Galvojame, kad galbūt tai mūsų kaltė, kad pasirinkome netinkamą partnerį, arba kad santykiai nutrūko dėl mūsų nekompetencijos. O kas, jeigu yra du pagrindiniai meilės principai, kurie gali pagerinti kiekvienus esamus ir būsimus santykius? Kas, jei kiekvienuose santykiuose svarbiausi du dalykai: kalbėti ta pačia meilės kalba ir suprasti, kurioje pakopoje iš penkių meilės pakopų esate?

Kalbėti ta pačia meilės kalba

Jei nežinote, kas yra meilės kalbos, vertėtų perskaityti Gary Chapmano knygą „5 meilės kalbos“, nes joje paaiškinama, kaip skirtingi žmonės skirtingai myli ir interpretuoja meilę.
Įsimylėti lengva, bet meilės išsaugojimas reikalauja darbo ir komunikacijos. Tarp visų konfliktų, reikalavimų ir paprasčiausio nuobodulio labai svarbu išsaugoti gaivią meilę ir gyvą santykį, rašo lifehack.org.

Dr. Gary Chapmanas išsiaiškino, kad panašiai kaip žmonės kalba skirtingomis kalbomis, taip ir meilę interpretuoja skirtingai, todėl ją išreiškia skirtingais būdais. Dėl to ir gali kilti konfliktai – nes vienas su kitu kalbame skirtingomis meilės kalbomis.

Perpratę skirtingas meilės kalbas (knygoje išskiriamos penkios meilės kalbos: pripažinimas, kokybiškas laikas, dovanos, tarnystė ir fiziniai prisilietimai), mes suprasime, kokia mūsų partnerio (-ės) meilės kalba ir ką reikia daryti, kad jis (ji) mus suprastų.

Vieniems svarbu reguliariai girdėti pagyrimus, kitiems – gauti dovanas, treti jaučiasi mylimi, jei dėl jų darome darbus, dar kiti meilę jaučia per fizinį prisilietimą. Būtent partnerio (-ės) kalbos perpratimas ir kalbėjimas jam (jai) suprantama kalba padeda išsaugoti santykius, kai ateina sunkesni laikai.

Suprasti 5 meilės stadijas: kodėl dauguma sustoja ties trečiąja

Visi žinome, kad egzistuoja santykių stadijos. Pačioje pradžioje viską matome per rožinius akinius. Tai „medaus mėnesio“ stadija, kai niekas negali būti blogai, nes mes lengvai ir greitai pamirštame visas nuoskaudas arba nekreipiame į jas dėmesio.

Vėliau santykiams progresuojant mes pajuntame nusivylimą, pradeda atrodyti, kad viskas blogai. Jaučiamės nemylimi, atrodo, kad partneris (-ė) mumis nebesirūpina. Jaučiamės įstrigę ir norime ištrūkti. Daug kam šioje stadijoje atrodo, kad atėjo santykių pabaiga. Jie pereina gedėjimo procesą ir pradeda ieškoti naujos meilės, galvodami, kad padarė klaidą ir kad su ankstesniu partneriu yra nesuderinami.

Dauguma žmonių nesuvokia, kad trečia stadija iš tiesų yra tikros, ilgalaikės meilės pradžia.

Štai kokios meilės stadijos egzistuoja:

1 stadija: Įsimylėjimas
2 stadija: Tapsmas pora
3 stadija: Nusivylimas
4 stadija: Tikrų, ilgalaikių santykių kūrimas
5 stadija: Dviejų žmonių jėgos panaudojimas keičiant pasaulį

Tam, kad išjudėtumėte iš trečiosios stadijos, reikia įsigilinti į tai, kas jums sukelia diskomfortą, skausmą ir konfliktus. Perėję šią stadiją ir supratę, kas yra jūsų partneris (-ė), jūs galite tapti pagalbos šaltiniu vienas kitam ir padėti vienas kitam gyti.

Kai vienas kitam padėsite gyti ir gysite kartu, jūs labiau suartėsite, jūsų santykiai stiprės ir truks iki gyvenimo pabaigos. Kai išmoksite priimti vienas kito skirtingumus, atrasite tikrą, ilgalaikę meilę.

Tačiau nebūtina sustoti šioje stadijoje, kai pasiekta meilė tarp dviejų žmonių. Juk galima šią meilę perduoti pasauliui. Paskutinė, aukščiausia stadija leidžia pajusti visas meilės galimybes ir dalintis ja su kitais.

Tad prieš ryždamiesi galutinai nutraukti santykius, pamąstykite apie šiuos du esminius meilės ir santykių principus. Galbūt problema slypi ne judviejų nesuderinamume, galbūt jūs tiesiog kalbate skirtingomis meilės kalbomis arba atsidūrėte nusivylimo stadijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)