Tačiau kartais susilaikymas užsitęsia, pavyzdžiui, nutrūkus santykiams. Kai įprantame nebedėti pastangų tam, kad susirastume naują partnerį (-ę), celibatas gali užsitęsti kelis mėnesius, ar net kelerius metus!

Po kurio laiko celibatas tampa norma, kurią kartais supurto atsitiktinis seksas – įspūdžių po jo mums užtenka kelioms savaitėms. Pasirodo, susilaikymas gali turėti neigiamų pasekmių mūsų organizmui, ypač vertinant iš ilgalaikės perspektyvos, rašoma curejoy.com. Tad nebesilaikykite celibato, dėkite pastangas, susiraskite naują partnerį (-ę) (ir malonumas, ir nauda sveikatai).

Štai kas nutinka kūnui, kai nustojame mylėtis.

1. Daugiau streso

Seksas beveik prilygsta treniruotei, be to, jis padeda sumažinti stresą. Sueities metu kūnas atsikrato sukauptos įtampos, mes tampame sveikesni, be to, dažniausiai patiriame malonumą – vieni privalumai. Kaip ir sportuojant, sekso metu išsiskiria „laimės hormonai“: dopaminas, endorfinai ir oksitocinas, kurie gerina nuotaiką ir neutralizuoja streso žalą kūnui.

2. Išauga erekcijos sutrikimo ir vėžio rizika

Amerikos urologų asociacijos atliktas tyrimas parodė, kad vyrams, kurie reguliariai mylisi, rizika ateityje susirgti prostatos vėžiu sumažėja net 20 proc. Manoma, kad taip yra todėl, kad dažnos ejakuliacijos padeda pašalinti kenksmingas medžiagas iš prostatos. Be to, vyrus, kurie rečiau mylisi, vėliau gali kankinti erekcijos sutrikimai. Kadangi penis yra raumuo, jį reikia mankštinti.

Abi šias problemas galima išspręsti dažnai masturbuojantis, bet seksas yra geresnis pasirinkimas, nes jis padeda abiem partneriams.

3. Silpnėja imuninė sistema

Įrodyta, kad seksas padeda stiprinti imuninę sistemą. Ypač moterims tai gali būti vienas iš būdų paruošti kūną potencialiam nėštumui. Žmonės, kurie nustoja mylėtis, dažniau serga peršalimo ligomis ir gripu, nes reguliarus seksas padeda susidaryti antikūniams, kurie palaiko imuninės sistemos veiklą.

4. Sumažėjęs potraukis

Reguliarus seksas padeda išlaikyti sveiką lytinį potraukį. Seksas yra tarsi vėduoklė, įpučianti lytinio potraukio ugnį. Kai nebevėduojame, ugnis užgęsta. Jei susilaikome per ilgai, galime prarasti norą mylėtis. Nors potraukis gali sumažėti dėl daugelio veiksnių, susilaikymas yra vienas iš pagrindinių.

Tai nereiškia, kad lytinis potraukis dingsta amžiams, tai tik reiškia, kad jei per ilgai nieko nevyksta, reikėtų pasistengti vėl įpūsti tą ugnį.

5. Išaugęs netikrumo ir nesaugumo jausmas

Sekso stoka gali sumažinti pasitikėjimą savimi, atsiranda abejonių savimi, ypač jei užmezgėte santykius. Nors visose porose pasitaiko susilaikymo laikotarpių, tačiau tai gali turėti poveikį tam, kaip save vertiname. Jei nesate užmezgę santykių, ilgas susilaikymas gali jus versti jaustis, kad esate „nepakankama (-as)“, „netinkama (-as)“, todėl niekam nepatinkate.

Gali kilti ir įvairių kitų minčių, kurios didins netikrumo, nepasitikėjimo savimi jausmą. Nors šie jausmai dažniausiai yra nepagrįsti, juos gali būti sunku suvaldyti.

6. Makšties problemos

Moterims pirmoji sueitis po ilgo susilaikymo laikotarpio gali būti nemaloni ir skausminga. Vyrauja nuomonė, kad ilgai nesimylint, makštis tampa standesnė. Tai netiesa. Nemalonūs pojūčiai mylintis atsiranda todėl, kad makšties raumenys įsitempia ir negali atsipalaiduoti (nors labai greit šis diskomfortas praeina).

Įtampą gali didinti ir nepasitikėjimas savimi po ilgalaikio celibato – mes įsitempiame, tad makštis mažiau sudrėksta ir atsiranda skausmingi pojūčiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)