Džeko Raselo terjerai pradėti veisti XIX a. pradžioje Devonšyro grafystėje Anglijoje. Kai pastorius Johnas Jackas Russellas, kuriam patiko medžioklė, nusprendė veisti gudrius ir bebaimius keturkojus pagalbininkus.

„Tai buvo veislė, išvesta lapėms traukti, kovoti su jomis. Lapė, kaip žinia, yra gudrus žvėrelis ir šuo turėdavo visada šiek tiek pagudrauti, kad su ja susitvarkytų“, – pasakoja tarptautinės kategorijos veislinių šunų ekspertė Julija Aidietienė.

Iki šių dienų išlaikę medžioklines savybes šuniukai yra linkę pavaikyti ir kitus gyvūnus.

„Vaikosi peles, žiurkes. Kol augo, kasdavo minkštesnę žemę ir ateidavo visa murzina. Keisčiausia, kad baltas šuo, sakytum, yra visą laiką murzinas, bet jis pasipurto ir po kiek laiko atrodo vėl visas švarus“, – apie Džeko Raselo terjerus pasakoja Meilos šeimininkas Arūnas Furmanavičius.

Pasak veislinių šunų ekspertės J. Aidietienės, šios veislės šunys gali būti lygaus arba laužto plauko, tai yra, šiurkščiaplaukiai.

Suomė Jenni, auginanti Džeko Raselo terjerus daugiau nei 15 metų, sako, jog laikas, kada pradėti ruoštis parodai, priklauso ir nuo kailio kokybės.

„Šunis parodoms reikia nupešti ir tai priklauso nuo kailio – kokios jis kokybės, kiek jam reikia „trimingo“ [pešiojamojo šukavimo – LRT.lt]. Dažniausiai aš juos ruošiu prieš dieną, bet kartais reikia tvarkyti porą savaičių iki parodos“, – pasakoja Džeko Raselo terjerų veisėja Jenni Koutuaniemi.

Šiuos judrius šunis aktyvūs žmonės įsimylės visam gyvenimui, tikina veislinių šunų ekspertė J. Aidietienė.

„Jeigu žmonės „užkimba“, pabando laikyti šios veislės šunis namuose, bendrauti su jais, tai dauguma, jeigu tai judrūs žmonės, manau, „suserga“ jais visam gyvenimui. Tai labai ypatingi šunys“, – tvirtina J. Aidietienė.

Veislinių šunų ekspertės teigimu, jei šuo dresuotas, prižiūrint tėvams jis tinka ir vaikams. Tačiau vargu ar Džeko Raselo terjeras tiks kūdikiams – jis labai judrus keturkojis, mėgstantis viską kasti letenomis, todėl gali apibraižyti kūdikį.

Kad šie šunys gali sutarti su vaikais, pritaria ir šunų veisėja J. Koutuaniemi. „Džeko Raselo terjerai ir vaikai gali sutarti labai gerai, tačiau yra pagrindinė taisyklė – abu turi vienas kitą gerbti“, – teigia J. Koutuaniemi.

Su gudriaisiais Džeko Raselo terjerais susipažinkite laidos „Mūsų gyvūnai“ reportaže.