Viešojoje erdvėje vis dar gajūs mitai: vanduo, kai duodame vaikams, turi būti virintas, o sultys (ypač jei dar šviežiai spaustos) – geriau nei vanduo, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kiek vandens vaikui reikia išgerti per dieną?

– Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja išgerti vandens vidutiniškai apie 30 ml/1 kg kūno masės, t. y., jei 5 metų vaikas sveria 20 kg, tai jis turėtų išgerti tris stiklines vandens per dieną. Jei valgoma daug daržovių, vaisių, žalumynų, tuomet natūralu, kad organizmas norės mažesnio vandens kiekio.

Pavyzdžiui, vasarą suvalgyti keli agurkai (juos sudaro 95 proc. vandens) atitiks išgertą stiklinę vandens, o kur dar uogos, arbūzai, be kurių neįsivaizduojame nė vienos vasaros dienos. Žinoma, vasaros kaitrose, pabuvus pirtyje, intensyviai sportuojant ar turint temperatūros ir gausiai prakaituojant, vaikui vandens reikia išgerti daugiau, kad atstatytume skysčių ir mineralinių medžiagų balansą.

Žinoma ir tai, jei valgoma daug rafinuotos druskos ir cukraus turinčių maisto produktų, riebaus maisto, tuomet natūralu, kad mūsų organizmui vandens reikės gal net daugiau nei rekomenduoja PSO, t.y. išgeriamo vandens kiekis turėtų dar didėti.

Tačiau būtina stebėti vaiko mitybą ir savijautą, nes jei nuolatos vaikas gers vandens daugiau nei reikia organizmui, tuomet išplaus, kaip rašė Vydūnas, visas vertingas medžiagas – vitaminus ir mineralus.

– Kas rodo, kad vaikui trūksta vandens?

– Pirmi požymiai – sausos lūpos, dienos eigoje šlapimo spalva tamsiai geltonos spalvos, virškinimo sutrikimai, sausa oda, baltas liežuvis. Kitu atveju netgi galima atlikti kraujo tyrimą ir gydytojas pasakys tiksliai, ar vaiko organizme skysčių balansas užtikrinimas.

Ar galima gerti valgio metu?

– Jei vaikas prašo vandens atsigerti, žinoma, duokime. Bijote, kad sutriks virškinimas? Netiesa. O kaip sriuba? Vanduo, esantis sriuboje, irgi praskiedžia fermentus ir maistas turėtų būti sunkiau virškinamas, bet taip nėra. Moksliškai nepagrįsta, kad vandens negalima gerti valgio metu. Žinoma, jei tai nėra saldūs gėrimai, kompotas, saldinta arbata. Šių gėrimų apskritai neturi būti ant vaikų stalo, nes tai nėra atsigėrimas, tai yra desertas. Pagal dabar galiojančius vaikų maitinimo teisės aktus, vaikų gėrimuose cukraus negali būti daugiau nei 5 g/100 ml, negali būti ir gazuotų gėrimų. Tačiau ar namuose šie gėrimai taip pat draudžiami, ar kreipiamas dėmesys, kokio saldumo arbata vaikams ruošiama?

Kas geriausiai tinka vaikams gerti ar atsigerti?

– Pirma, vaikams gerti ir atsigerti reikia duoti tik kambario temperatūros vandens, nesaldintos žolelių arbatos, natūralaus mineralinio negazuoto vandens. Gali būti gardinta su uogomis, vaisiais.

Antra, saldintos arbatos iki 5 g/100 ml pridėtinio cukraus, jei jau ruošiamos vaikams atsigerti, tai negali būti duodamos kaip vandens pakaitalas.

Trečia, vaikams turi būti draudžiama ne tik mokyklose ir darželiuose (kaip ir yra dabar), bet ir namuose: energiniai gėrimai, gazuoti gėrimai, gėrimai pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto.

Ketvirta, vaikams galima ruošti augalinį pieną: avižų, kokosų, riešutų ir sėklų.

Penkta, rekomenduoju atsisakyti pirktinių saldintų gėrimų, sulčių, kompotų. Juos reikėtų keisti pirmiausia daržovių, vaisių, žalumynų kokteiliais be pridėtinio cukraus (juose išsaugoma ląsteliena, daugiau vitaminų, nei šviežiai spaustose sultyse). Šviežiai spaustas sultis vaikams patartina duoti rečiau, nes tai laisvasis cukrus, kuris greitai pakelia cukraus lygį kraujyje ir neišlaiko stabilumo. Patarimas: jei jau išspaudėte morkų sulčių, tai iš išspaudų iškepkite morkų pyragą.

Ar gerti virintą vandenį, ar iš krano?

