Vida bendrauja šiltai, mandagiai, o santūrus jos tonas, konkretūs sakiniai ir žaismingos papasakotos istorijos – tokios, kaip ir A&V kuriamų drabužių kirpimo linijos. Už viešuosius ryšius dizainerių duete atsakingą Aleksandrą puikiai pažįsta net ir visiškai nesidomintys mada. Jo emocijų skalė plati, o reakcijos visada natūralios, tad bendraudamas su žurnalistais jis nebijo ko nors nuoširdžiai leptelėti, o dažnas atsakymas nestokoja fantazijos ir ironijos.

Mada jums – labiau verslas ar menas?

Vida: Madoje, kaip ir mene, varomoji jėga yra kūrybiškumas ir intuicija. Dizaineris turi savitai matyti spalvas ir proporcijas. Madoje nėra taisyklių, todėl kiekvienas dizaineris, kaip ir bet kurios kitos srities kūrėjas, siūlo savo „matymo“ estetiką. Kita mados pusė – komercija. Ten galioja verslo taisyklės. Idealu būtų rasti balansą, bet dažnai verslininkai ir menininkai sunkiai sutaria.

Aleksandras: Kartu mes dirbame beveik dvidešimt metų, o dabar bandome viską pakreipti į pasaulines mados vėžes. Kaip sakė J. P. Gaultier, jeigu į tave niekas neinvestuos – išnyksi, nes galų gale nusibos tuščiai stengtis. Be pinigų iš šalies nelabai ką rimtesnio ir padarysi. Kalbu ne apie rėmimą, o apie ilgalaikes investicijas, nes mados verslas tampa pelningas tik po penkerių ar dešimties metų. Mums nesvarbu, iš kur ateis pinigai – iš Lietuvos ar Vakarų. Žinoma, galime gyventi iš to, ką darome, bet reikia investicijų, kad šiandienė veikla įgautų pagreitį ir jėgą.

Ar pamenate pirmąjį pačių sukurtą drabužį?

Vida: Pirmoji mano kūrybinė patirtis buvo niokoti mamos šventinėms progoms saugomus apatinius. Jie buvo apsiūti gražiais mezginiais, atsiųsti iš Amerikos. Reikėtų nepamiršti, kad mes gyvenome gūdžiame kaime, tad tokios amerikietiškos dovanos buvo itin branginamos. Kilo daug triukšmo, kai aš su seserimis tais nuardytais mezginiais apsiuvau pačių sumodeliuotus krikšto marškinius katinui.

Aleksandras: Būna, pamatai gatvėje žmogų ir tik tada prisimeni, kad jau dešimt metų praėjo, o jis tebenešioja mūsų kurtą drabužį.

Iš ko semiatės idėjų naujausiai savo kolekcijai?

Aleksandras: Kolekcija bus pristatyta lapkritį, tad idėjos dar tik sklando ore. Ankstoka apie tai kalbėti.

Ar drabužiai iš pristatytų kolekcijų dažnai randa vietą jūsų spintose?

Aleksandras: Taip, yra drabužių iš kolekcijų, bet jie atsiranda neplanuotai. Galima sakyti, kad spintoje pusė apdarų mano, pusė – ne.

Vida: Po bendradarbiavimo su Audimu turiu daug iš merino vilnos pasiūtų drabužių, kuriuos sėkmingai nešioju su apdarais iš ankstesnių mūsų kolekcijų. Dėvėti savo kūrybos drabužius yra geras būdas patikrinti tai, ką siūlai kitiems.

Kas suformavo jūsų stiliaus pojūtį?

Vida: Kad yra kitoks pasaulis, kuriame gyvena gražūs žmonės, pamačiau laikraštyje. Ten buvo Jacqueline Kennedy su juodu vualiu ant veido, pirštinaitėmis ir smailiakulniais „laiveliais“. Tada aš dar nežinojau žodžių „elegantiška“ ar „stilinga“. Man tiesiog buvo labai gražu. Manau, kad šis įspūdis turėjo įtakos mano stiliaus pojūčiui. Mūsų kaime nieko panašaus negalėjau pamatyti.

Aleksandras: Stiliaus pojūtį veikia viskas: ką valgai, ką žiūri, su kuo bendrauji... Net serijinį žudiką nuo vaikystės kažkas formuoja. Taip pat ir skonį. Kita vertus, nežinau, ar tinkamai suformavo, nes kuo mažiau minčių galvoje, tuo lengviau gyventi. Paprastumas irgi yra gerai. Gyveni sau kaip barsukas – pavalgai, pamiegi. Nemanau, kad didelis galvojimas lemia tikrai išmintingus sprendimus. Na, gal kartais.

Kuriate irgi spontaniškai?

Aleksandras: Žinoma, daug kas vyksta spontaniškai, nes įkvėpimas nėra racionalus dalykas. Įkvėpti gali viskas, net agrastų spalva. Racionalus pradas kūryboje nėra dominuojantis, nors visuma gana struktūrizuota: organizuoji pristatymus, bendrauji su sukirpėjais, siuvėjais, pirkėjais, klientais. Tačiau pradėjęs kurti niekada negalvoji apie pinigus.

Ar būna, kad atsisakote tenkinti klientų įgeidžius, jeigu jie neatitinka jūsų estetikos sampratos?

Vida: Su klientais dirbantis dizaineris turi būti dar ir psichologas. Svarbu išsiaiškinti, ko tikimasi, ar tikrai kalbama apie tą patį. Tada nupiešiu modelį, pasiūlau audinių pavyzdžių, o klientas renkasi. Jeigu dar neaišku arba modelis yra sudėtingo kirpimo, darome drabužio maketą.

Aleksandras: Manau, kad taip nebebūna, nes klientai konkrečiai žino, dėl ko į mus kreipiasi. Jie pažįsta mūsų braižą, nenori neapibrėžtų ir mistinių dalykų.

Gal galite papasakoti apie įsimintiniausią privatų užsakymą?

Vida: Prisimenu linksmą istoriją apie pabėgusią nuotaką. Pirmiausia su kliente aptarėme suknelės modelį: mergina svajojo atrodyti panaši į seno animacinio filmuko heroję Coliukę, kuri turėjo tekėti už protingojo Kurmio. Būsima nuotaka turėjo gražias kojas, tad nusprendėme jas parodyti, suknelė turėjo būti trumpa. Taip pat buvo pasiūtas vėjyje plevenantis šydas, panašus į tą, kuris užsikabino už šakos tuo metu, kai Coliukė spruko nuo Kurmio. Pagaliau po atostogų Palangoje nuotaka atvyko atsiimti užsakymo. Suknelė merginai labai patiko, bet ji persigalvojo – nusprendė dar palaukti ir netekėti, nes prie jūros pamatė daugybę gražių vaikinų...

Kada pirmą kartą pajutote, kad einate teisingu keliu?

Aleksandras: Kai pakliuvome į užsienio spaudą. Kokiais 1996 metais apie mus parašė itališkas, rusiškas „Vogue“. Šiuo metu turime spaudos atstovą Paryžiuje.

Vida: Kažkodėl visi mano, kad sėkmė turi užklupti netikėtai. Maždaug tokia istorija: pabundi šilkiniuose pataluose, aplinkui gėlių puokštės, visa kolekcija iš karto parduota, o laikraščiuose – tavo nuotraukos ir taip toliau... Man sėkmė – kiekvienas darbas ar kasdienė užduotis, kuri buvo sėkmingai užbaigta. Manau, kad tokios mažosios sėkmės ilgainiui tampa didžiosiomis.

Esate pristatę kolekcijas Tokijuje, Maskvoje, Sankt Peterburge ir Paryžiuje. Kokiose svečiose šalyse galima įsigyti jūsų kurtų drabužių?

Aleksandras: Paskutiniu metu kūrėme tik pagal užsakymus, tad dabar A&V kūrybos galima įsigyti parduotuvėje internete. Netrukus planuojame plėstis ir dalyvauti tarptautinėse parodose. Bendradarbiaudami su Audimu pristatėte jau antrą kolekciją.
Kur žvalgotės ir ieškote įkvėpimo, kad nepristigtumėte idėjų sportinės aprangos mados fronte?

Vida: Vasaros paplūdimio kolekcija buvo sukurta žiemą, tad ji įkvėpta jūros, saulės ir vasaros atostogų laukimo: mėlyname dangaus fone matyti burlentės ir spalvoti jėgos aitvarai.

Koks paskutinis jus itin sudominęs reiškinys ar objektas? Galbūt jį kaip nors atspindėjo kūryba?

Aleksandras: Monika. Pastaruoju metu ji man svarbiausia ir labiausiai domina.

Vida: Dabar man gražu viskas, kas susiję su žirgais. Net būsimos kolekcijos pristatymą norėčiau surengti manieže.

Koks ilgalaikės jūsų kūrybinės sėkmės receptas?

Aleksandras: Jeigu ta sėkmė būtų didelė, dabar Sen Tropeze plaukiočiau jachta. O jeigu rimtai, – nuojauta. Pavyzdžiui, mūsų knygos formos rankinės buvo sugalvotos prieš penkerius metus, tačiau yra labai paklausios visame pasaulyje ir vis pakliūva į visų populiariausių užsienio mados žurnalų puslapius.

Ar kada teko susidurti su kūrybine krize? Kaip ją įveikėte?

Vida: Mažos kūrybinės krizės įveikiamos ne laukiant jų pabaigos, o tiesiog dirbant. Labai sveika, kai esi priverstas susiimti. Jeigu nesinori piešti, tada dirbi su audiniu. Kai spaudžia terminai, nėra kada „krizintis“.

Aleksandras: Kad ir kas būtų, kad ir kas nutiktų, vis tiek užsiimi savo veikla. Visada lengva rasti priežasčių, kodėl nederėtų ko nors daryti. Mados rinkoje niekas neklausia, krizė ar ne krizė, nes reikia pristatyti kolekciją laiku.

Kokią moterį kurdami įsivaizduojate vilkinčią jūsų drabužius?

Aleksandras: Niekada neįsivaizdavau vieno tikslaus tipažo. Na, galbūt tai turėtų būti moteris trumpais plaukais, bet greičiausiai Vida įsivaizduoja kitaip.

Vida: Abstrakti moteris išvis neegzistuoja. Kurdama konkrečiai klientei, svarstau, kas geriausiai tiktų būtent jai. O rengdama kolekciją mąstau apie tai, kas gražu man pačiai, kokių formų ar proporcijų pasiilgau. Tada ir atsiranda moterys ar vyrai, kuriems tos idėjos taip pat patinka.

Kas, jūsų manymu, geriausiai įkūnija šio laikmečio dvasią? Ką pavadintumėte XXI amžiaus mados ikona?

Vida: XXI amžiaus ikona yra Amy Winehouse. Ji jau tapo legenda, nes įkūnijo ne tik talentą ir finansinę sėkmę, bet ir tamsiąją sėkmės istorijos pusę, kurioje nėra harmonijos. Tai pavojingai besikartojančios grožio kūrėjų istorijos.

Aleksandras: Jeigu reikėtų išrinkti, kurią asmenybę užšaldyti, kad geriausiai atspindėtų visą šiuo metu vykstantį mėšlą, tai turėtų būti Lady Gaga. Dabartis manęs neįkvepia. Tas žmonių makalavimasis po visą pasaulį turi pliusų, bet minusų yra daugiau. Viskas tarsi apsivelia, niveliuojasi.

O kuris laikotarpis įkvepia?

Vida: Dabartis.

Aleksandras: Man patinka sidabriniu vadinamas laikmetis pieš Pirmąjį pasaulinį karą, taip pat tarpukaris. Dar turėtų būti įdomūs dinozaurų laikai. Norėčiau turėti laiko mašiną, net jei stipriai rizikuočiau nesugrįžti gyvas į šiandieną, tačiau tai turėtų būti kur kas įdomiau, negu būti dizaineriu. Tada organizuočiau turistines keliones po praeitį ar ateitį ir galėčiau perrašyti istoriją. 


Gal žiūrite „Harį Poterį“ ir kitus fantastinius filmus?

Aleksandras: Nežiūriu. Mano fantazija ir taip gerai veikia. 

Dirbote su tokiais teatro režisieriais kaip Oskaras Koršunovas, Anželika Cholina ir kt. Kuo ypatingas scenos kostiumų kūrimas? 

Vida: Dirbant su režisieriais įdomu yra tai, kad galutinio sprendimo teisę dažniausiai tenka suteikti jiems.

