Patarimais pranešime spaudai dalinasi jau dešimtį metų pedagoge dirbanti Natalija Mikalauskienė.

„Vaikų kambariai – ne toks senas, bet labai sėkmingas ir populiarus sprendimas. Nieko nuostabaus, suaugusieji tampa vis užimtesni, o vaikai – judresni, reiklesni bei imlesni naujovėms. Pastebiu, vaikus nustebinti ir šiuos sudominti tampa vis sunkiau, todėl svarbiausias kriterijus, renkantis žaidimų kambarį – ten dirbantis asmuo.

Daugelis tokį kambarį pasirenka remdamiesi tik vieta ir patogumu, tačiau, to daryti nepatarčiau. Mano manymu, tik profesionalus pedagogas gali tinkamai pasirūpinti jūsų vaiku ir tik tokiu būdu galėsite būti ramūs dėl jo gerovės ir sveikatos“, - pasakojo N. Mikalauskienė.

Švara, lavinanti veikla bei platus žaidimų pasirinkimas, anot N. Mikalauskienės, privalomi žaidimų kambaryje.

„Žaidimų kambarių rasti galima kiekviename mieste. Tokie – ypač populiarūs prekybos centruose. Gaila, bet tikrai ne visi kambariai atitinka norimus ir galimus kriterijus. Kaip jau minėjau, retai kuriame dirba kvalifikuotas ir savo amatą išmanantis profesionalas, ne visuomet vaikams skiriamas pakankamas dėmesys, užsiimama lavinama veikla. O kartais – ten tiesiog per mažai vietos, trūksta švaros, o įdarbintas personalas neišmano, ką daryti nelaimės atveju. Todėl nekreipdami dėmesio į šias taisykles – nusivilsite, o vaikas nebus patenkintas.

Pati darbuojuosi Lazdynų mikrorajone įsikūrusiame vaikų žaidimų kambaryje „Mėnulis“. Jis nėra didelis, tačiau teikia visas įmanomas, kokybiškas paslaugas. Čia mažuosius prižiūri profesionalai, jiems siūloma išbandyti karstykles, čiuožyklą, kamuoliukų baseiną.

Kiekvienas vaikas gali piešti, skaityti, žaisti su motoriką ir mąstymą lavinančiais žaislais. Žinau, jog visoms šioms veikloms reikalingas partneris, draugas. Juo tampame, mes, auklėtojai. Kadangi kiekvienas čia dirbantis darbuotojas gali pasigirti ilgamete patirtimi, žaidimų pagalba vaikai išmokomi ne tik taisyklių, tvarkos, drausmės, bet pagerinami jų bendravimo, socialiniai įgūdžiai. Būtent dėl šių priežasčių, verta atvykti ir į miegamąjį rajoną“, - teigė pedagogė.

Taisyklės, kurias pravartu žinoti tėvams

„Manęs dažnai klausia, ką reikia žinoti ir ką pasiimti su savimi, prieš ateinant į laisvalaikio kambarį. Na, greičiausiai, tai pasirūpinti patogia vaiko apranga. Kartais su savimi patartina turėti papildomą porą kojinių ar drabužių komplektą. Taip pat, tėvai sunerimsta, dėl vieno vaiko užimtumo. Patikėkite, jis tikrai turės ką veikti ir bus sudomintas. Kiekvieno darbuotojo darbas – kuo naudingiau praleisti laisvą laiką. Tam kambariuose parengti kruopščiai atrinkti žaislai, knygos, televizijos ar muzikos programa.

Be to, siūlyčiau pasidomėti, ar norimu metu, vaikų kambarys nėra perpildytas. Tik laisvai judantys ir patogiai žaisti gebantys vaikai bus laimingi, o ne suirzę“, - šypsojosi auklėtoja.

Vaikų kambarys – ne tik vaikams, mano N. Mikalauskienė. Tai smagi vieta vakarėliams.

„Tokio tipo kambariai – gali būti plačiai panaudojami. Ši erdvė ne tik vaikų, bet ir visos šeimos šventėms. Atminkite, čia gali būti minimi gimtadieniai, krikštynos ar kitos progos. Dažnai tokiose vietose siūlomas ir maitinimas. Tarkime, kambarys, kuriame dirbu, įsikūręs prie pat restorano, tad vaikai gali patiekalus rinktis iš specialiai jiems sukurto meniu.

Be abejonės, tokia vieta šventei pravarti ir dėl savų galimybių: čia vaikai nebijos dūkti, išbandys naujus žaislus, bus nuolatos prižiūrimi, galės klausytis muzikos, pasigrožėti nuotraukomis, o kambaryje tilps visas būrys svečių. Jo privalumus įvertins ir suaugusieji: šie turės daugiau laisvo laiko pokalbiams, pramogoms, nereikės rūpintis šventės programa.

Svarbiausia – kambarį išsirinkti atsakingai. Pasidomėkite, kokios paslaugos teikiamos, išklausykite apsilankiusiųjų, galų gale – vaikų nuomonės. Pamatysite, geras žaidimų kambarys gali tapti neatsiejama jūsų šeimos laisvalaikio dalimi“, - dėstė N. Mikalauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)