Profesionalų lygoje susirungė taip pat jau žinomi veidai „Briusly“ virtuvės šefas ir „Virtuvės mitų griovėjų“ kulinaras Martynas Praškevičius, jo kolega iš „Virtuvės mitų griovėjų“, o šįkart – ir varžovas, kulinaras Ali Gadžijevas.

Su jais varžėsi ir keliaujančiu virėju save vadinantis Linas Kizala, kuris kulinarinės patirties daugiausia sėmėsi keliaudamas po įvairias Europos šalis, yra mokęsis ir pats gaminti sūrius. Siekdamos skleisti gurmaniško sūrio ir jo patiekalų vartojimo kultūrą Lietuvoje, čempionatą antrąkart organizavo Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija ir vienintelė Lietuvoje specializuota sūrių gamintoja „Vilkyškių pieninė“.

Be gurmaniškų Vilkyškių pieninės sūrių profesionalų patiekalams buvo naudojama ir gana egzotiškų produktų – šparagų, figų acto ikrų ar tuno, tačiau mėgėjai įrodė, kad sūrio patiekalams tereikia šiek tiek fantazijos: Kristina Savickytė-Damanskienė pagamino mocarela, vyšniniais ir saulėje džiovintais pomidorais, marinuotais pievagrybiais ir juodosiomis alyvuogėmis prikimštus traškius riestainius, D. Borgondo – „Gnoggi“ (bulvių virtinukus) su mėlynojo sūrio padažu, Lidija Rasutis – kriaušes su mėlynuoju sūriu ir karamele, o Aleksandras Pogrebnojus – blynelius su braškėmis, melionu, mėlynuoju sūriu, baziliku ir mėta.

Čempionate dalyvavusių kulinarų pagaminti patiekalai buvo vertinami pagal recepto originalumą, patiekalo išvaizdumą, pateikimo ir pavadinimo originalumą, ir, be abejo – pagal skonines patiekalų savybes, sudėtinių dalių suderinamumą.

Pagrindinį renginio prizą – 1000 litų vertės kvietimą dalyvauti Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos organizuojamuose kursuose laimėjo „Briusly“ ir „Virtuvės mitų griovėjų“ kulinaras Martynas Praškevičius.

Privalomajai konkurso daliai jis gamino užkandį – šparagus su fetos sūrio ir skilandžio kremu, deginto česnako pudra ir naminės ajerų duonos trupinias. Jis taip pat pagamino pelėsinio sūrio salotas su figų acto ikrais, raudonaisiais serbentais ir Lietuvos pievų gėlėmis.


Pasirodo, gėles ankstų čempionato dienos rytą Martynas pats rinko miškuose ir pievose netoli Trakų.

„Mėgstu gaminti iš lietuviškų produktų – iš to, kas užauga Lietuvoje, kas pagaminama Lietuvoje. Labai mėgstu tokius ingredientus kaip baltas sūris, skilandis, ungurys, juoda duona ar mūsų miškuose užaugę kiškio kopūstai“, – sakė paprastai čempionatuose nedalyvaujantis nugalėtojas.


Antroji vieta atiteko Ali Gadžijevui, pagaminusiam šparagų karpačio su „Memel blue“ mėlynojo pelėsio sūriu, brendžio kremu, salotomis, žaliuoju aliejumi ir alyvuogių dribsniais, taip pat juodos duonos, vyšninių pomidoriukų ir fetuvos sūrio bokštelių kompoziciją.

Trečiąją vietą pelnė Linas Kisala, kurio patiekalas „Sūris jūroje“ iš arbūzo, „Fetuvos“ sūrio, pomidorų ir tuno su sezamo bei linų sėklomis, publikos sprendimu taip pat pelnė ir fotogeniškiausio patiekalo titulą.

Publika savo simpatijas atidavė Lidijos Rasutis patiekalui, egzotiškiausiu išrinko David Borgondo „Gnoggi“, o lengviausiai pagaminamas pasirodė Kristinos Savickytės-Damanskienės patiekalas.

Su „Žurnalistų džiaugsmo“ diplomu namo iškeliavo Aleksandras Pogrebnojus, kuriam čempionato metu kilo mintis paskanauti mėlynojo pelėsinio sūrio „Memel blue“ su ledais. Nusprendęs, kad ingredientai puikiai dera, šiuo improvizuotu patiekalu mados žinovas ėmė vaišinti ir vakaro svečius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją