Daug kas mano, kad narcisistiniais bruožais pasižyminčių vaikų skaičius Vakarų civilizacijoje auga. Sudarėme sąrašą dalykų, į kuriuos turėtų atkreipti dėmesį tėvai, jei nenori užauginti narcizo. Taigi, štai 7 ženklai, parodantys, kad jūs formuojate narcizą.
Sudarote vaikui įspūdį, kad jis tobulas ir neklystantis.

Taip nutinka, kai vaikas per daug giriamas. Užkelti vaiką ant pjedestalo lengva, nes jūs jį sukūrėte, bet nepamirškite, kad klysti yra žmogiška. Vaikas turi tai žinoti ir mokėti pripažinti savo klaidas. Jam reikia matyti, kad visi turi silpnybių.

Jūs lyginate savo vaiką su kitais vaikais ir sakote, kad jis daug pranašesnis

Sulaukę apytikriai 7 ar 8 metų vaikai ima lyginti save su kitais. Labai svarbu, kad tėvai jų nespaustų būti visose srityse geresniais už bendraamžius. Girdami savo vaiką nelyginkite jo su kitais vaikais.
Jūsų šeimoje jausmus reikia užsitarnauti, todėl retai demonstruojate šilumą.

Tai ko gero nelengva pastebėti savyje, bet tai gali atsiskleisti, pvz., jei vaiką apkabinate tik už gerai atliktą darbą ar už tam tikras atliktas užduotis. Yra skirtumas tarp meilės ir vertinimo, ir diegiamo jausmo, kad jūsų vaikas geresnis už kitus. Nenuostabu, kad savo vaiką mylite labiausiai ir manote, kad jis pats geriausias, bet nereikia dėl to menkinti kitų.

Jūs nesugebate girdėti prieštaravimų ir kritikos

Visi pažįstame bent vieną žmogų, kuris visada turi būti teisus, nesugeba priimti kitokio atsakymo į jų idėjas ar nuomonę, nei „Taip“. Nebūkite tokie. Jūs esate daug platesnių pažiūrų ir jūsų vaikas nusipelno lankstesnių tėvų, nei tokie žmonės.

Jūs perdėtai giriatės savo vaiku ir dėl visko jį pateisinate

Neabejotinai, jūs turėtumėte didžiuotis savo vaiku. Tai normalu. Neabejojame, kad jūsų vaikas kažką daro tiesiog fantastiškai – ko kiti vaikai negali. Bet nieko tokio, jei jūsų vaikas kažko ir nesugeba.

Tiesą sakant, daug geriau, jei jiems kažkas nepavyksta vaikystėje, taip jie gali mokytis, kaip susidoroti su nesėkmėmis. Jei visada pateisinsite savo vaiko elgesį, vietoj to, kad parodytumėte, kaip tvarkytis su savo netobulumu – jūsų vaikas neteks galimybės mokytis. O ilgainiui jis gali užaugti narcizas.

Prie vaiko leidžiate sau kritikuoti visus, kurie yra „kitokie“

Tai labai sudėtingas ir painus klausimas. Šiais laikais mes jau tokie civilizuoti, kad visi jaučiasi gėdinami dėl savo pažiūrų. Yra skirtumas tarp išsakymo, kuo nesutinki su religine/tikėjimo sistema, ir bandymo įrodyti, kad esi pranašesnis už ją. Tikimės, kad jūs neišsakote savo pranašumo amžiaus, rasės, lyčių, seksualinės orientacijos klausimais. Ypač girdint vaikams.

Jūs pastebite narcizo bruožų savyje ir neketinate su jais dirbti

Narcisizmas yra iš dalies paveldimas. Mes gimstame su tam tikrais asmenybės bruožais. Bet jei jūs pastebėjote, kad turite narcisistinių bruožų ir prieš susilaukdami vaikų nesikreipėte profesionalios pagalbos, kad su jais dirbtumėte... galite tai ištaisyti ir dabar.

Kad po to vieną dieną, kai būsite senelių globos namuose, o jūsų vaikas bus pernelyg paniręs į save, kad jus aplankytų, netektų gailėtis, kad nieko nesiėmėte, kol dar galėjote.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)