Galbūt jūs ne pats kruopščiausias darbuotojas, o jūsų antroji pusė skundžiasi, kad niekada neinate kartu miegoti. Užtat yra šansas, kad jūsų intelektas viršija vidurkį.

Taigi, jūs galite būti aukšto intelekto savininkas, jeigu esate:

1. Kairiarankis

Dešiniarankių viešpataujamame pasaulyje kairiarankystė atrodo abejotinu privalumu. Kairiarankiams tenka naudotis kitomis žirklėmis, keisti pelytės padėtį prie kompiuterio, taip pat taikstytis su įvairiais prietarais.

Vis dėlto pernai metais Liverpulio universiteto (Anglija) ir Milano universiteto (Italija) mokslininkų atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 2300 Italijos mokinių nuo šešerių iki 17 metų, nustatė reikšmingą ryšį tarp kairės rankos dominavimo ir matematikos pasiekimų (tiesa, buvo akivaizdi priklausomybė ir nuo amžiaus, lyties bei darbo pobūdžio).

2. Nepasižymite tvarkingumu

Vadovams ir biurų darbuotojams švarus stalas būtinas kaip oras, nes vienas pamestas dokumentas gali virsti visos kompanijos galvos skausmu. Tačiau jeigu jūsų darbas susijęs su naujų produktų kūrimu, grafikos dizainu ar straipsnių rašymu, šiukšlina darbo vieta gali skatinti kūrybiškumą.

Groningeno universiteto (Nyderlandai) mokslininkai padarė išvadą, kad supanti aplinka veikia mūsų mąstymo pobūdį. Pavyzdžiui, jeigu mes matome, kad aplinkui chaosas, smegenys nesąmoningai persijungia į informacijos rūšiavimą, todėl mąstymas tampa aiškesniu.

Beje, garsūs mąstytojai ir rašytojai, tokie kaip Albertas Einsteinas ir Roaldas Dahlas, garsėjo savo sukuistais rašomaisiais stalais.

3. Virtuoziškai blevyzgojate

Tie, kurie įpratę savo kalbą sustiprinti stipriais išsireiškimais, dažnai laikomi siaurapročiais. Tačiau psichologai nustatė, kad keiksmažodžių žinojimas ir mokėjimas jais naudotis – veikiau pliusas nei minusas. Masačusetso meno koledžo (JAV) psichologų atlikto eksperimento dalyviai su aukščiausiu intelekto koeficientu ir plačiausiu žodynu įsiminė daugiausia keiksmažodžių per minutę.

„Apie žmogaus intelektą sprendžiame pagal tai, kaip jis kalba, – aiškina tyrimą vykdę psichologai Kristin ir Timothy Jay. – Vis dėlto, ne visada tokia nuomonė teisinga. Draudžiamos leksikos vartojimas pas mus asocijuojasi su visa puokšte neigiamų charakteristikų: išsilavinimo trūkumu, silpna savikontrole, agresyvumu. Tai ne visada yra tiesa.“

4. Mokate prajuokinti kitus

„Tarp humoro jausmo ir aukšto intelekto egzistuoja glaudus ryšys“, – tikina psichologas Gilas Greengrossas iš Aberisvito universiteto (Velsas), kurio tyrimų sritis – humoras ir tai, kas verčia žmones juoktis. Jis kartu su kolegomis išsiaiškino, kad stipriausias ryšys su verbaliniu intelektu, nes humoras grįstas žodiniais paradoksais.

„Humoras neatsitiktinai laikomas seksualiai patraukliu, – komentuoja psichologas. – Jis signalizuoja apie tai, kad kalbėtojas yra išradingas, moka nestandartiškai mąstyti ir filosofiškiau žvelgti į problemas.“

5. Esate „pelėda“

Nors naktinėjimas dėl biologinių ritmų pažeidimo gali neigiamai paveikti sveikatą, tyrimai rodo, kad lyginant su „vieversiais“, „pelėdos“ ilgiau išlaiko dėmesį ir lėčiau pavargsta. Be to, „pelėdos“ vidutiniškai uždirba daugiau ir užima aukštesnes pareigas.

6. Paauglystėje neužsiiminėjote seksu

2000 metais Carolyn Tucker Halpern iš Šiaurės Karolinos universiteto (JAV) atliko tyrimą ir nustatė, kad seksualiai aktyvūs paaugliai turi mažesnį intelekto koeficientą nei likusieji jų bendraamžiai.
Tyrėjus rezultatai nustebino. Net labai ankstyvos praktikos, tokios kaip laikymasis už rankų ar bučiniai, yra atvirkščiai proporcingi paauglių testų balams, kas perša mintį, kad aukštesnis intelektas siejasi su vėlesniu seksualiniu aktyvumu.

„Mūsų nenustebino, kad egzistuoja ryšys su lytiniu aktu. Mus nustebino tai, kad esama koreliacijos su tokiu elgesiu kaip laikymasis už rankų“, – sakė C. Tucker Halpern.

7. Esate linkę dažnai nerimauti

Tai nuramins tuos, kurie ateityje įžvelgia nesibaigiančias problemas: bent jau jų intelektas yra pakankamai išvystytas, kad rastų sprendimus. Leikhedo universiteto (Kanada) psichologai nustatė, kad nuolat galvoje neigiamas situacijas iš praeities „prasukinėjantys“ ir dėl ateities nerimaujantys tyrimo dalyviai pasižymi aukštesniu verbaliniu intelektu.

Tiesa, tas pats tyrimas parodė, kad neverbalinio intelekto (socialinio ir emocinio) rodikliai pas tokius žmones yra žemesni. Tad greičiausiai jiems būtų geriausia rinktis konsultanto ar analitiko darbą.

8. Esate savikritiškas

Tai vadinama Dunningo-Krugerio efektu: mažiau kompetentingi ir intelektualiai išsivystę žmonės linkę pervertinti savo supratimą apie problemą (kaip ir apskritai savo protinių sugebėjimų lygį), kai tuo tarpu ekspertai ir intelektualai, priešingai, dažniau savimi abejoja. Beje, apie tai kalbėjo dar Sokratas: „Aš žinau, kad nieko nežinau“.

9. Mylite kates

Ginče tarp kačių ir šunų mylėtojų taškas tenka pirmiesiems: 2014 metais atliktas turimas parodė, kad kačių mylėtojai pasižymi platesnėmis pažiūromis ir subtilesniu skoniu. O štai tie, kurie teikia pirmenybę šunims, yra energingesni.

10. Esate vyriausias vaikas šeimoje

Aukštesniu intelekto koeficientu pasižymi ne tik pirmagimiai, bet ir apskritai vyresni vaikai. Profesorius Petteris Kristensenas iš Nacionalinio profesinės sveikatos instituto Osle (Norvegija) šį ryšį grindžia veikiau socialinėmis nei biologinėmis priežastimis.

Vyresniesiems vaikams paprastai tenka būti atsakingesniais ir labiau susikaupusiais. Tai greičiausiai atsiliepia ir jų požiūriui į mokslą.

„Šis aiškinimas antrina kitiems tyrimams, tačiau žiūrime į tai atsargiai, nes neturime duomenų apie socialinį ir psichologinį klimatą šeimoje“, – reziumuoja P. Kristensenas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)