Tyrimas parodė, kad dažniausias asmenybės tipas yra pavydus – toks žmogus, kuris nori padaryti geriau, nepaisant rezultato, rašo huffingtonpost.co.uk.

Leidinyje „Science Advances“ aprašyto tyrimo metu buvo stebima, kaip tiriamieji elgiasi, susidūrę su dilema.

Tyrėjai suskirstė 90 proc. tiriamųjų į keturias grupes pagal pagrindinius asmenybės tipus: optimistai, pesimistai, patiklieji ir pavydieji.

Optimistai, pesimistai ir patiklieji sudarė 20 proc., o pavydieji – 30 proc. tiriamųjų. 10 proc. grupės buvo sunku apibūdinti.

Optimistai mano, kad jie su partneriu pasirinks tai, kas jiems geriausia, pesimistai renkasi mažesnę iš blogybių, patiklieji yra visada pasiryžę bendradarbiauti, jiems nesvarbu, ar rezultatai bus teigiami, ar neigiami.

Pavydiesiems rezultatas nesvarbus, jei tik jie pasirodo geriau už kitus.
541-am tyrime dalyvavusiam savanoriui pateikė įvairių socialinių dilemų, kurias buvo galima spręsti bendradarbiaujant ar konfliktuojant su kitais.

Po eksperimento tyrėjai sudarė kompiuterinį algoritmą, pagal kurį, remdamiesi tyrimų rezultatais, išskyrė keturis asmenybės tipus.

Tyrėjas Yamiras Moreno teigė: „Rezultatai prieštarauja tam tikroms teorijoms. Pavyzdžiui, teorijai, kad žmonės elgiasi racionaliai, todėl turėtų apsvarstyti socialinius ir ekonominius būdus, taip pat atsižvelgti į tuos, kurie susiję su bendradarbiavimu. Tokio pobūdžio tyrimai reikšmingi, nes, remiantis eksperimentais, įrodomos egzistuojančios teorijos apie žmonių elgesį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)