„Stengiuosi labai vėlai nepersivalgyti, visada išgeriu žolelių arbatos. Tikiuosi tokiu būdu geriau pasiruošti miegui. Popiet nebegeriu kavos. O vakarais sportuoju, tad pakankamai prasiblaškau po darbo“, – pasakoja LRT laidos „Labas rytas, Lietuva“ vedėja Eglė Daugėlaitė.

Kaip suderinate ankstyvą darbą laidoje „Labas rytas“ ir miego poreikį?

– Atvirai pripažinsiu, kad nepavyksta to padaryti, nemanau, kad ir kitiems tai sekasi. Vis dėlto pusė penkių ryto – laikas, kai reikia keltis, yra per ankstyvas, kad jaustumeisi pakankamai išsimiegojęs. O užmigti dešimtą vakaro man tiesiog nepavyksta. Tad, kol dirbu, jaučiu nuovargį.

Apskritai pastovaus ritmo nebuvimas kenkia sveikatai. Vieną savaitę galiu miegoti apie septynias aštuonias valandas, o štai darbo dienomis ir keturios penkios jau tampa norma. Manyčiau, kad organizmas tai sunkiai toleruoja. Kai nedirbame, svarbiausia – produktyviai pailsėti ir niekur neskubėti. O jei tik pavyksta, aplankyti artimuosius.

Kaip darbo savaitės vakarais ruošiatės kitam rytui?

– Stengiuosi labai vėlai nepersivalgyti, visada išgeriu žolelių arbatos. Tikiuosi tokiu būdu geriau pasiruošti miegui. Popiet nebegeriu kavos. O vakarais sportuoju, tad pakankamai prasiblaškau po darbo. Žvalumo man suteikia ryto ritualas – pusryčiai ir kava. Be pusryčių negalėčiau dirbti. Mane gerai išbudina ir bendravimas iš pat ryto. Kuo daugiau pašnekovų ir laidos svečių – tuo budrumo lygis kyla.

Praėjusiais metais pastebimai sulieknėjote. Kokiomis priemonėmis to pasiekėte?

– Stebuklingos tabletės nėra. O receptas yra visiškai paprastas: noras, valia, motyvuojantis specialistas, geras mitybos planas ir sportas. Taigi ir rezultatai matyti. Svarbiausia pačioje pradžioje surasti tvirtą priežastį, dėl ko nori tai padaryti. O kai pamatai teigiamus kūno pokyčius, jau nebeįmanoma nuleisti rankų ir sustoti.

Dabar mano mityba subalansuota, tad sau leidžiu ir saldumynų suvalgyti, ir kaloringesnių patiekalų paskanauti. Bet viskas su saiku.

Laikau svorio kontrolę savo rankose, be to, nepamirštu reguliariai sportuoti.

Kodėl nusprendėte, kad reikėtų padailinti kūno linijas?

– Be abejo, labiausiai paskatino balta vestuvinė suknelė ir noras gerai atrodyti savame kūne. Niekas niekada nėra sakęs – kelis kilogramus numesti tau jau reikėtų. Tiesiog atėjo laikas pokyčiams – arba dabar, arba vėliau reikės ieškoti kitų priežasčių tai padaryti. O padrikų dietų ir „jo-jo“ efekto tikrai nenorėjau, tad nuoseklus mitybos ir sporto planas man tiko bei davė teigiamų rezultatų.

Kokie maisto produktai dažniausiai atsiduria jūsų lėkštėje?

– Dievinu burokėlius, įvairiausias daržoves, kruopas, šviežias žoleles, salotas, tuną, lašišą, jūros gėrybes. Tad neretai pietums gaminu troškinius, sriubas. Neįsivaizduoju savo patiekalų be prieskonių: nuo indiškų iki Viduržemio jūros žolelių. Kartais juokauju, kad atsidarau prieskonių spintelę ir buriu virš troškinio ar sriubos.

Iš tiesų labai mėgstu ir įvairiausią sūrį, bet puikiai suprantu, kad jo ragauti galima itin nedaug. Savo mitybą apibūdinčiau kaip tolerantišką mėsai, bet visgi labiau vegetarišką. Pavyzdžiui, man kur kas skanesnė virta kukurūzo burbuolė nei jautienos kepsnys, patiektas su ja.

Kokiu būdu daug dirbantiems žmonėms palaikyti sveiką gyvenseną?

– Reikia investuoti laiko. Skirti valandėlę vakare pasiruošti kitos dienos pusryčius ir pietus. Neišsisukinėti, kad trūksta laiko ar esi pavargęs. Žinoma, kavinėje papietauti galima, bet niekada nežinosime, kaip maistas, kurį valgote, buvo pagamintas: kokiuose riebaluose kepta ar kiek grietinės dėta.

O kai gamini pats, žinai, kokius produktus naudoji, tiksliai viską pasveri. Gamindamas namie visada būsi tikras, kiek ir ko suvalgysi. Tuomet nebekamuos nemalonus persivalgymo jausmas skrandyje.

Pernai ištekėjote. Ar sutuoktinis taip pat turi tam tikrų mitybos taisyklių?

– Dominykas pirmiausiai turi tikrai puikią medžiagų apykaitą ir labai puikų genofondą. Vien pažvelgus į anytą ne vienai jos bendraamžei, manau, kyla baltas pavydas. Abu mėgstame gerą kokybišką maistą, kartais šiek tiek pasukčiaujame. Kartais be proto norisi vieno ar kito patiekalo iš kinų virtuvės, bet tai nereiškia, kad valgome taip kasdien.

Pasikeitę mano mitybos įpročiai išėjo į naudą ir vyrui. Gaminu dviem žmonėms ir iš karto dviem dienoms maistingus pusryčius, kurie garantuoja ramų skrandį iki pat pietų.

Kokia jums yra tobula moteris?

– Manau, kad idealų galime turėti, bet ir idealios moterys neretai turi bei žino savo trūkumus. Harmonija tarp geros savijautos ir pasitenkinimo savo išvaizda sukuria švytėjimą, kuris ir daro kiekvieną mūsų ypatinga.

Grožis – labai subjektyvus dalykas. Svarbiausia, kad jis būtų individualus. Man labai nepatinka, kai imame atrodyti viena kitos kopija. Ydinga manyti, kad priaugintos blakstienos, botokso ar hialurono injekcijos, leidžiamos į viršutinę lūpą daro moteris išskirtinėmis.

Dar baisiau, kai pasidaro nebesvarbu – tai tinka veidui, bruožams ar ne. Gal todėl jaučiu silpnybę dokumentikai ir knygoms apie tarpukarį, senojo Holivudo ikonas, ryškiausias XX a. vidurio moteris. Tais laikais grožio paslaptis buvo ne panašumai, o išskirtinumai. Išraiškinga nosis, įkypos akys, galbūt apgamėlis, pakibęs per vidurį skruosto. Visa tai darė garsias moteris atpažįstamomis bei įsimintinomis.

Norėčiau kiekvienai iš mūsų palinkėti veidrodyje matyti ne trūkumus, o geriau pasakyti – atrodau nuostabiai ir išskirtinai. Nepaisant to, kad tądien svarstyklės parodė kilogramu daugiau.