1. Vienintelis būdas suprasti, kas jūs esate – rasti tai, kas tinka būtent jums.

2. Pats santykiuose kilusių problemų aptarimas mažina baimę būti paliktam.

3. Jūs visą laiką bandote atspėti, kas yra norma. Prastai save vertinantiems žmonėms svarbu žinoti ir suprasi, kad sąvokos „normalumas“ nėra. Veiksmingiau yra užduoti sau klausimą: kas jums iš tikrųjų svarbu? Kas svarbu jūsų šeimai? Svarbiausia ne atspėti, kas jums yra normalu, o suprasti, kas jums ir jūsų artimiesiems yra geriausia.

4. Pirmas žingsnis įveikiant bet kokį žalingą įprotį – tai įsisąmoninimas. Tiesiog būtina save stebėti. Verčiau ne teiskite ir smerkite save, o pabandykite save pažinti, paanalizuokite savo elgesį. Kai žmogus pradeda į save žiūrėti sąžiningai, gali atskirti save nuo savo elgesio, jis geba pasikeisti, tobulėti ir augti.

5. Jausmai negali būti teisingi ar neteisingi. Jie tiesiog yra. Jeigu mes savo jausmus laikome neteisingais, tai prie jų dar prisideda kaltės jausmas, o tai situaciją dar labiau blogina. Pyktis, kurį jaučiate, yra realus. Jeigu nuspręsite, kad jausti pyktį neteisinga, o vietoj jo turėtumėte jausti nuoskaudą, jums tai nepadės. Vieno jausmo kitu pakeisti neįmanoma.

6. Visiškai įveikti vienatvės jausmo neįmanoma, tačiau yra būdai, kaip jį sumažinti. Pirmiausia reikia prisiimti riziką atsiverti aplinkiniams. Geriausias būdas gauti tai, ko jums reikia – pradėti daryti pačiam. Jeigu norite būti mylimi, pirmiausia pasiūlykite savo meilę kitiems žmonėms. Tai rizika – būti nesuprastu, atstumtu.

Tačiau vengiant rizikos jūs pasmerkiate save vienatvei. Jeigu ryžtatės rizikuoti, tai gaunate galimybę pasikeiti. Nepakanka pabandyti vieną kartą. Pažadėkite sau, kad kiekvieną dieną po truputį leisitės į bendravimą su kitais žmonėmis.

7. Yra geras grupinis pratimas, kuris rodo, kad savikritika visada yra labai subjektyvi. Dalyviai susėda ratu, užduotis – visiškai ar bent iš dalies išsivaduoti nuo tų savybių, kuriomis jie nebenori pasižymėti. Jeigu atmestos savybės kam nors patiks, jis arba ji galės jas pasiimti.

Paprastai vienas dalyvis teigia norintis atsikratyti savo vangumo, tačiau šiai savybei nespėjus pasiekti rato vidurio kažkas pareiškia norintis pasiimti šią savybę, nes, priešingai, yra hiperaktyvus. Dar kažkas sako: „Aš noriu atsikratyti savo kaltės jausmo“. Netrukus nuskamba atsakymas: „Man reikia trupučio tavo kaltės, nes jaučiuosi pernelyg egoistiškas“.

Šis pratimas rodo, kad reikia savo charakterio bruožus tyrinėti, bandyti save geriau pažinti. Ar stipriai konkrečios savybės jums trukdo? Kurios padeda? Aišku tik viena – savęs ar savo trūkumų smerkimas jokios naudos neatneša. Žinokite, kad kai priimate sprendimą būti savimi, gaunate kur kas daugiau galimybių.

8. Aštri reakcija į nereikšmingus įvykius – pavyzdžiui, draugai paskutinę minutę atšaukia susitikimą – paprastai susijusi su mūsų praeitimi. Kažkas panašaus jau buvo nutikę – kartą ar daugybę kartų, paprastai vaikystėje. Pirma, ką turite padaryti, tiksliai išsiaiškinti, kokiais atvejais pradedate taip jautriai reaguoti.

