„Cacka Pacacka“ – tai mano gyvenimo būdas, filosofija ir planas, kaip padaryti pasaulį gražesnį. Per laimingas, save mylinčias moteris“, – sako Ieva.

- Ieva, galbūt jau vaikystėje itin mėgote puoštis ir linkote į rankdarbius?

- Iš tikrųjų vaikystėje mama buvo sunerimusi, nes visiškai nepripažinau suknelių ar baltų didelių kaspinų plaukuose. Mano vaikystė prabėgo auginant žiurkėnus, gaudant tritonus ir lakstant su dviračiu. Dar dabar turiu tėčio padarytą lanką. Nepamenu, į ką šaudydavau, bet pats faktas, kad mergaitė žaidė su tokiais žaislais, iškalbingas (šypsosi).

Norą gražiai atrodyti ir puoštis pajutau sulaukusi paauglystės, kai iš bjauriojo ančiuko pradėjau virsti gulbe. Ar bent jau antimi. Tuomet ir prasidėjo stiliaus paieškos. Visada mėgau išvaizda išsiskirti iš kitų ir esu dėkinga tėvams, kad jie man tai leido. Būtent jų dėka tikriausiai turiu ir polinkį į kūrybą. Mano mama – profesionali mezgėja. Ji išmokė mane ir nerti, ir megzti, ir siūti. O tėtis gamina nuostabius darbus iš medžio – net prabangioms jachtoms yra daręs baldus ir kitas nepaprastai sudėtingas detales. Labai jais didžiuojuosi! Mūsų šeimoje įprasta nuolat kažką dirbti ir kurti.

- Kaip Jus įtraukė būtent papuošalų kūrimas?

- Du ryškesni gyvenimo įvykiai gerokai prisidėjo prie to, kad pasukčiau šiuo keliu. Gera mano draugė turėjo labai gražią idėją, pasitikėjo manimi, ir tapau rankdarbių žurnalo „Karoliukai“ redaktore. Natūralu, kad dirbdamas tokioje srityje pradedi daugiau domėtis, atrasti naujų dalykų. Iki šiol puikiai prisimenu, kaip vieną pavasario rytą sumaniau pasigaminti ryškius auskarus iš užtrauktukų.

Deja, antro tokio pat nepavyko pagaminti, o ir šiaip tas daiktas, kurį pasiuvau, nepriminė auskaro, tad nusprendžiau jį perdaryti į segę. Ją tuoj pat nugvelbė mama, įsisegė į savo švarką ir taip nuostabiai atrodė, kad dar dabar prisimenu tą pasigėrėjimo savo darbu jausmą. Taip po truputį ėmiau kurti papuošalus iš užtrauktukų. Pirmuosius užsisakė kolegės, draugės. O tada pagalvojau: kodėl gi nesusikūrus „Facebook“ puslapio? Taip mažais žingsneliais perėjau tik į kūrybą ir cackų pasaulį (šypsosi).

- Ką Jums asmeniškai reiškia šis linksmas pavadinimas?

- Tai – mano gyvenimo būdas, filosofija ir planas, kaip padaryti pasaulį gražesnį. Per laimingas, save mylinčias moteris. To ir siekiu kurdama, rašydama, išklausydama ir bendraudama su savo klientėmis ir gerbėjomis. Labai geras jausmas gauti grįžtamąjį ryšį ir suprasti, kad stengiuosi ne veltui. Kartais juokiuosi iš savęs, kad nedirbu tik tada, kai miegu. Bet, kaip jau minėjau, tai mano gyvenimo būdas, negaliu to vadinti darbu. Net vyras truputėlį purkštauja, kad per mažai esu mama ir žmona (šypsosi).

- Jūsų pasirinktas prekės ženklo vardas išties išskirtinis. Kaip dar stengiatės išsiskirti iš kitų papuošalų kūrėjų?

- Ačiū! Vardas irgi užaugo pamažu. Beje, už jį esu dėkinga savo vyrui – tai jis sugalvojo mane, tiksliau, mano darbų visumą, taip pavadinti (šypsosi).

Labiausiai didžiuojuosi savo papuošalais iš užtrauktukų. Nuo jų viskas prasidėjo, todėl jaučiuosi jiems skolinga ir stengiuosi jų nepamiršti, nuolat suteikti naują formą, pateikti įdomiau ir naujoviškiau. Taip pat kuriu papuošalus - transformerius. Visos klientės džiūgauja, kad gali vieną daiktą pritaikyti įvairiais būdais.

Be abejo, man labai svarbi pagarba bei meilė klientėms ir subtilumas. Tik nieko negaliu padaryti, jeigu mano ir klientės požiūris į grožį nesutampa – dėl to kartais tenka atsisakyti darbų. Man svarbu likti ištikimai sau.

- Kaip manote, ar svarbu atrasti savąjį braižą ir jį išlaikyti, ar svarbiau nuolat eksperimentuoti ir keistis?