– Geriausia gerti vandenį, kuris yra nevirintas geriamasis vanduo iš krano ir yra pastovėjęs kambario temperatūroje. Praėjo tie laikai, kai vanduo buvo netinkamas gerti iš krano. Dabar didžiojoje Lietuvos dalyje kokybiškas geriamasis vanduo bėga tiesiog iš krano ir už jį mokėti daugiau neverta. Žinoma ir tai, kad vandenį reikia gerti gurkšnojant, o ne visą stiklinę iš karto.

Kas tas pridėtinis cukrus ir kodėl darželiuose ir mokyklose jis ribojamas vaikų gėrimuose?

– Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja riboti ne vaisius, kaip kartais kalbama, bet pridėtinį cukrų. Stengiamasi, kad jis sudarytų ne daugiau kaip 5 proc. visų gaunamų kalorijų. R. Bogušienė aiškina, kad pridėtinis cukrus – ne obuolio saldumas.

Mes kalbame apie rafinuotą, rudąjį, baltąjį, nerafinuotą cukrų, taip pat medų, klevų, fruktozės sirupą t. t. Jie skiriasi tik perdirbimo technologijų intensyvumu ir maistine verte, pavyzdžiui, rafinuotas cukrus nieko neturi išskyrus kalorijas: 100 gramų cukraus yra 100 g angliavandenių, iš kurių 100 g cukrų.

Meduje yra 80 g cukrų, vadinasi, jame galima rasti ir šiek tiek kitų vertingų maistinių medžiagų. Ribojamas pridėtinis cukrus vaikų gėrimuose ugdymo įstaigose, atsižvelgiant į PSO rekomendacijas, nes suvartojimas cukraus nuolat auga, o viena iš pagrindinių sveikatai palankios mitybos sąlygų – suvartoti mažiau pridėtinio cukraus.

Šviežiai spaustos sultys, pasak maisto technologės, yra laisvasis cukrus. Nuo jų, kitaip nei nuo vaisių, cukraus lygis kraujyje staigiai kyla ir akimirksniu krinta, nes skaidulinių medžiagų sultyse paprastai nėra. „Mūsų gyvenimo kokybė priklauso nuo energijos kiekio: ar jis pastovus, ar nuolat kintantis. Taigi būtent todėl nerekomenduojama dideliais kiekiais gerti šviežių sulčių. Pirmenybę teikti patariama kokteiliams iš viso vaisiaus, žalumynų, daržovių. Taip gaunama visų vertingų maistinių medžiagų puokštė.

Ar vaikams skirti gėrimai gaminami laikantis išskirtinių reikalavimų?

– Negalvokite, kad tie prekybos centruose parduodami gėrimai, vaikus viliojantys piešinukais, kažkuo išskirtinai kokybiškesni ir sveikatai palankesni. Išskirtiniai reikalavimai taikomi tik vaikų maistui iki trejų metų, bet jei tame skyriuje paskaitytumėte etiketes, pavyzdžiui, arbatos skirtos 4 mėn. kūdikiui, pamatytumėte, kad pirma sudėtinė dalis – cukrus.

Taip yra dėl to, nes šiai kategorijai nėra išskirtinių reikalavimų, ir nesvarbu, ar ant pakuotės ekologiškų maisto produktų ženklai, – cukraus kiekis nėra kontroliuojamas, ribojamas. Tai tiesiog gamintojų sąmoningumo lygis, bet mamos, kurios vaikui nuo kūdikystės duoda vandens su cukrumi ar uogiene, (nes gryno vandens ar motinos pieno, pasak jų, negeria), daro vaikus tiesiog nuo mažens priklausomus nuo cukraus ir formuoja jų žalingus mitybos įpročius.

Kakavos gėrimai, kurių pirma sudėtinė dalis cukrus, neturi atsidurti ant vaikų stalo ir pakeisti natūralų geriamąjį vandenį. Taip pat gazuoti gėrimai, kurių išgėrus 500 ml vaikas gauna 22 kubelius cukraus (1 kubelis 2 g). Jei norime vaikui pateikti gėrimus, rekomenduoju:

Kokosų pienas su braškėmis (vasaros sezono augalinės kilmės gėrimas, o šaltuoju sezonu naudoti šaldytas braškes)

Reikės:

2 stiklinės kokosų drožlių,

4 stiklinės vandens,

žiupsnelis Himalajų druskos.

Eiga:

Kokosų drožles mirkyti karštame vandenyje apie 2 valandas, po to visas sudėtines dalis susmulkinti trintuve, perkošti per sietelį, supilti į stiklinę tarą. Laikyti tinka iki 5 parų šaldytuve.

Į taip paruoštą pieną sudėję trintas šviežias uogas gauname gardų ir sveikatai palankų gėrimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją