Ši žinia kažin ar patiks žmonoms, tačiau pasibuvimų su draugais būtinybė yra moksliškai įrodyta. Pasirodo, kad su draugais praleistas vakaras labiau mažina stresą nei laikas, skirtas savo partnerei ar šeimai. Taip pat paaiškėjo, kad stipriosios lyties atstovai mažiau nerimauja būdami viešumoje ne po vieną, o grupėje.

Vokietijos Getingeno universiteto mokslininkai tyrinėjo berberų makakas, kurių socialinis elgesys labiausiai atitinka žmonėms būdingą modelį. Kai patinai leido laiką su savo partnere ar šeimos nariais, jų streso hormono lygis išaugo. Užtat būnant grupėje su kitais patinais jie jautėsi kur kas labiau atsipalaidavę.

Mokslininkai netgi nustatė, kad su stresu siejamos ligos dažniau pasireiškia moterims ar poroms. Tyrimas taip pat atskleidė, kad būdami draugijoje vyrai nepamiršta vienas kitu pasirūpinti. Pavyzdžiui, beždžionių patinai vienas kitam nuo kailio nurenka vabzdžius.

Tyrime dalyvavęs Christopheris Youngas aiškina: „Kai primatų patinai gyvena grupėse, kuriose yra daug patinų, paprastai jie žiauriai kovoja dėl patelių, tačiau patinams pavyksta sukurti draugiškus santykius su keletu grupės patinų. Makakų patinai formuoja į žmonių draugystę panašius socialinius ryšius, kurie apsaugo juos nuo kasdienių stresą sukeliančių veiksnių“.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1225)