Po Europą

Alpių šlaitais, ledinių upių krantais link fjordų, poliarinio rato, pilimis nusėtomis Reino pakrantėmis, Škotijos aukštumomis ir iki pat šiltųjų Europos pietų.

Bergeno traukinių linija Flamo geležinkeliais, Norvegija

Nuo Oslo ir Bergeno per Flamą. Kelionė kalnų vietovėmis per Hardangervida plokščiakalnį link aukščiausios Norvegijos Finsio (1222 m.) geležinkelio stoties. Nuo Myrdalio iki Flamo – stačiausia pasaulyje geležinkelio linija, rekomenduojama keliauti vasarą arba žiemą. Atstumas 550 km, trukmė 9 val., kaina nuo 80 £.

Berninos ekspresas, nuo Kūro iki Tirano (Šveicarija ir Italija)

Įspūdingi Alpių vaizdai nuo Europos šiaurės iki pietų. Pravažiuosite 55 tunelius ir 196 tiltus, pro krioklius, ledynus ir tarpeklius ir atsidursite saulėtoje Italijoje. Geriausia keliauti balandį. Atstumas 123 km, trukmė 4 val., kaina nuo 45 £, 7 naktys su ekskursine grupe – 1,245£

Škotijos aukštumų geležinkelio linija iš Fort Viljamo (Fort William) į Maleigą (Mallaig)

Vaizdingas maršrutas per aukštumas Jacobite traukiniu – vieninteliu dar vežiojančiu keleivius Jungtinėje Karalystėje. Matysite tolumoje tyvuliuojančius ežerus ir pakrantę, aukščiausią kalną Britanijoje ir vaizdus nuo įspūdingo 21 arkos Glenfinnan viaduko, šiais laikais žinomo ir iš Hario Poterio filmų. Geriausia keliauti vasarą.

Atstumas 67 km, trukmė 1,5 val., kaina pirmyn ir atgal nuo 34 £

Centrinio Reino regiono geležinkelis tarp Mainco ir Koblenco (Vokietija)

Per Reino slėniu keliaujančio traukinio langus matysite pusiau medinius namelius, vynuogynus ir pilis. Sėskite į Mittelrheinbahn (MRB, Centrinė Reino geležinkelio stotis) liniją, kuri driekiasi per kairįjį upės krantą tarp Mainco ir Koblenco ir stoja visose stotyse. Keliauti geriausia pavasarį ir rudenį.

Atstumas 60km, trukmė 50 min. kaina nuo 16 £

Centovalio (šimto slėnių) geležinkelio linija tarp Lokarno ir Domodosolo (Šveicarija ir Italija)

Tai užburiančios Alpės, kriokliai, kaštonų giraitės, vynuogynai, Sorno viadukas (Intragna) ir siauras tarpeklis, jungiantis Re ir Intragna. Geriausia keliauti vasarą.

Atstumas 52 km, trukmė 2 val. kaina nuo 40 £

Iš Miuncheno į Insbruką (Vokietija ir Austrija)

Tai gražiausias kelias iš Miuncheno į Insbruką: pro ežerus, aukščiausią Vokietijos kalną ir kalnuotą kraštovaizdį Mittenwaldbahn geležinkelio linija. Tinkami keliauti visi metų laikai.

Atstumas 157 km, trukmė 3 val., kaina nuo 6 £

Semeringo geležinkelio linija (Austrija), tarp Glognico ir Murcušlago

Pravažiavus Semeringo tunelį, atsiveria nuostabūs vaizdai: miškingais kalnais traukinys neria į tunelius, važiuoja viadukais, arkiniais tiltais. Tinkama keliauti ištisus metus.

Atstumas 41 km, trukmė 45 min., kaina €17

Cinque Terre regionas Italijoje, tarp Levanto ir La Spezia

Penki spalvingi kaimeliai, kaimų vynuogynai, alyvmedžių giraitės, uolos, nusidriekiančios į Ligūrijos jūrą. Geriausia keliauti pavasarį ir rudenį.

Atstumas 20 km, trukmė 40 min., kaina nuo €3,40

Ledynų ekspresas Šveicarijoje, tarp Zermato ir San Moritzo

Juokaujama, kad tai lėčiausias ekspresas pasaulyje. Geležinkelis vingiuoja tarp rytų ir vakarų Šveicarijos Alpių pro nepaliestus gamtovaizdžius ir du geriausius Šveicarijos slidinėjimo kurortus, per 91 tunelį ir 291 tiltus. Be abejo, geriausia keliauti žiemą.

Atstumas 291 km, trukmė 7,5 val., kaina €149

Harco geležinkeliai (Vokietija)

Ilgiausias Europoje garo geležinkelių tinklas, turintis didžiausią keleivinių garvežių parką – net 25 garvežius. Išsidriekęs 85 mylias, aptarnaujantis 48 stotis. Jais važinėja ne tik turistai. 7 naktų ekskursinė kelionė nuo 795 £.

Naktinis traukinys iš Lisabonos į Madridą

Užmerkite akis ir neskubiai keliaukite geležinkeliu, patogiai įsitaisę privačiame Gran Clase (yra ir pigesnių variantų) Lusitania traukinio-viešbučio miegamajame vagone. Tai 11-os valandų kelionė į Madridą iš Lisabonos Santa Apolonia stoties.

Kaina nuo 42 £ keturių asmenų kupė, dvivietė nuo 144 £, vienvietė nuo 210£.

Traukinys link Poliarinio rato iš Stokholmo į Narviko uostą šiaurinėje Norvegijoje

Tai ne prabangus „viešbutis ant ratų“ – šią paslaugą teikia Švedijos nacionaliniai geležinkeliai. Čia rasite ir medžiotojų, ir turistų, valgančių elnienos troškinį su koše. Lauke šalta ir niūrus kraštovaizdis, o vasarą čia niekad gerai nesutemsta.

Atstumas 1579,9 km, trukmė 18-19 val., kaina nuo 70 £ (kušetė), lova nuo 100 £, su dušu nuo 153£

Juodosios jūros ekspresas

Kas gali būti geriau geležinkelio fanatikui nei keliauti pro vaizdingas vietas karališkuoju traukiniu, turinčiu didžiausią tokio pobūdžio lokomotyvą pasaulyje? Ketvirtojo dešimtmečio caro Boriso III lokomotyvas Nr.46.03 – paskutinis iš likusių 12-os porų garvežių. Negana to, kelionės pabaigoje nusimato galimybė įmerkti kojas į Juodąją jūrą.

Kaina nuo 2,350 £, įskaitant kelionę iš JK.

Įspūdingiausi traukinių maršrutai pasaulyje

Dardžilingo Himalajų geležinkeliai, Indija

Įtrauktas į Pasaulio paveldo sąrašą, Himalajų geležinkelis buvo pastatytas britų, naudojant karalienės Viktorijos laikų lokomotyvus. Dar kitaip vadinamas „žaisliniu traukiniu“. Tai gniaužianti kvapą kelionė: traukinys paskęsta Himalajų debesyse, jo linija pakyla į 6,500 pėdų aukštį.

Vienuolikos dienų turas iš JK jums atsieis 2,679 £.

Rocky Mountaineer, Kanada

Jaudinanti dviejų-trylikos dienų kelionė privačiu traukiniu ir daugiau nei 4 skirtingi maršrutai per uolinius kalnus į Vankuverį. Čia ežerai, maitinami ledynų, žali miškų kilimai, skubančios upės ir laukinė gamta. Norėdami grožėtis visais vaizdais, užsisakykite „Gold Leaf“ bilietus.

Bilietai: $1,779-$10,849. Po to keliausite tradiciniu „Dome Cars“:

Rytų ir Azijos ekspresas

Bankoko Hua Lamphong stotyje jūsų lauks 19-os miegamųjų vagonų ekspresas, visas varis nupoliruotas, dažytas žalia ir kremine spalva, pasiruošęs vykti per Malaiziją į Singapūrą. Mėgaukitės erdviais ir moderniais keleiviniais vagonais su vonios kambariais, taip pat vagono gale yra veranda, kur galite mėgautis jausminga rytietiškos nakties šiluma.

Kainos nuo 1,775 £

Rūmai ant ratų

Tai ne tik prabangus Indijos subkontinentinis traukinys. „Palace on Wheels“ – tai labai patogus būdas pamatyti Radžastaną, išvengiant karščių ir turistų minių Indijoje. Traukinys reklamuojamas kaip „macharadžos stiliaus“, 14-os vagonų, modernus ir su privačiais dušais, čia kiekvienas turi savo asmeninį stiuardą. Tai septynių naktų kelionė iš Delio, aplankant populiariausias vietas, įskaitant ir Tadž Machalą. Kaina nuo 2,350 £.

The Ghan, Australija

Ši geležinkelio linija jungia Adelaidę, Alice Springsą ir Darviną. „Ghan“ – didžiausias Australijos geležinkelių maršrutas, besidriekiantis 1,851 mylių. Traukinys turi 26 vagonus ir stebina keliautojus prabanga bei komfortu. Kaina nuo 1,027 £.

Transsibiro geležinkelis

Tai geležinkelių tinklas, jungiantis europinę Rusiją su Tolimaisiais rytais, Mongolija ir Kinija. Tai ilgiausia pasaulyje geležinkelio trasa – jos ilgis nuo Maskvos iki Vladivostoko siekia 9298,2 km. Geležinkelis kerta 7 laiko juostas, o kelionė trunka 8 dienas. Kaina 500 £.

Auksinis erelis, iš Maskvos iki Teherano

Mėgstantiems caro stiliaus traukinius, kelionė su „Golden Eagle“, kur yra prabangūs apartamentai ir netgi gydytojas, taps nepamirštamu nuotykiu. 18 dienų kelionė prabangiu privačiu traukiniu eina per Rusiją, Kazachstaną, Uzbekistaną, Turkmėnistaną ir Iraną, sustojama aplankyti senovės miestų. Kaina nuo 9,895 £.

Traukinys per debesis

Šis „padebesių“ traukinys „Tren a las Nubes“ yra dalis senos linijos iš Salta Argentinoje iki Čilės sienos. Jis „užkopia“ į 13,800 pėdų aukštį. Kelionė trunka 7 valandas per Andų kalnus, kur jus stebins įvairiaspalvės uolos su įsiterpusiais kaktusų laukais. Kaina su kelione atgal 120 £.

El Chepe, Meksika

16-os valandų, 673-ijų kilometrų kelionė moderniu ir patogiu traukiniu leidžia keliauti nuo šiaurės Meksikos kalnuotų ir sausringų regionų iki stačių uolų su krentančiais kriokliais per Copper kanjoną, 37 tiltus ir 86 tunelius. Ši kelionė laikoma vaizdingiausia žemyne. Kaina nuo $991.

Kalifornijos Zefyras

Nuo nuostabios Union stoties vakarų Čikagoje, iki San Francisko Kalifornijoje, ši dviejų naktų ir 2,438 mylių odisėja Zefyro superlaineriu siūlo įspūdingas panoramas: per Nebraskos lygumas, Denverį, Kolorado upės kanjonus, Jutos dykumą ir snieguotąją Siera Nevadą. Kai išlipsite iš traukinio, galėsite sakyti, jog matėte daugiau Amerikos nei kad dauguma amerikiečių. Kaina apie 650 £.

Melsvasis traukinys

Šalia Azijos ekspreso, nuo pat 1923 m. „The Blue Train“ pasaulyje yra žinomas dėl savo prabangių paslaugų. Traukinys keliauja tarp Pretorijos ir Keiptauno. Tai 994 mylių, 27 valandų kelionė Pietų Afrikos kraštovaizdžiu. Kaina nuo 895 £.