Konkurse dalyvavo du šefai iš Lietuvos, o šalyje gerai žinomas virtuvės šefas Liutauras Čeprackas atsidūrė tarp laimėtojus rinkusių komisijos narių. Tiesa, šį kartą sėkmė lietuvių neaplankė, tačiau vis dėlto dalyvavimas šiame konkurse – tai neabejotinai puiki galimybė parodyti savo sugebėjimus ir įgūdžius apie maisto ruošimą nusimanančiai publikai. „Lietuvai pasirodė iš tiesų neblogai, pasirodėme geriau už latvius ir estus“, - DELFI sakė L. Čeprackas.

Kaip sujungti žuvį, paukštieną ir mėsą? Kaip paruošti patiekalą, kad šis būtų subtilus ir tuo pačiu sotus? Ko būtų galima tikėtis iš patiekalo pavadinimu „Miškas lėkštėje“? Visi šie klausimai aptarti šio renginio metu. Patiekalo pavadinimu „Miškas lėkštėje“ autorius – Vilniuje esančio restorano „Time“ virtuvės šefas lietuvis Ignas Višinskas.

Šiais metais konkurso dalyvių laukė naujovė: dalyviams skirta papildoma diena, kai jaunieji virtuvės šefai iškilmingos ceremonijos išvakarėse komisijos nariams pristatė savo firminius patiekalus. Garbingas konkurso teisėjų komisijos vietas užėmė gerai žinomi regiono virtuvės šefai: Tonis Siiguras („Noa“, Talinas), Sergejus Šiporovas („Le Dome“, Ryga), Liutauras Čeprackas („Gastronomika“, Vilnius), Uilliamas Lamberti („Uiliam‘s“, „Ugolek“, „Pinch“, „Severiane“, Maskva). Komisijos pirmininku skirtas virtuvės šefas Vladimiras Muchinas („White Rabbit Family“, Maskva), kurio vadovaujamas restoranas geriausių pasaulio restoranų 50-tuke užima 23-ąją vietą.

Anot renginio organizatorių, gastronomija ribų neturi, o jaunų profesionalų paieškos visada svarbios potencialiems darbdaviams. Renginys vyko pačiame Maskvos centre, viešbutyje „Metropol“, netoli nuo Didžiojo teatro ir Raudonosios aikštės. Dienos metu konkurso dalyviai pažindinosi su miestu, vieni su kitais ir ruošėsi vakarinei daliai. Norintieji turėjo galimybę pusryčiauti restorane „Savva“ ir kituose žinomuose Maskvos restoranuose, susipažinti su Maskvai reikšmingo viešbučio „Metropol“ istorija. Komisija vertino ingredientus, profesinius įgūdžius, talentą, mokėjimą pristatyti patiekalą ir perteikti idėją. Renginio organizatoriai akcentavo, kad šis renginys itin svarbus jaunų profesionalų tobulėjimui.

Pirmąjį renginio vakarą buvo pranešta, kad dalyvauti konkurse pageidavo labai daug asmenų, todėl buvo vykdoma iš tikrųjų labai griežta atranka. Organizatorių pateikiama informacija, gauta daugiau nei 160 paraiškų iš Rusijos, NVS ir Baltijos šalių (Latvijos, Estijos, Kazachstano, Moldovos ir t.t.). Per renginio dienomis Maskvą alinusius karščius pagrindiniu nugalėtoju išrinktas virtuvės šefo padėjėjas Chezretas Berdijevas iš „Four Seasons Hotel Lion Palace“ (Sankt Peterburgas), pristatęs komisijos teismui patiekalą pavadinimu „Žiema Sibire“.

Šis konkurso dalyvis surinko daugiausia balų ir užsitikrino reikšmingą atotrūkį nuo kitų pretendentų, tarp kurių buvo ir du lietuviai – Ignas Višinskas („Time“ restorano virtuvės šefas) ir Justinas Misius („Sweet Root“ restorano šefas). Nugalėtojas apdovanotas iškilmingoje vakarienėje, istorinėje viešbučio „Metropol“ salėje. 10 Rusijos, NVS ir Baltijos šalių regiono atstovų demonstravo savo konkursinius patiekalus teisėjų komisijai, žiniasklaidos atstovams ir autoritetingiems restoranų specialistams.

Pasaulinis projektas, skirtas talentingų virtuvės šefų paieškai, jau antrus metus rengiamas su mineralinio vandens „S.Pellegrino“ gamintojų parama. Spalio mėn. regioninio etapo laimėtojas vyks į Milaną, kur atstovaus savo regionui tarptautiniame konkurso finale. „Critic’s Choice Award“ nominacijoje, kurioje komisijos nariais tapo įtakingiausių Rusijos, NVS ir Baltijos šalių regiono žiniasklaidos priemonių atstovai, laimėtoju tapo Maskvos restorano „Funny Cabany“ virtuvės šefas Markas Stancenka. Žiūrovų simpatijų prizas „People‘s Choice Award“, kurio likimą sprendė į vakarienę pakviesti svečiai, atiteko Talino restorano „Ribe“ virtuvės šefo padėjėjui Aleksandrui Kolomarui.

„S.Pellegrino Young Chef 2016“ konkurso finalas vyks Milane, 2016 m. spalio 13-15 d. Finale Rusijos, NVS ir Baltijos šalių regionui atstovaus ir dėl geriausio pasaulio jaunojo virtuvės šefo titulo kovos regiono nugalėtojas Ch. Berdijevas. Kartu su finalininku į Milaną vyks ir jo mokytojo vietą užimsiantis virtuvės šefas V. Muchinas („White Rabbit“, Maskva). „Esu sujaudintas dėl man tekusios garbės atstovauti Rusijai Milane, konkurso finalas, vyksiantis spalio mėn., - tai puiki galimybė susipažinti ir susirungti su talentingais jaunais virtuvės šefais iš viso pasaulio“, - džiūgavo Ch. Berdijevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją