renkasi „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipą – ne vienas skundžiasi per atostogas ne pailsėjęs, o privalgęs ir net nespėjęs pasimėgauti pramogomis. Populiariausia rinktis atostogas, į kurias įskaičiuoti pusryčiai ir vakarienės. Juk neretai norisi paragauti vietinės virtuvės patiekalų restoranuose, pakeliauti po apylinkes ir viešbutyje praleisti tik rytus ir vakarus,“ – dalinosi Makalius.

Jo teigimu, ši taisyklė mažiau galioja keliaujančioms šeimoms, kai suaugusiesiems tiesiog norisi pailsėti nuo bet kokios minties apie virtuvę ar maistą, todėl jie mėgaujasi tuo, kad bet kuriuo metu gali gauti jau pagamintų patiekalų.

Su vaikais – pigiau

Nedrįstančius keliauti su visa šeima kelionių ekspertas ramina – kelionė neprivalo tapti sudėtingesnė ar brangesnė.

„Nors vaikai nuo 2 m. ir moka pilną skrydžio kainą, tačiau iki 11-12 m. jiems dažnai taikomos nuolaidos ar iš viso nereikia mokėti už apgyvendinimą. Dažnai už tą pačią kainą galite gauti ir didesnį šeimyninį numerį.

Beje, nereikėtų išsigąsti ir keliaujantiems su kūdikiais – aukštesnės kategorijos viešbučiai dažnai siūlo ne tik atskirą meniu vaikams, bet ir tyreles kūdikiams, nemokamus vežimėlius, viešbučiuose veikia mini klubai. Vaikams viešbučiuose dažnai vyksta įvairūs renginiai, net cirko pasirodymai, o už papildomą mokestį galima naudotis auklės paslaugomis,“ – patirtimi dalinosi Rimvydas Širvinskas-Makalius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)