Po blogos dienos, savaitės, mėnesio galiausiai gresia pakliūti į negatyvumo spiralę. Jaučiamės prislėgti ir pikti, ir šiuos jausmus projektuojame į aplinkinį pasaulį – viską matome per liūdesio ir piktumo prizmę. Žmonės į mūsų neigiamą energiją atsako savo pačių neigiama energija, ir tada mes jaučiamės dar blogiau. Tai ir yra negatyvumo spiralė. Laimei, iš jos įmanoma pasitraukti.

Štai šeši žingsniai, kurie padės transformuoti požiūrį į pasaulį, sustabdyti negatyvumą ir pradėti matyti gyvenimą teigiamoje šviesoje.

1. Nustokite skųstis.

Kai nuolat skundžiatės ir dejuojate, koks baisus jūsų gyvenimas, gyvenimas ir bus baisus. Skundai, dejavimai, savęs gailėjimas nepadeda sukurti gyvenimo, kuriuo galėtume mėgautis ir jausti pasitenkinimą.

Pirmas dalykas, kuris padės pakeisti požiūrį į gyvenimą – reikia nustoti skųstis, koks blogas jūsų gyvenimas. Net jei kol kas nežinote, kaip pakeisti aplinkybes, kad jis pagerėtų, nustoję skųstis bent jau užtikrinsite, kad jis nepablogės dar labiau.

2. Praktikuokite minčių stabdymą.

Prieš pereinant prie pozityvaus mąstymo, visų pirma reikia išmokti sustabdyti negatyvų mąstymą. Kai visos mūsų mintys neigiamos, aplink mus ir tvyro negatyvumas. Atminkite, mintis sukuria energiją. Minčių stabdymą galima pradėti nuo savo minčių stebėjimo ir atskyrimo tų minčių, kurios pagrįstos ne faktais, o negatyvumu. Atpažinę mintį, kuri kyla iš vyraujančio negatyvumo, o ne iš realių faktų, galite ją sustabdyti iškart, kol ji dar neaptemdė jūsų realybės suvokimo.

3. Nutraukite „Taip, bet...“ ciklą.

Sakiniai, pradedami fraze „Taip, bet...“, išduoda neigiamą požiūrį. Kai taip sakote, matote ne riestainį, bet jo skylę. Pavyzdžiui, jūsų paklausia, ar jums patinka jūsų darbas, ir jūs atsakote: „Taip, bet alga maža.“ Jei pašnekovas jums pataria pasiieškoti geriau apmokamo darbo, jūs atsakote: „Taip, bet tada reikėtų persikelti į kitą miestą“ ir taip toliau. Kiekvieno žmogaus gyvenime būna pakilimų ir nuosmukių, bet jei jūs sureikšminate tik nuosmukius, praleidžiate visus pakilimus.

Laimės jausmas yra ne tik faktinė situacija, bet ir proto būsena. Tad antrasis žingsnis link transformacijos ir tapsmo pozityviu žmogumi, yra nustoti sakyti „Taip, bet...“ ir išbandyti „Taip, ir...“. „Ar jums patinka jūsų darbas?“ „Taip, ir toliau stengiuosi pagerinti savo karjerą.“

4. Saugokitės išsipildančių pranašysčių.

Kartais mums atrodo, kad gilinamės į savo autentišką vidinį pasaulį, bet iš tiesų tik nukreipiam savo patirtį konkrečia linkme. Tai vadinama save išpildančiomis pranašystėmis. Kai sau sakome, kad mūsų gyvenimas baisus ir niekada nebus geresnis, subtiliai elgiamės taip, kad jis ir būtų baisus – taip ir įstringame šiose vėžėse. Taip elgiamės todėl, kad gera jaustis teisiam, net jei tai reiškia, kad gyvensime blogai.

Psichikos sveikatos specialistai pastebi, kad didelė dalis pacientų mieliau pasakoja tokią savo gyvenimo versiją, kurioje jie išlieka įstrigę aukos pozicijoje, bet ne rizikuoja išsiaiškinti, kodėl jie jaučiasi kaip aukos.

Pradėjus gilintis į savo jausmus gali paaiškėti, kad mes patys ir susikūrėme tokią situaciją.

Atidžiai, kryptingai, ir neteisdami savęs išsinagrinėkite, kokiose situacijose ir kodėl jūs jaučiatės auka. Pažvelgę į savo gyvenimą per neutralią prizmę galite nustebti, kiek jūsų gyvenime yra sričių, kurias jūs galite kontroliuoti labiau, nei įsivaizduojate.

5. Pakeiskite neigiamus įsitikinimus teigiamais.

Negatyvias, nenaudingas mintis apie save pakeitę pozityviomis, palaikančiomis, pajusite daugiau galių. Jei, pavyzdžiui, jūsų gyvenime vyrauja noras įtikti, jei manote, kad būsite laimingi tik tada, kai visi jus mėgs, verčiau susikoncentruokite į tai, kad patiktumėte patys sau.

Jei pesimistiškai manote, kad jūsų gyvenimas nenusiseks, pasakykite sau, kad gyvenimas bus toks, kokį jūs nuspręsite jį susikurti. Kiekvieną neigiamą mintį apie save galima transformuoti į teigiamą.

Tai nėra savęs apgaudinėjimas. Tai tereiškia, kad labiau koncentruojatės ne į riestainio skylę, o į patį riestainį, kuris yra aplietas šokoladu ir apibarstytas kokoso drožlėmis, o riestainio skylė tėra neutrali, niekuo neišsiskirianti ertmė.

6. Imkitės pozityvių veiksmų.

Dažnai neužtenka vien tik pakeisti mąstymą ir savęs bei situacijos matymo kampą. Kartais reikia pakeisti ir savo elgesį. Jei anksčiau skundėtės tuo, kad neturite poros, bet dabar pakeitėte negatyvų mąstymą iš „Niekada nesutiksiu žmogaus, kuris man patiktų“ į „Nesutikau sau tinkamo žmogaus, bet vis dar galiu sutikti“, kitas žingsnis bus pradėti vaikščioti į pasimatymus.

Arba jei norite pakeisti darbą, neužtenka sau pasakyti „Tai, kad dabartiniame darbe vyrauja chaosas ir stresas, nereiškia, kad visi darbai tokie“. Reikia atnaujinti savo gyvenimo aprašymą ir imtis konkrečių darbo paieškos žingsnių visais kanalais.

Labai svarbu suprasti, kad jūs iš tiesų turite galių pasirinkti kitokį požiūrį į gyvenimą ir į pasaulį. Galima į pasaulį žiūrėti per juodą prizmę ir kartoti „viskas yra siaubinga ir visada bus siaubinga“ arba galima nusivalyti prizmę ir sau sakyti „viskas yra taip, kaip yra, gyvenime būna pakilimų ir nuosmukių, ir tai normalu“.

Tik nuo jūsų priklauso, ką pasirinksite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)