Kaip ilgas valandas leidžiant autobuse arba lėktuve nepavargti, o net gerai praleisti laiką? Ką veikti, kad kelionė neprailgtų? Ir ką keleiviams suteikia šiuolaikinės transporto priemonės? Atsakyti į šiuos klausimus pranešime spaudai padeda beveik visą pasaulį išmaišiusi ir visas transporto priemones išbandžiusi kelionių entuziastė Giedre Simanauskaitė, Indonezijos čiabuvių vadinama Mayos vardu ir jau 6 metus didžiausiame Baltijos regiono tarptautinių maršrutų vežėjo „Ecolines“ stiuardese dirbanti Ona Gerbatavičiūtė.

Veiklos – per akis

Gerai žinanti, ką reiškia beveik parą trunkantys skrydžiai į Balį arba tiek pat užtrunkančios kelionės autobusu į Berlyną, G. Simanauskaitė teigia, jog veiklos yra netgi gerokai daugiau, nei paroje – valandų.

„Šiandien viena smagiausių tolimų kelionių dalių man – filmų žiūrėjimas. Ypatingai tada, kai tenka keliauti vienai ir šalia nėra draugų. Pertraukėlėse mėgstu nusnausti, pasižvalgyti per langą, susipažinti su šalia sėdinčiu žmogumi ir sužinoti jo ar jos kelionės istoriją. Taip pat, kai autobusuose atsirado elektra, visiškai dingo keliavimo nuobodulys – keliaujant net nepavyksta nuveikti visko, ką sugalvoji“, – tikina G. Simanauskaitė.

Pasak O. Gerbatavičiūtės, keleiviai, kurie su savimi neturi nei kompiuterio, nei knygos, tikrai atras sau tinkamo turinio tolimųjų reisų autobusų planšetėse, prieinamose kiekvienam keleiviui.

„Salonuose įrengtose planšetėse yra ne tik filmų, serialų, skirtingų muzikos kūrinių, bet ir šiuo metu labai populiarių audioknygų, tad keleiviai, mėgstantys skaityti, gali pasirinkti šią alternatyvą. Autobusų audioteką nuolat atnaujiname, todėl net ir nuolatiniai keliautojai vis atras naujų pramogų. Tiesa, norintiems nevaržomai mėgautis autobusų planšetėmis prireiks ausinių, tad verta pasirūpinti savo mėgstamais ausinukais arba, jų neturint, įsigyti kelionės metu“, – teigia O. Gerbatavičiūtė.

Nebūtina prisirišti prie technologijų

Savo ilgų kelionių metu G. Simanauskaitė ne tik ilsisi ar pramogauja, bet kartais pasiduoda ir įkvėpimui ar prisimena tuos užsiėmimus, kuriems keliaujant nelieka laiko.

„Kartais kelionės laiką naudoju laiškų rašymui draugams: dažnai, viešint svetur, pritrūksta laiko parašyti ilgesnį laišką ar žinutę nei „labas, kaip sekasi?“, todėl kelionėje galiu atsigriebti. Kai gali prie balto popieriaus lapo praleisti ilgiau nei keletą minučių, atsiranda įkvėpimo sudėlioti netgi istorijas. Tai džiugina, nes vėliau – labai smagu gauti draugų laiškus iš draugų, atskriejančių žemės paštu.“, – sako G. Simanauskaitė.

Taip pat, kaip pastebi dažnai keliaujanti mergina, smagu stebėti ir kitus, drauge keliaujančius žmones. Pasak jos, kiti keleiviai kartais net nustebina išradingumu.

„Džiaugiuosi stebėdama tėvus, kurie į keliones vaikams paima modelino, stalo žaidimų, spalvinimo knygelių ir net žaidžia kartu su jais. Nors pati to nedarau, atkreipiu dėmesį į žmones, sprendžiančius kryžiažodžius ar sudoku. Kita vertus, nepatinka, kai žmonės kelionės metu valgo kiaušinius ar sumuštinius. Ir ypač – mandarinus, jei jais nesidalina, o kvapas toks užkrečiantis“, – prisimena G. Simanauskaitė.

Svarbu laiku atsispirti pagundoms

Anot kelionių virusu užsikrėtusios G. Simanauskaitės, keleiviai, kurie pirmą kartą susiduria su naujais autobusais, kartais iš to džiaugsmo perlenkia lazdą ir vėliau nukenčia jų tolimesnės kelionės.

„Anksčiau nebūdavo galimybės autobuse kiekvienam atskirai žiūrėti filmų – ir dar tokių, kokių pats nori. Todėl įsitaisius kėdėje kartais užplūsta nenumaldomas noras peržiūrėti visus filmus, kurių nematei, bet tai – spąstai. Visų filmų tikrai neperžiūrėsi, o susiorganizavus filmų maratoną ir nebesiilsint ar negeriant vandens vėliau nukenčia tolimesnė kelionė, nes kitą dieną paprasčiausiai nebėra jėgų ieškoti nuotykių naujame mieste. Ilgas naršymas internete taip pat nepadeda“, – įspėja G. Simanauskaitė.

Tuo metu O. Gerbatavičiūtė, kuri tarptautinėse kelionėse praleido daugiau nei 6 metus, teigia, kad be filmų ar pramogų keleiviai su savimi visuomet turėtų kitą labai svarbų ilgų kelionių palydovą – vandenį.

„Be vandens ilgas keliones ištverti labai sunku, todėl tam, kad žmonės nepatirtų dehidratacijos ir ilgų kelionių metu jaustųsi gaiviai, visada patariame su savimi turėti vandens arba jo užtektinai gerti pačiame autobuse. Vanduo reikalingas ir higienai palaikyti, tad išsiruošus į ilgesnes keliones rekomenduojame su savimi turėti drėgnų servetėlių“, – pataria kelionių palydovė.

Ilga kelionė gali būti naudinga

„Keliavimas autobusu yra puikus sprendimas, kai norisi taupyti laiką: keliaujant naktį galima sutaupyti nakvynės išlaidas ir kelionės laiką, nes atsibundi ir esi ten, kur ir norėjai būti. Dažniausiai iki kelionės nespėju suplanuoti atostogų maršrutų, tad kelionės laiką taip pat skiriu šiai veiklai: susirandu visus klubus, kuriuos norėsiu aplankyti Berlyne, ar susidėlioju planą, kuriuose muziejuose praleisiu laiko“, – patirtimi dalinasi G. Simanauskaitė.

Tuo metu G. Gerbatavičiūtė primena apie tai, kad keliaujant autobusais yra galimybė ne tik užsiimti norima veikla ar miegoti, bet ir iš arčiau susipažinti su valstybe, į kurią vykstama.

„Dažnai kelionės pasižymi labai vaizdingais maršrutais. Vienas vaizdingiausių – į Bulgariją per Slovakiją, Austriją, Vengriją ir Serbiją, ypač kalnuotomis vietovėmis. Tuo metu važiuojant per Slovakiją galima pamatyti Tatrų kalnus, įspūdingus kraštovaizdžius, kurortinius kalnų kaimelius su ypatinga architektūra, kelias senovines pilis ar vienuolynus, kurie jau apleisti, bet, tebestovintys kalnų šlaituose, atrodo įspūdingai. Kelionės į bet kurią Europos valstybę yra vis kitokios ir gali nustebinti ne tik patogiais keliais, bet ir vaizdais“, – apibendrina O. Gerbatavičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)