Girdėjau, kad...

Gyventi įtarinėjant, kad partneris kur nors sanguliauja, gali būti sunkiau negu žinoti tiesą. Daug moterų stengiasi rasti paneigimą, o dauguma vyrų dažniausiai ieško įrodymų ir nori išsklaidyti visas abejones.

Labai retai reikalai klostosi pagal televizijos serialų scenarijų – retas kuris užklumpa partnerį svetimame glėbyje, nors nemažai vyrų meilužes kviečiasi į namus ir guldo į šeimos lovą. Kartais išduotųjų ausis pasiekia gandai. Draugai dažnai kamuojasi neapsispręsdami, sakyti ar nesakyti nukentėjusiajam apie partnerio neištikimybę. Baimė pranešti blogą žinią – labai reali, ir kai kurių draugų ketinimai būna ne patys geriausi, kai jie prasitaria. Dauguma moterų nusprendžia pasakyti, nes baiminasi vieną dieną pačios tapti tos, kurios sužino paskutinės, ir joms atrodo, kad panašias naujienas jos norėtų išgirsti iš draugų.

Dauguma žmonių apie neištikimybę sužino iš rašytinių šaltinių. Tai gali būti viešbučio sąskaita (įrodanti, kad apgavikas buvo ten, kur neturėjo būti), nepateisinami dovanų ar gėlių pirkimo kvitai, mobiliųjų telefonų įrašai, kredito kortelių ataskaitos, elektroninio pašto laiškai ar telefonų numeriai popieriaus skiautėse.

Aštuoni klasikiniai apgaviko požymiai

Jei nėra tvirtų įrodymų, smalsuolio draugo ar pinigų užmokėti privačiam sekliui, reikia atkreipti dėmesį į bendruosius demaskuojančius ženklus, padedančius sužinoti, ar verta užduoti klausimus. Būkite pasirengę partnerio pykčiui dėl nepasitikėjimo, jei jam pavyks įrodyti, kad jūsų įtarinėjimai tušti, bet taip pat pasirenkite ir padariniams, jei išgirsite atsakymą, kurio tikrai nenorėjote išgirsti.

Vyras grįžo namo ir užtiko žmoną lovoje su geriausiu jo draugu, taigi jis nušovė žmoną, o šuniui leido atsikvėpti.

Kai vyras ar moteris susidomi nauja meile iš šalies, smegenyse suaktyvėję hormonai daro įtaką elgsenai. Pokyčiai gali šiek tiek atsiliepti kasdieniams įpročiams arba randasi naujų įpročių, skirtų pasislėpti po įprasta kasdienybe.

Nusistovėjusios tvarkos pokyčiai – bet koks kasdienio poros gyvenimo pasikeitimas gali rodyti, kad atsirado traukos centras už namų ribų: vyras pradeda pats skalbti savo drabužius; iki šiol iš fotelio neiškrapštomas televizijos žiūrovas įsirašė į sporto klubą; partneris nustoja mūvėjęs vestuvinį žiedą arba ima užrakinėti stalčius...

Sekso pokyčiai – gali rastis nedidelių pasikeitimų santuokinės pareigos reguliarumo ir atlikimo pobūdžio srityse, bet jų negalima nepaisyti. Jeigu jis nori išbandyti ką nors, ko niekada anksčiau su jumis nedarė, galbūt kas nors kitas pamokė, padėjo atrasti naujų dalykėlių. Taip pat gali staiga išvis dingti noras mylėtis.

Išvaizdos pokyčiai – dietos, nauji drabužiai, dušas vos įkėlus koją į namus, barzdos skutimas dukart per dieną, nauja šukuosena arba kasų nukirpimas.

Verslo kelionės – padažnėjusios komandiruotės, daugiau nei įprasta naktinių budėjimų, jūsų nekvietimas į įmonės šventes, slapukavimas arba migloti paaiškinimai apie darbotvarkę, informacijos apie skrydžius ir viešbučius slėpimas, nebuvimas ten, kur turėtų būti. Kita vertus, darbo valandos gali užtrukti iki vėlumos arba pastebite, kad partnerio bendradarbiai suka nuo jūsų akis.

Nervingos reakcijos – kai suskamba telefonas arba kai užsimenate apie konkretų bendradarbį. Be to, atkreipkite dėmesį į kalbas per miegus, permainingus nuotaikos svyravimus ir padidėjusį kritiškumą jūsų atžvilgiu.

Pokalbio pokyčiai – jei romanas užsimezgė darbe, anksčiau dienos naujienų pasakojimuose šmėžavęs asmuo arba pradedamas minėti dažniau („Pietavau su...“, „Šiandien plepėjau su...“), arba visiškai dingsta iš pokalbio. Vyras dažnai kartoja tas pačias istorijas, nes pamiršta, katrai ką pasakojo.

