Niujorkietiškas sūrio pyragas I

Šiam pyragui tereikia itališko sūrio – maskarponės, grietinėlės, kiaušinių ir cukraus, dar plono pagrindo. Tiesa, pyragas labai kaloringas – vienoje porcijoje yra 700 kalorijų. Na bet galima naudoti varškę ir šviežius varškės sūrius.

1. Pagrindas. Pagrindui tiks bet kokia smėlinė tešla – sumaišykite lygiomis dalimis miltus ir sviestą, įberkite cukraus. Į tokią tešlą įprastai įmuša kiaušinių ar įdeda pora šaukštų grietinės. Galima naudoti ir sausainius, juos sutrupinti ir sumaišyti su sviestu. Kokius sausainius rinktis? Skonio reikalas.

Patarimas: Sutrupinkite 60 gramų traškių sūrių ir saldžių sausainių, sumaišykite su 60 gramų lydyto sviesto. Masę paskleiskite ant formos dugno. Kepkite 20 min.

2. Pagrindas. Sūrio įdaras. Sūrio pyragų pagrindas buvo gaminamas iš riebaus prancūziško sūrio. Būtent prancūziško sūrio 1827 m. norėjo gauti amerikietis Williamas Laurence‘as, tik atsitiktinai sugalvojo, kaip gaminti nebrandintą sūrį, kurį vėliau pavadino „Filadelfijos“.

Sūrio pyragų mėgėjai yra pasidalinę į dvi stovyklas. Vieni mano, kad įdarą reikia gaminti iš riebaus sūrio, o jeigu įdaras gaminamas iš varškės, tai ji bent jau turi būti riebi. Kiti renkasi liesą sūrį ir naudoja rikotą. Į dalį receptų siūloma dėti maskarponę. Iš esmės tiks bet koks varškės sūris.

Patarimas: Neriebią rikotą sumaišykite su 1 proc. riebumo varške ir trupučiu lieso ožkos pieno sūrio. Pirmieji du komponentai suteiks lengvumo, trečiasis – pikantiškumo.

3. Kaip gaminti. Kepti ar nekepti. Klasikinis sūrio pyragas, žinoma, kepamas, na o dabar yra ir tokių receptų, pagal kuriuos sūrio pyragas tik sustingdomas šaldytuve. Nepamirškite, kad į tešlą įmušti kiaušiniai liks termiškai neapdoroti, tad turite būti užtikrinti jų kokybe. Galite gaminti sūrio pyragą be kiaušinių, vietoje jų naudoti želatiną.

Patarimas: Keptas sūrio pyragas kvapnesnis, o jo masė lygesnė. Kad susidarytų rusva plutelė, kepti reikia apie valandą.

Sūrio pyragas su moliūgais

8 porcijos

Produktai pagrindui: 1,5 puodelio sutrupintų sausainių.
Pyragui: 600 gramų varškės sūrio, 3 kiaušiniai, 500 gramų moliūgo (supjaustyti gabalėliais), 1/2 pusė šaukštelio rudojo cukraus, 2 šaukšteliai krakmolo, 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto.

Kaip gaminti:

Sausainių trupinius sumaišykite su lydytu sviestu, paskirstykite ant kepimo formos dugno. 170 laipsnių orkaitėje kepkite 20 – 25 minutes.
Moliūgą iškepkite oraitėje, kai atvės, sutrinkite trintuvu iki košės masės.

Lėkštėje išplakite sūrį su cukrumi, po vieną įmuškite kiaušinius. Tada sudėkite moliūgo masę, krakmolą, vanilę, dar kartą gerai išmaišykite.

Užpilkite masę ant pagrindo, 150 – 160 laipsnių orkaitėje kepkite 50 – 60 minučių. Kai atvės, atsargiai peiliu atskirkite nuo formos ir mažiausiai 2 – 3 valandoms pastatykite į šaldytuvą.

Nekeptas sūrio pyragas

8 porcijos

Produktai pagrindui: 200 gramų saldžių sausainių, 100 gramų sviesto.
Pyragui: 500 gramų maskarponės, 200 ml 33 – 35 proc. grietinėlės, 150 gramų cukraus, 20 gramų želatinos.

