Išpakuoti būtina

Specialistų teigimu, daugelis žmonių mėsą į šaldytuvą ar šaldiklį deda su visa pakuote. Tačiau tai – didelė klaida, teigiama pranešime spaudai. Anot „Ogmios mieste“ įsikūrusios parduotuvės „THE FARM šviežios mėsos parduotuvė“ direktorės Renatos Martinkutės-Kirdienės, grįžus iš prekybos centro visada būtina ištraukti mėsą iš pakuotės, perkelti į indą ir tik pridengus ją maistine plėvele arba lėkštute, dėti į šaldytuvą.

Kalbant apie šaldymą šaldiklyje, žinovė atkreipia dėmesį, kad mėsą taip pat reikėtų atitinkamai supakuoti. „Patogiausia – įvynioti į maistinę plėvelę. Jokiu būdu nepatarčiau palikti originalioje parduotuvės pakuotėje“, – sako ji. Plastikiniuose maišeliuose lengviau dauginasi bakterijos, tad mėsa gali sugesti greičiau.

Sunku patikėti, bet viena dažniausių klaidų – nežinojimas, kiek galioja nusipirkta mėsa. Vieni pasižiūrėti į galiojimo datą tiesiog pamiršta, kiti sako, kad šaldytuve ar šaldiklyje mėsa gali išbūti žymiai ilgiau nei parašyta etiketėje. Vis dėlto, svarbu žinoti, kad žemesnė nei +5 laipsnių temperatūra tik sulėtina bakterijų dauginimąsi, bet jo visiškai nesustabdo.

Mėsos parduotuvę atidariusi verslininkė mano, kad tai gali būti pavojinga. „Visai nesvarbu, kad prieš vartodamas žmogus mėsą apdoroja termiškai. Bet kokiu atveju, būtina atkreipti dėmesį į mėsos galiojimo laiką ir niekada nelaikyti ilgiau, nei ji galioja. Jei jau matote, kad nepavyks jos suvartoti iki galiojimo pabaigos, tada geriau dėti į šaldiklį, nelaukiant paskutinės galiojimo dienos“, – pasakojo R. Martinkutė-Kirdienė.

Suvartoti per tris mėnesius

Pavojingos bakterijos retai pasitaiko didelių mėsos gabalų viduje, bet smulkintos mėsos gabaliukuose ar farše jų gali būti daugiau. Atsižvelgiant į tai, smulkiau pjaustytą mėsą reikėtų suvartoti kaip įmanoma greičiau.

Taip pat mėsos galiojimo laikas priklauso ir nuo jos rūšies. Specialistės teigimu, šviežia ėriena galioja iki 7 dienų, o štai vištiena vos iki 4 dienų. „Visada reikia klausti pardavėjo, iki kada produktas galioja ir vadovautis šia informacija. Svarbiausia nesavivaliauti, nes tai gali baigtis net apsinuodijimu“, – sakė parduotuvės direktorė.

Tuo tarpu mėsą laikyti užšaldytą galima žymiai ilgiau. Vis dėlto, verslininkė pastebi, kad aiškaus susitarimo dėl šaldiklyje laikomos mėsos galiojimo laiko nėra: „Yra įvairių nuomonių šiuo klausimu – vieni sako, kad mėsą galima laikyti ir iki metų, kiti įvardija skirtingą laiką skirtingoms mėsoms. Bet mano nuomone, kuo mažiau ją laikysite šaldiklyje, tuo geriau. Kam maistą laikyti šaldiklyje visus metus? Laikykite ne ilgiau 3 mėnesių ir tikrai būsite tikri, kad mėsa dar valgoma“.

Svarbu nepamiršti, kad šviežia mėsa neturėtų skleisti jokio kvapo. Jeigu kvapas intensyvus ir nemalonus – reiškia, mėsa jau pradėjusi gesti. Taip pat, šaldytuve kai kurie produktai gali pradėti džiūti, tad geriausia juos pridengti – šiuo atveju arba lėkštute arba plėvele. Vis dėlto, svarbiausia tai, kad po kurio laiko mėsa netenka savo kokybinių, skoninių savybių, taip pat maistinės vertės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)