Pažįstama?

NUOSKAUDŲ DIAGNOSTIKA

Po 10 metų aktyvios praktikos priėjau išvados, kad viena iš pagrindinių kliūčių pakeliui į laimę – nuoskauda.

Pasistenkite prisiminti, kiek laiko skyrėte tam, kad pyktumėte, įsižeistumėte, reikštumėte pretenzijas, kiek laiko nešiojotės tai savyje. Prisiminkite, kiek kartų nuoskauda griovė jūsų planus. Prisiminkite, dėl ko dažniausiai įsižeidžiate, užpykstate.

Nuoskauda atsiranda dėl dviejų pagrindinių priežasčių. Visų pirma ji užgimsta, kai asmeninės fantazijos, susikurti idealai, tai, ko norisi, ko tikiesi, nesutampa su realybe, arba tai, ką nusižiūri iš aplinkos, nepavyksta įgyvendinti asmeniniame gyvenime, užgimsta nuoskauda.

Antra, kiekvienas žmogus jaučiasi unikaliu, vertu pačio geriausio, todėl save, savo pastangas vertina „aukščiausiais balais“. Jei jis nesulaukia pripažinimo, dėkingumo iš aplinkos, jaučia aštrų neteisybės pojūtį savo atžvilgiu.

Kai vidiniai lūkesčiai nesutampa su išoriniais rezultatais – užgimsta nuoskauda.

EMOCINĖS PRIKLAUSOMYBĖS NAŠTA

Nuoskauda provokuoja savigraužą, kapstymąsi savyje ir nesibaigiančias kaltų paieškas, gailestį sau. Abiem atvejais žmogus pasineria į „aukos“ vaidmenį.

Tarkim, jei žmogus nori tik gauti, bet duoti mainais – ne, nors atkakliai bando įtikinti tiek kitus, tiek save, kad būtent jis (ji) labai daug duoda, labai nusipelnęs, vertas geriausio, labai greitai diagnozuoja kito trūkumus, nenusipelnymus, skriaudas – jis užima „vaiko“ poziciją.

Žmogus mano, kad visi privalo rūpintis juo, tenkinti jo poreikius nuolat tik dėl to, kad jis yra, jis egzistuoja. Ir jei nepavyksta pasiketi savo tikslo, toks žmogus naudojasi nuoskauda kaip tam tikru emociniu ir psichologiniu šantažu.

Kitas paplitęs, tačiau priešingas aprašytam prieš tai, „aukos“ tipas, kai žmogus save, savo poreikius, asmeninius tikslus nustumia į šalį, kenčia dėl menkos savivertės. Tokį žmogų dažnai slegia kaltės jausmas. Kančios virsta tam tikru kultu, tai verčia ieškoti užuojautos, tikėtis paskatinimų, aplodismentų, žygdarbių įvertinimo.

DIDELĖS MAŽO ŽMOGAUS AMBICIJOS

Jei kam nors vaikystėje trūko meilės, globos, dėmesio – to, ką turėjo gauti savo šeimoje, savo iš tėvų ir artimųjų, jis ims to ieškoti bendravime su kitais žmonėmis. Siekdamas tapti laimingu, jis ieško paprasčiausio ir greičiausio būdo – kompensuoti savo tuštumą kito žmogaus pagalba. Ir dažnai susiduria su dar didesne problema, nes tas, kitas, gali išgyventi ir jausti tą patį.

Kiek nusivylimų, pretenzijų, konfliktų kyla tik dėl to , kad žmonės nežino pačių paprasčiausių dėsnių – niekas niekam nieko neskolingas ir nieko neprivalo, niekas nekaltas. Kiekvienas turi pats prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą, nereikia nieko laukti, prašyti, reikalauti iš kitų.
Reikia mokytis patirti gyvenimo džiaugsmą, pasitenkinimą juo savarankiškai, o ne kito žmogaus sąskaita. Tai esminis pilnavertės asmenybės ir pilnaverčio gyvenimo kriterijus.

NUOSKAUDA NUOSTOLINGA

Nuoskauda — tai emocinė reakcija, energetinė išraiška. Energija reikalinga sveikatai, meilei ir finansinei gerovei, ji labai svarbus ir vertingas resursas.

Кai žmogus įsižeidžia, pyksta, ilgai nešioja nuoskaudą savyje, gyvena su ja metų metais, jis praranda savo energiją, gyvybinių jėgų atsargas. Todėl įsižeisti, rūstauti nenaudinga ir kenkia sveikatai, nesvarbu, ant ko pykstate, kas teisus ir kas kaltas.