Techniniai pokyčiai – pastebite, kad partneris, užuot jums skambinęs, ima rašyti elektronines žinutes. Jei paskambina, kalba trumpai, netikėtai deda ragelį arba šneka pašnibždomis – visa tai rodo, kad netoliese gali būti kitas asmuo. Nuolat randa pretekstą išeiti iš patalpos su mobiliuoju telefonu rankoje (pavyzdžiui, svetainėje, kur sėdite, suprastėja telefono ryšys) arba per dažnai laksto į tualetą ir per ilgai ten užsibūna. Kai būnate drauge, nenori atsiliepti į tam tikrus skambučius jūsų akivaizdoje. Niekada neišjungia internetinio ryšio, net jums esant netoliese tikrina elektroninį paštą, o jei prieinate arčiau, akimirksniu uždaro kompiuterio programinį langą.

Savo išmaniojo telefono niekada nepalieka ten, kur galite jį pamatyti. Kompiuteris ir telefonas staiga „užrakinami“ slaptažodžiais.

Nauji draugai – atsiranda naujų, niekad jūsų nematytų bičiulių iš darbo. Jie kartkartėmis skambinėja, bet pokalbiai visada būna trumpi: jie sako, kad paskambins dar kartą arba kad kol kas neturi informacijos. Jei išsiaiškinate, kad tie draugai yra apgaudinėtojai, jie gali priklausyti apgaudinėtojų palaikymo grupei. Toks tokį traukia.

Čia išvardyti pasikeitimai dažniau matomi vyrų elgsenoje. Moterys sumaniau maskuojasi, ir šiaip jau vyrams sunkiau sekasi pastebėti moters neištikimybę – tai išsamiai aptarėme knygoje apie kūno kalbą (The Definitive Book of Body Language). Kartais būna tokių ženklų, kuriuos pastebėtų net aklas kurmis, ir tikrai nustebtumėte sužinoję, kiek vyrų niekaip nesugeba jų pamatyti, pavyzdžiui, ji neberodo jokio meilumo, siūlo, kad jis kur nors išvažiuotų savaitgaliui, kelioniniame krepšyje turi prezervatyvų, laikosi emocinio atstumo ir rūpinasi viskuo, išskyrus jį. Užmezgusios romaną moterys dažnai atsisako santuokinio artumo ir sekso, nes joms sunkiau ištverti dvejopą gyvenimą – nuo seno daugumos jų širdyje vienu metu telpa tik vienas vyras.

Dėl anksčiau šioje knygoje minėtų priežasčių vyrui dažnai atrodo, kad šiek tiek pašalinių veiksmų tik paįvairina seksualinį jo gyvenimą namuose. Vyro smegenys gali atskirti seksą nuo meilės, todėl jam nesunku vienu metu palaikyti santykius su dviem ar daugiau moterų.

Kodėl vyrams duotos didesnės smegenys negu šunims? Kad per kokteilių vakarėlius netrūkčiotų apsižergę moterų kojas.

Kaip elgtis su apgaudinėtoju

Tą naktį, kai princas Charlesas davė garsųjį interviu per televiziją ir prisipažino, kad jau seniai slapta susitikinėja su Camilla Parker-Bowles už žmonos nugaros, princesė Diana apsitempė gundančią trumputę juodą suknelę ir kerinčia išvaizda stulbino žiūrovus per viešą renginį. Lengva jai širdyje tikrai nebuvo, bet vis šiek tiek lengviau negu sėdėti namuose su popierinių nosinaičių dėžute. Išduoti vyrai kenčia mažiau, nes iš pradžių ir vėliau juose kunkuliuoja pyktis ir įskaudinta savigarba, o šie jausmai yra agresyvūs. Vyrai turi sunkumų emociškai atsiverti, pasikalbėti su draugais ir pasidalyti savo nuoskaudomis bei baimėmis.

Moteris dažniausiai išgyvena keletą skirtingų tarpsnių, pradėdama nuo pykčio ir nuoskaudos, ir joje kur kas giliau įsirėžia ilgalaikiai randai. Ją ištinka pasitikėjimo ir savigarbos krizė, ji pavydžiau žiūri į savo vaikus, jaučia prievolę išsaugoti šeimą ir neturi iš ko rinktis. Be to, moteris linkusi prisiimti kaltę už tai, kad partneris susižavėjo kita moterimi. Dažnai išduotą moterį lydi tokie padariniai kaip depresija, psichikos liga, nes nuolatinė įtampa išsekina imunitetą, kūno niekas nebesaugo nuo infekcijų ir ligų. Ji pasigauna visus negalavimus nuo vaikų slogos iki sąnarių ir nugaros skausmų, kuriuos sukelia dieną ir naktį jos kūną kaustanti baisi įtampa.

Kai kurie žmonės mano, kad žolė visada žalesnė kitoje tvoros pusėje. Tai tiesa, juk ten nukreiptas kanalizacijos vamzdis.