Kiek jūsų reakcija adekvati aplinkybėms? Ar situacija verta tokios jautrios jūsų reakcijos? Jeigu šie klausimai kelia norą gintis, vadinasi, jūs iš tikrųjų į situaciją reaguojate pernelyg jautriai. Pirmasis žingsnis siekiant įveikti tokią reakciją – suvokti jos esmę ir suprasti, kas praeityje tapo jos priežastimi.

Kitas būdas – sąmoningai pakeisti savo įpročius. Paklauskite savęs, ar stipriai esate prisirišę prie savo įprastų planų. Ar galite į namus eiti kitu keliu? Arba važiuoti į parduotuvę trečiadienį, o ne, kaip įprastai, ketvirtadienį? Ar galite keisti savo planus tuo pat metu savęs neišmušdami iš vėžių? Tai jūsų šansas tapti lankstesniu. Lankstumas vienoje srityje leidžia tobulinti lankstumą ir kitose srityse.

9. Išanalizuokite, kokie žmonės dalyvauja jūsų gyvenime ir kokia jūsų santykių su jais esmė. Ar jūs iš aplinkinių gaunate tiek pat, kiek jiems atiduodate? Kiek šie žmonės stipresni ar silpnesni už jus? Gali būti, kad objektyviai įvertinę savo aplinką pamatysite, kad žmonėms duodate daugiau, nei gaunate iš jų. Tokiu atveju jums teks keisti savo bendravimo ratą ir palaikyti santykius tik su tais žmonėmis, kurie geba palaikyti simetriškus santykius.

Gali būti, kad viskas taip klostosi todėl, kad jūs patys aplinkiniams neleidžiate nuveikti kažką dėl jūsų. Jūs jaučiatės pakankamai stiprūs, kad galėtumėte savimi pasirūpinti savarankiškai, tačiau visada turite suteikti galimybę jūsų gyvenime dalyvauti ir kitiems žmonėms.

10. Jeigu diena iš dienos kartojate sau „Kodėl aš lieku su šiuo žmogumi? Kodėl negaliu viso to mesti?“, vertėtų savo santykius paanalizuoti. Jūsų lojalumo neverti žmonės dažnai jūsų atžvilgiu yra pernelyg kritiški. Jie dažnai pasakoja, kas su jumis negerai.

Kai tai girdite, būkite atsargūs – apie ką tas žmogus kalba iš tikrųjų? Ar tikrai tie pareiškimai turi ką nors bendro su jumis, o gal šis žmogus savus trūkumus bando projektuoti jumyse? Skausmas, liūdesys ar pyktis gali priklausyti tik tiems, kurie šiuos jausmus jaučia.

Šie jausmai neturi tapti jūsiškiais, jūs tik galite pademonstruoti empatiją ir užuojautą. Gali būti, kad jus įtraukė į nesveikus santykius, sužaidę kaltės jausmu. Jeigu jumis lengva manipuliuoti šio jausmo pagrindu, jūs pradedate galvoti, kad kitam žmogui esate skolingas. „Man jis buvo geras. Jis manimi rūpinosi“. Jaustis dėl to kaltu ar skolingu – neteisinga. Jūs nesate skolingi žmonėms už tai, kad jie jus palaikė. Jūs esate vertingi savaime. Jeigu jaučiatės skolingi dėl to, kad jus palaikė, jūs tarsi sakote: „Aš nieko vertas“.

11. Pasitikėjimo savimi įgausite tada, jeigu sugebėsite įveikti savo pačių sau iškeltas užduotis. Užduotys gali būti paprastos ir sudėtingos, tačiau jums būtina tvirtai žinoti, kad jos įveikiamos. Juk ne visada ir viskas pavyksta. Jeigu kažkas pavyko – tai puiku ir tai nėra atsitiktinumas, nes jūs savo sėkmės užsitarnavote.

Už atliktus darbus save apdovanokite. Visada prisiminkite tai, kas jums gerai pavyksta. Neignoruokite tokių dalykų. Naudokite juos kaip pagrindą, kad taptumėte vientisa asmenybe. Jeigu jums nepavyko, reikia išeiti iš šios situacijos ir išbandyti kažką naujo. Tai neturi jūsų gniuždyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)