Gal jus ir suvedė chemija bei fizinis potraukis, tačiau reikia kur kas daugiau nei kibirkšties laimingiems ir ilgalaikiams santykiams palaikyti. Turėdami tai omenyje, paklausėme santuokos ekspertų, kokias savybes turi turėti poros, kad galėtų ilgai džiaugtis laimingais santykiais. Štai kokias savybes jie paminėjo.

1. Užuojauta

„Turite sugebėti pasijausti savo antrosios pusės vietoje. Jam ar jai rodoma užuojauta leidžia pasijusti vertinama, gerbiama asmenybe, kuria rūpinamasi. O tai stiprina ryšį, intymumo ir partnerystės jausmą. Galvokite tai kaip apie esminį kiekvienų sveikų santykių pamatą“, – pataria santuokos ir šeimos reikalų specialistė Carin Goldstein iš Šerman Oukso (Kalifornija).

2. Kompromisas

„Labai daug porų mano, kad raktas į laimingus santykius yra problemų nebuvimas ar gebėjimas jas numatyti ir išvengti. Tačiau mano patirtis rodo, kad svarbiausia yra ne išvengti problemų, o gebėti kartu jas išspręsti. Gyvenimo eigoje problemų visada bus. Žinojimas, kad galite stoti prieš jas kartu, stiprina santykius ir daro juos sveikesnius“, – teigia psichologė Alicia H. Clark iš Vašingtono.

3. Humoro jausmas

„Stipriausios mano kada nors sutiktos poros turėjo galimybę pasijuokti iš savęs. Kai partneris gali pasijuokti iš jų netvarkingumo ar kažkur ypatingoje vietoje laikomo stalo servizo, pora gali išsakyti tai, ką nori, nepaversdama savo antrosios pusės priešu. Juokimasis iš savęs vietoj teisimo kelionę paverčia pramoga vietoj nuolatinės kovos“, – tikina psichologas Ryanas Howesas iš Pasadenos (Kalifornijos valstija).

4. Pasitikėjimas

„Kaip neištikimybės klausimo specialistė galiu pasakyti, kad santuokoje pats svarbiausias dalykas yra jūsų pasitikėjimas. Jam suformuoti reikia metų, o sugriauti – pakanka sekundės. Tačiau tai yra daugiau nei seksualinė ištikimybė. Sutuoktiniui patikima tiek daug: baimės, pažeidžiamumas, skausmingos vaikystės žaizdos. Geroje santuokoje sutuoktinis atskleidžia visas šias slapčiausias mintis ir pasitiki, kad ateities ginčuose tai nebus panaudota prieš jį patį“, – sako santuokos terapeutė Caroline Madden, parašiusi knygą „After A Good Man Cheats: How to Rebuild Trust & Intimacy with Your Wife“ (Po gero vyro neištikimybės: Kaip atkurti pasitikėjimą ir intymumą su savo žmona).

5. Pozityvumas

„Visi norime būti giriami ir vertinami, tačiau taip dažnai sulaukiame priešingo dalyko – kritikos, netgi iš savo antrosios pusės. Santykiuose reikia pozityvumo, ypač tiems, kuriems medaus mėnesio periodas jau baigėsi. Ar tai būtų paprastas „ačiū“, ar „aš tave myliu“, o gal ypatingas komplimentas už kažkokį padarytą darbą, mums visiems reikia tai girdėti. Kai giriame savo partnerį, stipriname savo ryšį, sąjungą ir meilę“, – neabejoja vyrų konsultavimesi besispecializuojantis terapeutas Kurtas Smithas.

6. Intymumas

„Seksualinis ir emocinis intymumas yra santykių šviesioji žvaigždė. Intymumas – tai skirtumas tarp jūsų santykių su savo baristo ir savo sutuoktinio. Intymumas sukuriamas bėgant laikui. Intymumas yra tas jausmas, kad kažkam priklausai ir esi mylimas. Tai jausmas, kad esi pažįstamas ir suprantamas. Tai jausmas, kad esi priimamas ir vertinamas. Jeigu kada nors patyrėte ar girdėjote kaip kažkas savo santykius apibūdina kaip tuščius, greičiausiai taip yra dėl intymumo trūkumo“, – sako santuokos ir šeimos terapeutė Laura Heck iš Šolt Leik Sičio (Jutos valstija).

7. Abipusė pagarba

„Gyvenimas linkęs santykiuose pamėtėti netikėtų įvykių posūkių. Viena savybė, kuri nuosekliai padeda poroms įveikti nelaimes ir tragedijas, yra abipusė pagarba. Savigarba yra labai svarbi, kad jaustumėtės saugus ir patenkintas savimi. Esminis ilgalaikių santykių ingredientas yra didelė pagarba ir partnerio vertinimas tiek džiaugsmingais laikotarpiais, tiek tuo metu, kai iškyla iššūkiai“, – aiškina psichoterapeutė Elisabeth LaMotte, įkūrusi Konsultavimo ir psichoterapijos centrą.

8. Buvimas šalia

„Būti šalia yra daugiau nei skirti dėmesį – tai gebėjimas parodyti, kad giliai domitės savo antrosios pusės vidiniu gyvenimu ir norite padaryti jos gyvenimą geresniu tiek, kiek galite. Būti šalia – tai laisvanoriškas viso savo dėmesio dovanojimas partneriui, tai gilesnis jausmas nei paprasčiausias fizinis buvimas šalia. Tai reiškia, kad matote situaciją ne tik iš savo, bet ir iš savo antrosios pusės pozicijos“, – teigia psichologė ir porų terapeutė Debra Campbell iš Melburno (Australija).

9. Meilė

„Vienas kitą turite mylėti, gerbti ir branginti. Šie įžadai yra tai, kas sukuria ilgalaikius laimingus žmonių santykius. Štai trumpas išdėstymas, ką kiekvienas tas žodis reiškia. „Mylėti“ – tai veiksmažodis, veiksmą apibūdinantis žodis. Nėra kitų būtų parodyti savo sutuoktiniui, kad jį mylite, išskyrus savo veiksmais. Mes mylime per fizinį prisilietimą, palaikančius žodžius, kokybišką bendrą laiką, pagalbą ir dovanas.

„Gerbti“ reiškia rodyti pagarbą žmogui, kurį myli. Pokalbio metu kreipiatės į tą žmogų taip, kad parodote jam, kad linkite jam viso ko geriausio, ir kad nenorite jo užgauti. „Branginti“ reiškia rodyti savo sutuoktiniui kaip jį vertinate. Tai reiškia elgtis su juo kaip su ypatingu asmeniu – jūsų vienu vieninteliu“, – moko santuokos ir šeimos terapeutė Becky Wetstone iš Litl Roko (Arkanzaso valstija).

10. Supratimas

„Nėra problemos, kurios negalite išspręsti, jeigu vienas kito klausotės ir veikiate kaip komanda. Kiekvieną savaitę skirkite laiko nepertraukiamiems pokalbiams ir neleiskite, kad savaitė prabėgtų be pasimatymui skirto vakaro. Stenkitės įsiklausyti vienas į kitą ir suprasti. Kiekviena pastanga įsiklausyti atsipirks dešimteriopai“, – sako psichoterapeutas M. Gary Neumanas iš Majami Bičo (Floridos valstija).

11. Draugystė

„Poros, kurios yra geri draugai, vienas kitą gerai pažįsta, jie mėgsta vienas kitą. Kai skiriate laiko savo draugystei stiprinti, ilgalaikėje perspektyvoje jums labiau sekasi. Jeigu draugystė bus jūsų prioritetas, tai padės įveikti bet kokią jūsų kelyje pasitaikiusią audrą“, – tikina terapeutė Danielle Kepler iš Čikagos (Ilinojaus valstija).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)