Daug moterų dėl vyro neištikimybės kaltina kitą moterį, o tai yra neigimo sindromo dalis. Jos niekaip netiki, kad vyras, kurį myli ir su kuriuo kūrė bendrą gyvenimą, galėtų jas įskaudinti ir palikti likimo valioje. Dažnai moterys nusprendžia likti kartu, nepaisant keleto vienos nakties nuotykių. Daug kas pasilieka net po ilgų romanų, jeigu jis žada juos nutraukti. Kai kurios lieka metų metus, nors vyras vis keičia trumpalaikes ir ilgalaikes meilužes.

Taip jos elgiasi dėl kelių priežasčių: jos myli juos, myli vaikus, joms patinka šeiminis gyvenimas ir visuomeninė poros su vaikais padėtis. Svarbu, kad jos nenori prarasti išteklių – namų ir pajamų. Jų savigarba taip sumenksta, kad jos nebeįsivaizduoja, jog kas kitas kada nors jas galėtų pamilti, todėl kai kurios moterys nusprendžia, kad merginėjantis vyras – tai kompromisas dėl gražaus namo, pajamų ir gyvenimo būdo, kitaip tariant, moteris delsia dėl išteklių.

Tačiau nusprendusi kentėti moteris gali padaryti sau didžiulę emocinę ir fizinę žalą, be to, nėra jokių garantijų, kad jis pats nesugalvos išeiti. Retai kada vyras palieka šeimą dėl to, kad jaučiasi nelaimingas. Jis neišeina iš namų paprasčiausiai todėl, kad neturi geresnio pasiūlymo. Vienos nakties nuotykis gali peraugti į romantinę meilę arba ilgalaikį prisirišimą, jei jis nusprendžia, kad naujoji moteris verta esamų santykių nutraukimo kankynės.

Sužinojęs apie žmonos neištikimybę vyras neina iš namų dažniau tuo atveju, kai apie romaną niekas kitas nežino ir nekalba. Moterų nuotykiai smarkiai sužeidžia vyrų savigarbos jausmą. Jei apie romaną sklinda kalbos, vyras kvailai atrodo ir blogai jaučiasi, jo pirmykštis „aš“ jam kužda, kad jo tėvystė nebėra užtikrinta. Kaip jau sakėme, išskyrus situaciją, kai horizonte ryškėja geresnis pasiūlymas, vyras labiau linkęs pasilikti ir pamėginti susitvarkyti, nebent ji pati nutaria išspirti jį lauk.

Ištverti gyvenimą apsisprendus pasilikti gali būti sunkiau negu iššokus iš traukinio ir viską pradėjus nuo nulio. Labai nedaug žmonių randa būdų išlieti užslopintą nuoskaudą ir agresiją, kai mėgina nuslėpti nuoskaudą ir neigia patys sau, kad partneris apgavikas. Tikrasis pykčio ir nuoskaudos šaltinis yra žmogus, kuris juos sukėlė, t. y. partneris, o ne žmogus, su kuriuo buvo užmegztas romanas.

„Gyvenime turite du pasirinkimus: likti vieniši ir apgailėtini arba susituokti ir trokšti savo mirties.“ Bob Hope

Be to, susidūrusius su partnerio apgavystėmis kankina pasibjaurėjimas savimi, kad leidosi pažeminami iki visų paniekintų meilužių lygio, tų, kurie klykia gatvėse, mušasi, knežina automobilius, mėto plytas į langus, rašinėja kerštingus komentarus internete ar karpo drabužių rankoves.

Kai kuriems vyrams ir moterims atrodo, kad vienintelis sprendimas – iš keršto pačiam užmegzti romaną, bet tai gali labai pavojingai atsigręžti prieš juos pačius. Iš pradžių savimeilė gal kiek ir paglostoma, tačiau paskui vėl galite būti atstumti ir jaustis darsyk išnaudoti ir iškoneveikti. Be to, romanas iš keršto tik nužemina jus iki tų pačių išdavikų lygio.

Teisingai suprasti

Užkietėjęs paleistuvis anaiptol nepuošia santuokos, jam reikia ieškoti asmeninės psichologo konsultacijos ir naujai pažvelgti į savo vertybių sistemą, jei nori išsaugoti rimtesnius santykius. Tokio apgaudinėtojo partneriui geriau nutraukti su juo ryšius ir viską pradėti iš naujo, užuot mėginus lipdyti laimingą gyvenimą kartu. Juk niekas tyčia neieško nusikaltėlio ar sukčiaus šeimai sukurti, tai kam gi vaikytis užkietėjusį paleistuvį?

Ilgalaikius meilės ryšius palaikantis asmuo priverčiamas pasirinkti. Jei renkatės pasilikti su be paliovos jus apgaudinėjančiu partneriu, nieko gera nesitikėkite, nes ateityje jūsų gali laukti tik ligos ir depresija. Jei situacija lieka neišspręsta, ji veda į kančią, ir tenka mokėti didžiulę emocinę kainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)