Jeigu sveikata nesiskundžiame, tačiau lytinio partnerio nėra, ar galime iš viso apie seksą pamiršti?

Organizmas pamiršta

„Kai žmogus ilgą laiką neturi lytinių santykių, libido iš pradžių sustiprėja, tačiau „perdegęs“ ima slopti. Dažniau tai būdinga vyrams, tačiau kartais ir moterų reakcijos būna analogiškos, - lady.mail.ru portalui teigė seksologas psichoterapeutas Jevgenijus Kulgavčiukas. – Reikėtų atsiminti, kad seksualinis aktyvumas priklauso ne tik nuo hormonų, didelę reikšmę jam turi nervų sistema ir žmogaus psichika. Taigi, galima sakyti, kad mūsų organizmas, ilgai negavęs kūniškųjų malonumų, šiek tiek primiršta apie juos.“

Organizmas pamiršta procesus, o mes – apie tai, kad kažkada galėjome kam nors būti seksualiai patrauklūs. Pavyzdžiui, sunkios skyrybos „kerta“ per savivertę, o po to sekantis sekso badas tik dar labiau pagilina abejones, ar dar galite gundyti, ar kūnas atrodo tinkamai ir t.t...

Kadangi dažniausiai sekso badas kyla dėl tam tikrų konkrečių priežasčių, vėl paradėti juo mėgautis ne visiems yra paprasta. Kartais sumažėjęs libido apsunkina ir seksualinę reabilitaciją.

Ilgas kelias...

Jeigu apie seksą kalbėsime kaip apie giminės pratęsimo instinktą, tuomet moralinis pasirengimas užmegzti santykius tampa svarbesnis nei tik paprastas fizinis potraukis. Baimė, kad bendravimas taip ir liks platoniškas, taip pat užtęsia gyvenimo laiką be sekso. Juk jausmą, kad vėl nesugebėjote sudominti priešingos lyties atstovo, gana sunku išgyventi. Ypač tai būdinga moterims.

„Kaip suprasti, kad pauzė užsitęsė ir jau laikas pačiam imtis priemonių situacijai keisti?“ – seksologo klausia pacientė. „Jei pastebite, kad jus supančios moterys gyvena kitaip, kad yra laimingesnės, dažniau šypsosi, - sako J.Kulgavčiukas. – Nepaskęsti vienatvės jūroje padeda platus draugų ir pažįstamų ratas. Tačiau turite ir pati imtis veiksmų. Tiesa, tai nereiškia, kad kiekvienam sutiktam vyrui dera kabintis ant kaklo. Šiuo atveju praverstų ir specialisto konsultacijos.“

Pernelyg reiklūs

Pasak seksologų, norėdami po ilgo laiko vėl užmegzti santykius žmonės tampa sau pernelyg reiklūs – kadangi užduotis suformuluota, reikia ją žūtbūt atlikti ir kaip įmanoma greičiau. Tačiau sekso „reabilitacijai“ netinka karjeros siekimo modelis – pagal schemą ir nekreipiant dėmesio į smulkmenas. Priešingai, čia daug kartų teks įsiklausyti į savo pojūčius. Tai - ilgas kelias, kuriame dar galite klupti ir dėl sumažėjusio libido ir negalėjimo pajusti pasitenkinimą.

Pasak seksologų, dažnai moterims grįžti į lytinių santykių sferą trukdo iš vaikystės atsinešti tabu ir griežtas auklėjimas. „Mergaitė turi elgtis padoriai“ – prisimena moteris dar mamos sakytus žodžius. Ji turi laukti, kol pas ją atjos princas ar bent jau eilinis dvariškis... Tuo tarpu žaismingumas, mokėjimas flirtuoti ir jausti dėl to malonumą – būtinos sekso reabilitacijos „priemonės“. Moteris, „primiršusi“, kas yra seksas, panaši į žmogų, kuris ilgai negalėjo judėti ir iš naujo mokosi vaikščioti.

Pamažu grįžtantys bendravimo su vyrais įgūdžiai, rūpestis ir meilė kūnui, išvaizdai, fiziniams malonumams, tegul tai bus skanus maistas ar kvapni vonia, padės grąžinti prisiminimus apie tai, kad buvote seksualiai patraukli, ir leis džiaugtis gyvenimu, įskaitant ir intymų.

Pataria seksologas psichoterapeutas Jevgenijus Kulgavčiukas:

Visi žmonės skirtingi, todėl ir rekomendacijos vienos visiems nėra. Galiu pasakyti tik viena – prieš valgant reikia sužadinti apetitą. Todėl pirmasia patarčiau keisti įprastu tapusį vienišiaus gyvenimą. Lankykitės pas draugus, eikite į teatrą, kiną. Jeigu aplinkinių aktyvumas jus erzina, jaučiatės apatiškas, nieko nenorite, nesigėdykite kreiptis pagalbos į profesionalus. Kartais pakanka vieno vizito pas psichologą, kad gyvenimas jau neatrodytų toks beviltiškas. Atminkite - laimė aplanko tą, kuris jos siekia.

Prisiminkite laimingus gyvenimo momentus. Dažnai pacientams rekomenduoju tai daryti prieš užmiegant, smegenys į tai gali atsakyti net erotiniais sapnais, kurie, be abejo, padės „nubusti“ seksualumui. Kai kam padeda lengvos erotikos kino filmai, kitiems - baseinas. Kartais pakanka paprašyti paciento įsivaizduoti save kaip vienišą senioką, gyvenantį su penkiomis katėmis. Moterims visada rekomenduoju spa procedūras. Žodžiu, kelių atgaivinti libido – daug. Taigi reikia tik noro...