Jeigu tai nutiko kažkam iš jūsų pažįstamų ar su jumis, žinokite, kad nesate vieninteliai tokie. Šis reiškinys pasaulyje tampa vis dažnesniu. Pavyzdžiui, kas ketvirtos skyrybos Amerikoje tenka tiems, kurie virš penkiasdešimties, o tikimybė, kad tokio amžiaus žmonės išsiskirs, lyginant su 1990 metais, išaugo lygiai du kartus. Draugams ir artimiesiems dažnai tai tampa netikėtumu, tačiau tokių skyrybų galima rasti ir tarp viešų asmenų, ir tarp garsenybių.

Štai penkios priežastys, kodėl skiriasi ilgus dešimtmečius kartu gyvenusios poros

1. Jie pamažu tolo vienas nuo kito

Procesas, kuris atveda iki „sidabrinių skyrybų“, yra lėtas. Viskas vyksta palaipsniui. Tai primena nedūžtančius indus, kuriuos galima mėtyti, o kad ir kiek mėtytum, su jais nieko nenutinka. Vis dėlto, kažkokie mikro įtrūkimai lieka, jų pamažu daugėja. O paskui jie pasiekia kritinę masę, jūs metate lėkštę – ji subyra į gabalus. Taip pat nutinka ir su santykiais.

Daugelis porų, išsiskyrusių gyvenimo pabaigoje, tvirtina, kad jie paprasčiausiai nutolo vienas nuo kito, pasuko skirtingais keliais.
Kažkur giliai, netoli paties dugno, yra nuolatinė šalta srovė – nepasitenkinimas. Jis niekam nematomas, tačiau jo šaltą prisilietimą jaučia tie, kurie nuolat yra šalia.

Šis nepasitenkinimas ir lėtas sudirgimas gali sugriauti tai, kas išoriškai atrodo tvirta. Dažnai moterys jaučia, kad jos atiduoda pernelyg daug: atsisako karjeros, neima atostogų ir taupo. Ir joms atrodo, kad santykiuose joms nėra į ką atsiremti. Ir jos, o visai ne vyrai, užaugus vaikams nusprendžia nutraukti santykius.

2. Amžiaus skirtumas tampa labiau pastebimas

Kartais poros amžius ilgainiui įgauna svarbą, nors kai jūs susipažinote, skirtumas atrodė nieko nelemiantis. Tai gerai žinomas psichologinis fenomenas – dešimties metų skirtumas įvairiame amžiuje atrodo tai neįtikėtinas (pirmokas ir vienuoliktokas!), tai nereikšmingas (dvidešimties mergina ir trisdešimtmetis vyras). 45 ir 60 metų kažkada buvo vos 20 ir 35, o dabar šie skaičiai simbolizuoja amžiaus vidurio krizę ir pirmuosius senatvės požymius.

Psichologijos mokslų daktaras Stanas Tatkinas aiškina, kad žmonės gyvenimo eigoje kelis kartus įveikia psichologinį ir biologinį smegenų „prekrovimą“. Tai vyksta ir penkiolikos, ir keturiasdešimties. Kiekvieną kartą, kai išgyvenate krizę, jums norisi grįžti atgal į praeitį, kur viskas buvo įprasta ir pažįstama. Dėl šios priežasties žmonės pradeda santykius su partneriais, kurie daug už juos jaunesni – jie padeda dar šiek tiek užsibūti šiltoje vasaros saulėje.

3. Jie leido sau atsipalaiduoti

Būdami su tuo pačiu žmogumi 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę, mes priprantame ir tarsi suaugame vienas su kitu. Tačiau kartais tai baigiasi tuo, kad žmonės nustoja stengtis. Jūs daug dirbate, kartu vystote verslą ir uždirbate pinigus šeimai, tačiau liovėtės stengtis būti dėmesingu partneriu ir patraukliu žmogumi. Jūs leidote sau atsipalaiduoti.

4. Pinigai įgauna kitą vertę

Pinigų leidimo skirtumai tampa akivaizdesni tada, kai tenka labiau taupyti, jeigu su amžiumi galimybės tampa ne tokios plačios kaip įpusėjus gyvenimą.

5. Seksas

Su amžiumi ima reikštis hormoniniai pakitimai ir tai gali turėti įtakos tam, ar jūsų partneris jums vis dar patrauklus. Arba sekas nustoja būti tuo vieninteliu dalyku, kuris sutvirtindavo jūsų porą ir laikė jus kartu. Kartais seksualinių temperamentų skirtumas tampa mažiau pastebimas ir į pirmą planą išeina gebėjimas susitarti tarpusavyje, sutuoktiniai gyvena kartu kaip geri draugai. Kartais, priešingai, vieno jų poreikis seksui staiga išauga.

Ką daryti, kad tai nenutiktų su jumis?

1. Paversti savo santykius prioritetu

Tai reiškia, kad būtina vienam kitą ginti – nuo visko, net ir tada, kai liekate vieni. Būti vienas kitam ekspertu, pridengti vienas kitam nugarą. Vaikai užaugo, darbas praeityje, dabar jūs likote dviese ir jūs – vieninga komanda.

2. Atkreipti dėmesį į save

Auginti svorį, neiškelti kojos iš namų ir vilktis „naminės prabangos“ stiliumi – tai nėra geriausias sprendimas. Tai žinutė jūsų partneriui, kad jūsų jau niekas nejaudina. Nepamirškite nuolat rūpintis ne tik savo antrąja puse, bet ir savimi.

3. Suvokti savo vaidmenį problemoje

Neskubėkite pasiduoti ir susitaikyti su mintimi apie skyrybas. Pažiūrėkite į veidrodį. Jeigu į jus žvelgia nuoboda, galbūt problema ir slypi jumyse? Ir jeigu taip ir yra, priimkite sprendimą – sugrąžinkite į savo gyvenimą susidomėjimą. Naujas nuotykis (net jeigu jūs nusprendėte kartu užauginti naują arbūzų rūšį) sukurs naują jūsų šeimos istoriją. Naują ir įdomią.

4. Kalbėti apie seksą

Jūsų kūnas keičiasi, jūsų seksualumas įgauna kitas formas. Raskite jį prisilietimuose, tyliuose vakaruose dviese, švelnume ir šypsenose. Jūs negalite pakartoti savo aistringų naktų, tačiau jos kaip ir seniau su jumis – prisiminimuose.

5. Taip pat ir apie visa kita

Kalbėkite vienas su kitu apie viską. Tai vienintelis kelias išspręsti visas jūsų problemas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)