Pagalvokite patys, jei jūs manote, kad su jumis pasielgė nesąžiningai, negarbingai, užgavo jūsų jausmus, prispjaudė jums į dūšią, pasinaudojo, ir apskritai, gyvenimas jus nuvylė, ar verta iš paskos savo skriaudėjui siųsti papildomą „bonusą“ savo vertingos energijos pavidale, kuri trykšta iš jūsų jo pusėn emocinio antplūdžio metu. Jam tai naudinga, be abejonės, o kam jums tai? Kokia jūsų nauda?

Susitvarkyti su nuoskauda iškart ir visiems laikams neįmanoma. Todėl kad tai tam tikra refleksija, tai pasąmoninga. Tačiau ne viskas taip liūdna, žinoma, išeitis yra.

Visų pirma, reikia žinoti ir suprasti pačią nuoskaudos prigimtį – kaip ji atsiranda, kas vyksta, kai žmogus įsižeidžia, užpyksta, kokie vidiniai ir išoriniai simptomai pasireiškia. Tai padės greičiau fiksuoti savo reakcijas, žinoti savo „kabliukus“ – ant ko jį galima pagauti, už ko užkabinti.

Svarbu ne tik naudoti įvairias praktikas, bet ir žingsnis po žingsnio keisti savo pasaulėžiūrą, susipažinti su žmogaus ir jo supančio pasaulio sandarą bei dėsniais.

NUOSKAUDŲ ŠALINIMAS – GREITOJI PAGALBA

Prisiminkite, bet kokį darbą su savimi, ypač analizę, atlikite tik tada, kai esate ramus, geros nuotaikos, kai turite tam laiko ir niekas jums netrukdo.

1. Niekuomet nesiaiškinkite santykių emocinio protrūkio metu, taip jūs tik komplikuosite padėtį.

Analizė, bendravimas – tai informacinė kategorija, priešinga energetinei – emocijoms, jausmams.

2. Jei situacija liečia jūsų artimą žmogų, vietoj žodžių, kurie emocinio protrūkio metu yra nereikalingi, geriau apkabinkite jį, bendraukite prisilietimais.

3. Nuoskauda – tai destruktyvių emocijų išraiška. Tam kad harmonizuotumėte save, atstatytumėte pusiausvyrą – dainuokite arba šokite, arba vieną ir kitą kartu.

Atlikite banguojančius judesius, naudokite laisvo šokio techniką, kad energija jumyse cirkuliuotų laisvai, nesudarytų energetinių blokų.

4. Energijos atstatymui puikiai padeda gamta. Jei jumyse susikaupė pyktis, skausmas, nuoskauda galite išsirėkti miške, prie vandens telkinio, galų gale – vonioje, atsisukę vandens čiaupą.

Svarbiausia – nelaikykite nuoskaudos savyje ir neprojektuokite jos ant kito žmogaus, tam tikslui geriau pasirinkite gamtą.

5. Įsižeidęs, užpykęs žmogus tampa uždara sistema, todėl jam būtina atsiverti, išeiti iš uždaro rato.

Rekomenduoju pasinaudoti paprasta ir saugia praktika, kuri padės harmonizuoti jūsų emocinę būseną ir energetinę struktūrą.

Galite įsirašyti ją į telefoną, taip bus patogiau ją atlikti.

Praktika „Malonumas“

Atsistokite taip, kad saulė šviestų jums į veidą, užsimerkite. Pajuskite tą ypatingą, ryškią šviesą ir su kiekvienu įkvėpimu leiskite jai nušviesti jus iš vidaus. Pajuskite, kaip šviesa prasiskverbia vis giliau, apšviečia jūsų širdį, pilvą, jo apačią ir prasiskverbia iki pačių pėdų. Neskubėkite.

Pajuskite, kaip šviesa ištirpdo tamsą ir šaltį kūne, apšviečia pačius tamsiausius ir nepasiekiamus kampelius, išvalo ir atgaivina jus iš vidaus.

Pripraskite prie šios saulės savo viduje ir įsivaizduokite, kad negatyvūs vaizdiniai ir nemalonūs prisiminimai išnyksta kaip rūkas. Užpildykite save gamtos vaizdais ir kvapais šią šviesos erdvę.
Šviesią, gražią vidinę erdvę užpildykite savomis pergalėmis, džiugiais įvykiais, sustiprinkite mėgstamu kvapu, spalvomis, skoniu, lytėjimu.

Mėgaukitės šia akimirka, pajuskite laisvės, gerovės būseną, gerkite ją visomis savo sielos ir kūno fibromis. Taip jūs pritrauksite į savo gyvenimą tai, kas jums išties reikalinga ir naudinga, kas suteiks jums tikrą malonumą ir pasitenkinimą.