JAV Boizio universiteto komunikacijos mokslų profesorė Heidi Reeder nutarė išsiaiškinti, kodėl susiklosčius tokioms aplinkybėms vienos draugystės nutrūksta, o kitos - ne.

H. Reeder ir komanda apklausė tokiose situacijose buvusius žmones ir pabandė nustatyti, kokie veiksniai lėmė skirtingas draugysčių atomazgas. Tyrėjai teigė pastebėję akivaizdžius skirtumus.

Draugystė tęsėsi, kai:

• draugai aktyviai stengėsi ją išsaugoti. Sąmoningai saugokite draugystę, ypač tuomet, kai ji labiausiai pažeidžiama. Pasakykite draugui, kad jūsų santykiai jums labai svarbūs ir stenkitės elgtis taip, kaip anksčiau.

• draugai nuoširdžiai norėjo likti draugais. Ar tikrai norite išsaugoti santykius, net jei jie niekada nebus romantiški – tai klausimas, į kurį galite atsakyti tik jūs pats. Jei draugystė nėra labai tvirta, tikriausiai šio išbandymo ji neatlaikys.

• draugai pripažino, kad jausmai nėra abipusiai ir nutarė draugauti toliau. Tai puikus požiūris, nesvarbu, ar esate tas, kurį įsimylėjo, ar tas, kuris prisipažino meilėje.

• draugai savo santykius laikė tvirtais. Prieš atverdamas širdį, paklauskite savęs – „ar ši draugystė yra tvirta?“ Senos draugystės dažniausiai ir toliau tęsiasi, naujos yra labiau pažeidžiamos.

• draugai buvo atviri vienas kitam. Jei jie anksčiau atvirai kalbėjosi apie tokius dalykus kaip nesaugumas, santykiai su kitais žmonėmis, tikslai ir svajonės, tikimybė, kad jų draugystė atlaikys išbandymus, yra didesnė nei žmonių, kurie nedrįso atvirauti.

Draugystė nutrūkdavo, kai:

• draugai pernelyg susigėsdavo, imdavo nepatogiai jaustis. Venkite nejaukios tylos, nebijokite žiūrėti į akis, nustokite atsiprašinėję.

• įsimylėjėlis tikėjosi, kad galiausiai draugo jausmai pasikeis. Tyrėjai pataria vengti klausinėti „kuo aš per prastas, kad manęs nemyli?“.

• žmogus, kurį įsimylėjo, prisipažindavo tokius jausmus jautęs praeityje arba sakė, kad taip gali nutikti ateityje. Tai ne laikas malonybėms, bent jau ne tokioms - jos tik suteikia bereikalingų vilčių.

„Atsidurti tokiose situacijose yra visiškai normalu, - sako profesorė H. Redeer. – Stenkitės nekaltinti nei savęs, nei draugo. Jei prisiminsite aukščiau išvardintus patarimus ir nepanikuosite, jums pavyks išsaugoti savo draugystę.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (766)