Publikuojame leidyklos „Alma littera“ išleistos pasaulinių santykių ekspertų Allan ir Barbara Pease knygos „Kodėl vyrams reikia sekso, o moterims – meilės“ ištrauką.

Kaip atsigauti po romano

1. Bendraukite. Niekaip nerasite būdų išlipti iš situacijos, jei nesikalbėsite apie tai, kas nutiko, kodėl ir kaip nutiko. Būkite sąžiningi ir nebijokite užduoti klausimo, net jei atsakymas jums ne prie širdies. Tik tokie atsakymai gali atverti duris į ateitį.

2. Atvirai kalbėkite. Jei jūs buvote neištikimas, pripažinkite, kad tai jūsų klaida, ir patvirtinkite, jog nuoširdžiai norite išgelbėti santykius. Galite baimintis padarinių, bet prisipažinimas suteiks jums kur kas daugiau galimybių viską sudėlioti į savo vietas, nei būtų tuo atveju, jei partneris apie jūsų nuotykius išgirstų iš šalies.

Tepadrąsina jus faktas: dažnai pakanka vien pasisakyti apie romaną ir jau galima lipdyti iš naujo pašlijusią santuoką, nes toks sukrėtimas būtinas, kad žmonės stabtelėtų, iš naujo viską įvertintų ir imtų taisytis.

3. Venkite vienas kitą kaltinti dėl to, ką padarėte ar ko nepadarėte. Tai netikęs kelias, jis nepadės išsiaiškinti ir išspręsti problemų, nuvedusių į neištikimybę.

4. Nepriimkite skubotų sprendimų. Leiskite sukrėtimui praeiti. Tuomet galėsite pagrįstai ir logiškai įvertinti situaciją. Po kokios savaitės jau pasijusite ramesni ir galėsite priimti svarbius sprendimus dėl santykių ateities.

5. Išgyvenkite liūdesio laikotarpį. Ankstesni jūsų santykiai baigėsi ir niekada nebesugrįš. „Normalios“ išraiškos kaukė visuomenėje dar nereiškia, kad patys save galite įtikinti, jog viskas ir toliau klosis kaip anksčiau.

6. Jei negalite to pasakyti, užrašykite. Pasirodo, kad toks būdas labai naudingas vyrams, kuriems sunku išsakyti savo jausmus ir baimes. Kalbėjimas nėra stipriausia vyrų pusė, taigi nesikapstykite be galo po romano „palaikus“. Nenukrypkite nuo esmės.

7. Sudarykite sąrašą. Kartu su partneriu sudarykite sąrašą dalykų, kuriuos reikėtų keisti ar į juos atkreipti dėmesį, kad santykiai pasitaisytų. Nuostabu, kokie paprasti dalykai dažnai patenka į tokį sąrašą. Net keista, kodėl jie lieka nepastebėti iki išdavystės. Bėda ta, kad jie būna giliai palaidoti po šeimos gyvenimo kasdienybe.

8. Būkite geri sau. Leiskite sau atsikvėpti nuo nebūtinų namų ruošos darbų, jeigu jie kėsinasi atimti iš jūsų buvimo kartu laiką ir neleidžia abiem gerai jaustis.

9. Kartu puoselėkite savigarbą. Po įvykusios neištikimybės išgelbėti galima tik tokią santuoką, kurioje abi puses sveikai graužia sąžinė, bet neleidžiama, kad toji graužatis viską užgožtų. Pamėginkite viską nukreipti teigiama linkme. Geriausias būdas atsikratyti kaltės jausmo – prisiimti sau dalį kaltės už sukeltus nemalonumus ir nuraminti sąžinę tinkamu elgesiu.

Keturi svarbūs būdai, kaip pačiam netapti apgaudinėtoju

1. Visada pirmenybę teikite partneriui. Santykiams gresia rimtas išdavystės pavojus, jei abu partneriai didžiausią dėmesį sutelkia į karjerą, verslą arba vaikus. Šie dalykai yra svarbūs, bet niekada neleiskite jiems užimti svarbiausios vietos gyvenime.

2. Turėkite paslapčių, apie kurias kalbatės tik dviese su partneriu. Su kitais nesidalykite asmeninėmis ar intymiomis mintimis, kurių nesate aptarę su savo pora.

3. Kasdien pasikalbėkite vienas su kitu. Kasdien mintimis pasidalijančios poros yra mažiausiai linkusios į išdavystę ir saugiausiai jaučiasi.

4. Venkite visų situacijų, palankių meilės nuotykiams. Venkite visų aplinkybių, kuriose kas nors kitas gali jus laikinai pakerėti. Tai nereiškia, nei kad jūsų santykius ištiko bėda, nei kad turite kažko imtis. Paprasčiausiai reikia laikytis atokiau nuo tokių situacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)