Bodrumas – pusiasalyje įsikūręs stebuklas

Kadaise svarbus prekybos taškas, vėliau ilgą laiką virtęs ramia ir saugia žvejų buveine, Bodrumas dabar laikomas europietiškiausiu ir vienu svarbiausių Turkijos kurortų. Jei manote, kad jau viską žinote apie Turkiją, apsilankę čia suprasite, kad tikrai ne.

Pusiasalyje tarp Egėjo ir Viduržemio jūros, kalnuotoje vietovėje įsikūręs kurortas žavi lyg iš senovinių paveikslų perkeltais nedideliais tarp kalnų įsitaisiusiais nameliais, smėlėtais kalnų fone išsidėsčiusiais paplūdimiais bei turkio spalvos jūra.

Poilsiui Bodrumą žmonės renkasi ne tik dėl nuolat švelnaus ir šilto klimato bei įspūdingų paplūdimių, bet ir dėl pačios vietovės siūlomų galimybių. Tai viena puikiausių vietų nardyti, nes skaidriame pakrantės vandenyje knibžda gyvūnijos. Dėl geografinės padėties jūra čia rami, be srovių, tad tai dėkinga vieta pradedantiesiems nardytojams.

Pagrindinė įžymybė – vienas iš septynių senovės pasaulio stebuklų – Halikarnaso mauzoliejus. IV a. pr. Kr. Bodrumo regioną valdė persas Mauzolas, o jam mirus žmona įsakė pastatyti masyvų mauzoliejų valdovui atminti. Būtent šis mauzoliejus paskelbtas vienu iš septynių pasaulio stebuklų. Jis didingai stovėjo jūros pakrantėje daugiau nei 1 700 metų, kol galiausiai buvo sunaikintas žemės drebėjimų, tačiau būtent jo garbei dabar visi asmenims skirti pastatai vadinami mauzoliejais.
Bodrumas, Turkija

Taip pat Bodrume iš Mauzolo laikų išlikęs vienas seniausių Mažosios Azijos amfiteatrų, kiti istoriniai paminklai. Įvairiais laikotarpiais kraštą valdė persai, graikai ir turkai, tad šiuolaikiniame kurorte vis dar galima atrasti skirtingų kultūrų liekanų, kai kuriems išlikusiems pastatams – 2,5 tūkstančių metų.

Dar vienas įspūdingas statinys, jau iš viduramžių, 1402-aisiais metais riterių ordino narių pastatyta Bodrumo, arba Šv. Petro, pilis. Šioje tvirtovėje įrengtas muziejus, kurio pagrindinė tema – povandeninė archeologija. Čia eksponuojamos įžymaus „Uluburun“ laivo liekanos, kuris laikomas seniausiu ir turtingiausiu kada nors atrastu nuskendusiu laivu Turkijoje. O kiek atokiau nuo miesto galima aplankyti Apolono šventyklą bei nuplaukti apžiūrėti Balandžių salą.

Mėgstančių kūniškus malonumus Bordume laukia tradicinės turkiškos pirtys bei natūralios purvo vonios. Tikrai turės ką veikti ir naktinio gyvenimo mėgėjai. Viena kurorto įžymybių – 1979 m. atidarytas „Halikarnasas“, pripažintas vienu gražiausių klubų visame pasaulyje, bei vienas pirmųjų Turkijos naktinių klubų.

Kampanija – istorijos, skonio ir nepakartojamų vaizdų žemė

Vertinant šį regioną kaip vietą praleisti atostogas, būtų sunku surasti sritį, kurioje vietos gyventojai negalėtų pasigirti – jei pas juos tai ne geriausia, tai bent jau viena iš geriausių. Švelnus klimatas, gražios pakrantės, turtinga istorija, menas ir, žinoma, neblėstanti meilė maistui daro šį regioną įspūdingą. Beje, būtent šio regiono sostinėje Neapolyje sukurta Margaritos pica, pavadinta karalienės Margaritos Teresės Džiovani garbei, Neapolį aplankiusiai 1889-aisiais metais.

Tačiau maistas, toli gražu ne vienintelė stiprioji Kampanijos pusė. Ilgoje pakrantėje sodrių spalvų jūra skalauja jaukias įlankas ir iš vandens išnirusias uolas. Įlankų ir užutėkių čia itin daug: dvi didžiausios – Neapolio ir Salerno įlankos, atskirtos Sorento pusiasalio, pasaulyje garsėja itin aukštomis uolomis, smėlėtais krantais ir trimis pakrantę saugančiomis Iskijos, Pročidos ir Kaprio salomis. Lankantis čia tikrai nuodėmė būtų nepamatyti kvapą gniaužiančios Amalfio pakrantės su vertikaliai pakibusiomis uolomis bei ant jų pabirusiomis vilomis.
Bodrumas, Turkija

Mėgstate istorija alsuojančias vietas? Čia galite pasivaikščioti beveik prieš 2000 metų Vezuvijaus vulkano pelenų palaidoto ir dabar atkasti Pompėjos miesto vaizdais. Galingas senovės romėnų miestas puikiai išsilaikė ir yra vienas lankomiausių miestų Italijos pietuose, kasmet pritraukiantis tūkstančius turistų. Tai neįtikėtina proga pavaikščioti senovėje klestėjusio miesto gatvėmis, patiems apžiūrėti architektūrą, šventyklas. Daugybė namų, juose išlikę įrankiai, baldai padeda įsivaizduoti to meto žmonių kasdienybę ir buitį. O kur dar pats šurmuliuojantis Neapolis, regiono sostinė, galintis pasigirti itin gausiais rūmų ir pilių ansambliais.

Norintiems pasigėrėti gamta rekomenduojama apsilankyti vis dar veikiančiu pripažįstamo Vezuvijaus ugnikalnio parke. Ęia keliautojams siūlomi devyni pasivaikščiojimo takai pasakiška gamta, kurios akcentas grėsmingas, bet kol kas ramus bene garsiausias pasaulio ugnikalnis. Nuo jo kraterio atsiveria nuostabi panorama į Neapolio įlanką, dalį Apeninų kalnų bei patį Neapolį.