- Svarbūs abu dalykai. Juokais save vadinu plataus profilio papuošalų siuvėja, nes iš manęs galima užsisakyti tokių papuošalų, kokių dar net nėra sukurta (šypsosi). Mėgstu eksperimentuoti ir negalėčiau kurti vis tą patį. Man reikia nuolat ieškoti, augti, tobulėti, nustebinti save ir klientes. Bet svarbu visa tai darant turėti savo braižą ir stilių. Kitaip tarp gausybės kitų paskęsi...

- Jūsų kūryboje vyrauja šviesios spalvos, daug ryškių spalvų detalių. Tai turbūt daug ką pasako apie Jūsų asmenybę ir mintis, emocijas, kurias norite perteikti...

- Net nežinau, kurios spalvos man pačiai artimesnės – ryškios ar pastelinės. Manau, kad tai priklauso nuo nuotaikos ir metų laiko, nes saulės kiekis tikrai stipriai mane veikia. Kartais norisi kurti ir puoštis švelniai, subtiliai, kartais smagu padžiazuoti. Žinoma, labai daug priklauso ir nuo užsakovių norų, bet visada konsultuoju ir padedu atrasti aukso vidurį, kad nebūtų nei per blanku, nei per ryšku. Stengiuosi visada būti pozityvi ir tuo pozityvumu įkvėpti aplinkinius. Tikiu minčių galia: kaip nusiteiki – taip ir būna. Todėl reikia visada nusiteikti pozityviai (šypsosi).

- Kaip atrodo Jūsų kūrybos procesas?

- Nors turiu atskirą cackų kambarį, kur yra mano valdos, bet jau kurį laiką svajoju apie atskirą studiją, kurioje galėčiau užsidaryti ir kurti, kad kartais būčiau nepasiekiama niekam. Kurdama atsiriboju nuo visko, kas tuo metu vyksta. Pasineriu į kitą pasaulį, dirbu visiškoje tyloje. O jeigu diena šviesi – geriau ir būti negali. Bet kokia mintis, pašalinis žmogus ar klausimai mane trikdo ir išblaško, todėl labai pykstu, kai taip nutinka. Pagauti tą kūrybos bangą nėra lengva. Labiausiai nemėgstu dirbti vakarais ir naktimis, bet, deja, gana dažnai tenka užbaigti pradėtus darbus būtent vakarais.

- Kaip manote, kiek svarbu šių laikų kūrėjui komunikabilumas, charakterio savybės? Juk labai dažnai kūriniai įsigyjami ne iš rankų, o nuotoliniu būdu...

- Teko girdėti, kad žmonės perka nebe prekę, o pardavėją. Manau, kad pasakyta labai daug tiesos. Kuo daugiau pasirinkimo variantų, tuo žmonės tampa išrankesni. Man dažnai tenka išgirsti, jog su manimi malonu bendrauti, kad esu kantri ir nepikta. Kad patinka mano rašomi tekstai, kad daug ką įkvepiu. Kaip minėjau, tikrai stengiuosi parduoti ne tik daiktą, bet ir emociją, filosofiją ir skleisti tam tikrą žinią. Manau, kad pagal tai mane žmonės ir atsirenka. Mano klientės tikrai ypatingos.

- Ar Jus dažnai galima sutikti šalies dizainerių darbų mugėse, parodose? Ne visi kūrėjai jose jaukiai jaučiasi. Kaip yra Jums?

- Aš tikrai stengiuosi nepraleisti progos dalyvauti mugėse. Tiesa, atsirenku, kur dalyvauti, nes manau, kad nereikia šmėžuoti bet kur ir bet kaip. Geriau mažiau, bet kokybiškiau. O apskritai mugėse jaučiuosi kaip žuvis vandenyje. Man labai gera gyvai pabendrauti su savo cackų bendruomene (taip vadinu gerbėjas), tad visada su nekantrumu laukiu tokių progų ir paruošiu staigmenų. Mugėse orientuojuosi į ryšio su žmogumi užmezgimą, o ne į pardavimą. Gal tai ir nulemia sėkmę?

- Kokioms merginoms, moterims skirti Jūsų papuošalai? Ar tenka kurti ir pagal asmeninius užsakymus?

- Tiesą sakant, daugiausia ir kuriu papuošalus pagal asmeninius užsakymus. Norėtųsi kurti daugiau, bet, deja, laikas man ne draugas. Turiu tam tikras tradicijas, kurių laikausi. Pristatau bent dvi papuošalų kolekcijas, o tada, perleidusios per savo prizmę, klientės užsisako pagal savo unikalius norus.

- Galbūt tekę gauti itin neįprastų pageidavimų?

- Negalėčiau įvardyti neįprastų užsakymų. Kiekvienas jų yra išskirtinis, kaip ir žmonių poreikiai. Kartais visko aptarimas, išanalizavimas ir diskusijos trunka ilgiau nei papuošalo gamyba. Tiesa, man būna labai smagu kurti, kai vyrai užsako papuošalus savo moterims. Tampame paslaptingais bendrininkais.

Su kiekvienu diskutuojame apie tai, kas tiktų jo mylimajai, kviečiu papasakoti apie ją, kad galėčiau sukurti jai tinkamą papuošalą. Gera klausytis, kaip vyrai moka mylėti, bet jie ne visada supranta, kad tai savo mylimosioms reikia sakyti garsiai ir dažnai.
„Cacka Pacacka“ papuošalai

- Ar pastebite konkurenciją tarp papuošalų kūrėjų?

- Aš visuomet į kitas papuošalų kūrėjas žiūriu kaip į koleges, o ne kaip į konkurentes. Tačiau labai gaila, kad didžioji dauguma jų visas laiko konkurentėmis. Tiesa, kūrėjomis vadinu tikrai ne visas. Ir savęs kartais nedrįstu taip pavadinti. Kūrėjas atranda kažką naujo, įkvepia kitus, ieško, o ne pramonės principu štampuoja tą patį dideliais kiekiais.

Man labai liūdna, kad ši sritis kiek išsikreipė. Aš tikrai skatinu visas kurti ir ieškoti, bet apmaudu, kai tokios kūrėjos vėliau įvairiuose forumuose aptarinėja kitų kuriančiųjų (tikrai tai darančių, bent jau ieškančių) darbų kainas, šmeižia ir t. t. Arba apeliuoja tuo, kad „pas mane pigiau nei pas aną“.

Atrodo, kad turguje mėsą pardavinėja... Jos tarsi pyksta ar pavydi, kad kiti išdrįsta paprašyti tikros kainos už savo darbą. Manau, kad kai įdedi tikrai daug darbo, tai tiesiog renkiesi, arba laukti to, kuris tave įvertins, arba paminti savo orumą ir parduodi už bet kiek, kad tik pirktų...

- Palietėte opią temą. Ar dažnai susiduriate su pasakymu „per brangu“?

- O taip, tai tikrai opi tema. Bet manau, jog išaugsime iš to mąstymo, kad rankų darbas turi būti pigesnis nei pramonės produktai. Man visiškai neskauda širdies dėl tų, kuriems mano kūryba atrodo per brangi. Turiu galvoje tuos, kurie gali sau leisti įsigyti patinkantį kūrinį, bet mano, kad neverta, o ne tuos, kurie tikrai tiesiog negali sau to leisti.

Žmonės vertina rankų darbo daikto kainą pagal jo savikainą, bet neįvertina, jog jo atsiradimas ne toks paprastas. Juk daugiausia kainuoja laikas, patirtis, pateikimas, bendra idėja ir visa kita. Aš gerbiu save ir kitus kuriančius žmones, bandau išlikti ori ir protingai įvertinti savo darbo kainą. Nors, tiesą sakant, net ir esamos kainos neatitinka realybės.

Be to, pastebiu, kad įsigydami brangesnį daiktą labiau jį vertiname ir juo džiaugiamės. Nenorėčiau, kad cackos būtų lengvai pasiekiamos bet kam ir jų būtų pilnos pakampės. Taip jos tik prarastų savo prasmę ir vertę. Kaip jau minėjau, geriau mažiau, bet kokybiškiau ir tikriau.

- Jūsų veiklos spektras labai platus: ne tik kuriate, bet ir rengiate papuošalų gaminimo pamokėles, teikiate stiliaus (įvaizdžio) konsultacijas, prisidedate prie įvairių fotosesijų. Ar planuojate savo veiklą ir toliau plėsti?

- Planų turiu tikrai daug, bet juos sužinosite, jeigu seksite mano veiklą (šypsosi). Negaliu atskleisti visų paslapčių – bus neįdomu nei man, nei Jums!

- Neseniai tapote mama. Ar tai turėjo įtakos Jūsų kūrybinei veiklai: galbūt tam liko mažiau laiko ir noro, o gal, priešingai – aplankė dar daugiau idėjų?

- Išties dukros atsiradimas buvo labai svarbus įvykis mano gyvenime, neabejoju, kaip ir kiekvienos mamos. Esu dėkinga cackoms už tai, kad vėl atradau senąją save, kuria buvau iki dukros gimimo. Ir įvyko paradoksas: teoriškai, jai gimus, laiko turiu mažiau, bet padarau daugiau, nes tą turimą laiką panaudoju dar efektyviau ir naudingiau. Be to, turiu stimulą – nudirbusi daug darbo visada apdovanoju save kokybišku laiku su savo dukra ir šeima.

- Esate labai aktyvi asmenybė, išbandžiusi nemažai skirtingų veiklų. Ar galima sakyti, kad jau atradote tai, kas Jums teikia didžiausią džiaugsmą?

- Būtent dėl savo veiklumo atradau daug didelių ir mažų džiaugsmų. Kadangi esu maksimalistė, žinau, jog dar daug jų neatrasta ir tikrai neapsiribosiu tik esamais atradimais. To linkiu ir visoms skaitytojoms!

Dėkoju už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)