Aleksandras: Svarbiausia yra padaryti taip, kaip norisi tau, ir kartu rasti būdų savo idėjas pateikti taip, kad atrodytų, jog to nori pats režisierius. Žinoma, tai padaryti kur kas lengviau, kai gerai pažįsti režisierių. Paskutinis mūsų teatro projektas bus pristatytas rugsėjo pabaigoje. Tai Oskaro Koršunovo teatro premjerinis spektaklis „Miranda“ (pagal W. Shakespeare’o „Audrą“), kuriame vaidins tik du aktoriai. Tai tikrai įspūdingas spektaklis.

Ar jus įkvepia gatvės mada? Gal naršote tinklaraščius?

Vida: Reikia mokytis ir iš gatvės mados, ir iš kolegų. O kartais iš viso atsitraukti nuo mados pasaulio, ypač baigus kurti kolekciją.

Aleksandras: Kokios gatvės? Londone užtenka gatve pereiti, ir personažai lenda iš visų pakampių. Tai kam tada tie blogai, kam dar reikia juos fotografuoti? Jeigu Vilniuje pasistatęs palapinę gyventum gatvėje savaitę, tai gal ir pamatytum vieną kitą įdomiai atrodantį žmogų.

Ar lankotės „Mados infekcijoje“ ir kituose panašiuose renginiuose, domitės kolegų kūryba?

Aleksandras: Kartais. Žinoma, atskirčiau Agnę nuo Sandros. Pažįstu Paulauską ir daugelį kitų.

O gal įsiminėte ką iš naujų vardų?

Aleksandras: Jauniems geriau judėti į kokią didesnę šalį. Ten didesnė konkurencija ir, aišku, galimybės. Susidūrus su realybe, noras būti dizaineriu greitai praeina.

Esate kūrę įvaizdį Alinai Orlovai, „Happyendless“, Jurgai Šeduikytei ir daugeliui kitų menininkų. Kas labiausiai įsiminė bendradarbiaujant su scenos žvaigždėmis?

Aleksandras: Visi scenos žmonės pasižymi tuo, kad nori atrodyti ypač gražiai. Net jeigu aktorius spektaklyje vaidina kiaulę arba vištą, jis vis tiek nori būti graži višta arba kuo gražesnė kiaulė. Bet kuriuo atveju geram dainininkui ar aktoriui privalo būti būdingas narciziškumas.

Neseniai viename Aleksandro interviu skaičiau, kad jis turi nupirkęs vintažinę suknelę būsimai mylimajai. Išduokite paslaptį, kur dizaineriai ieško išskirtinių drabužių...

Aleksandras: Išskirtinių radinių galima aptikti vintažinėse parduotuvėse, tereikia turėti gerą akį. Prieš mėnesį ten pirkau 1972 metais pasiūtą visiškai naują japonų dizainerės Junko Shimados suknelę, o pasidomėjęs sužinojau, kad ji yra pirmoji japonė, pristačiusi kolekciją Paryžiuje septintajame dešimtmetyje.

Ar galite bent puse lūpų prasitarti apie artimiausius planus?

Vida: Laukia projektas su Rusijos rinka, tačiau per anksti apie tai kalbėti, kol nepasirašyta sutartis.

Didžiausias įvertinimas jums, kaip kūrėjams?

Aleksandras: Tai, kad mūsų kurti drabužiai yra nešiojami, kad esame reikalingi žmonėms.

Įkvepiantys...

Knyga

Vida: Levo Tolstojaus „Karas ir taika“
Aleksandras: Anos Achmatovos eilėraščiai

Filmas

Vida: Ridley Scotto „Telma ir Luiza“
Aleksandras: amerikiečių televizijos serialas „Volkeris, Teksaso reindžeris“

Atlikėjas ar grupė

Vida: Amy Winehouse
Aleksandras: dabar klausau Frédérico Chopino

Patiekalas

Vida: graikiškos salotos
Aleksandras: vakar gaminti virtinukai su avietėmis

Šalis

Vida: Lietuvos pajūris
Aleksandras: Lietuva

Spalio numeryje skaitykite:

Įvaizdis prieš daiktą
Grožio patarimų 90-metis
Kylam! Stiuardesių aprangos kodas
Oda: gal ir gerai, kad ne visuomet prieinama
Rokas, džiazas ir poezija. Pokalbis su dizainere Julija
Jaukios prabangos apsuptyje. Svečiuose pas garsų Lietuvos futbolininką