Kaip gaminti:

Želatiną užpilkite 100 šalto vandens ir palikite valandai pastovėti.
Sausainius sutrupinkite, sumaišykite su išlydytu sviestu, išklokite į formos dugną ir įdėkite į šaldytuvą.

Želatiną kaitinkite ant viryklės, kol užvirs, paskui palikite atvėsti.

Grietinėlę išplakite su cukrumi, sudėkite maskarponę, gerai išmaišykite. Supilkite želatiną ir dar kartą išmaišykite.

Masę sudėkite ant pagrindo, išlyginkite ir 3 – 4 valandoms pastatykite į šaldytuvą.

Bananinis sūrio pyragas

8 porcijos

Produktai pagrindui:

1,5 stiklinės miltų, 1,4 stiklinės cukraus, 90 gramų sviesto, 2 tryniai, 1 stiklinė šalto vandens.

Pyragui: 3 – 4 bananai, 500 gamų maskarponės sūrio (arba kitokio minkšto, grietinėlės sūrio), 1/2 stiklinės cukraus, 2 šaukšteliai vanilės esencijos, 3 kiaušiniai.

Kaip gaminti:

Pasidarykite pagrindą. Miltus sumaišykite su cukrumi ir pertrinkite su sviestu. Įmuškite trynius, supilkite vandenį, viską gerai išmaišykite. Suminkykite tešlą į rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.

Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Tešlą išklokite ant kepimo formos dugno, padarykite neaukštus kraštelius. Pabadykite šakute, užtieskite sviestiniu popieriumi, ant viršaus priberkite pupelių (tada tešla neišsipūs). Kepkite apie 10 minučių, tada nuimkite popierių ir pupeles ir dar 15 minučių palikite kepti, kol pagrindas paskrus.

Kol vės .pagrindas, pasigaminkite pagrindinę pyrago masę. Sutrinkite bananus. Plaktuvu suplakite sūrį su cukrumi ir vanilės esencija. Tada įmaišykite bananus ir kiaušinius.

Supilkite gautą masę į kepimo formą su pagrindu. Kepkite apie valandą, kol ant paviršiaus susidarys paskrudusi plutelė.
Palikite pyragą atvėsti, paskui mažiausiai 3 valandoms įdėkite į šaldytuvą.

Citrininis sūrio pyragas

8 porcijos

Produktai pagrindui: 60 gramų sūrių traškių sūrių sausainių, 60 gramų medaus sausainių, 60 gramų sviesto.

Pyragui: 250 gramų rikotos, 200 gramų liesos varškės, 125 gramų maskarponės, vienos citrinos sultys ir žievelė, 4 kiaušiniai, 70 gramų baltojo cukraus, 70 ramų medaus.

Kaip gaminti:

Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Sumaišykite sausainių trupinius su sviestu, sudėkite į kepimo formą, išlyginkite, kepkite 10 – 15 minučių.

Varškę pertrinkite per sietelį, sumaišykite su rikota ir maskarpone, įdėkite cukraus ir medaus, maišydami įmuškite po vieną kiaušinį, galiausiai sudėkite citrinos žievelę ir sultis.

Užliekite masę ant pagrindo, pakratykite formą, kad neliktų oro. Kepkite pastatę formą ant indo su vandeniu 60 – 75 minutes 150 – 160 laipsnių temperatūroje.

Niujorkietiškas sūrio pyragas

8 porcijos

Produktai pagrindui: 1 pakelis sūrių sausainių, 3 šaukštai lydyto sviesto, 3 šaukštai cukraus.

Pyragui: 5 grietinėlės sūrio pakeliai (po 125 gramus), 1 stiklinė cukraus, 1 šaukštelis vanilinio cukraus, 3 šaukštai miltų, 1 stiklinė 35 proc. riebumo grietinėlės, 4 kiaušiniai.

Kaip gaminti:

Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.

Sumaišykite sausainių trupinius su sviestu, sudėkite į kepimo formą ir kepkite 10 – 15 minučių.

Tuo metu pasigaminkite pyrago pagrindą – sumaišykite sūrį, cukrų, miltus ir vanilinį cukrų. Supilkite grietinėlę, dar kartą išmaišykite. Įmuškite po vieną kiaušinį.

Supilkite masę ant pagrindo ir kepkite mažiausiai 50 minučių. Kai atvės, mažiausiai 4 valandoms įdėkite į šaldytuvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)