„Mane slegia neaiškios būsenos ir situacijos, todėl stengiuosi jas kuo greičiau išspręsti. Kartais dėl aiškumo paaukoju net potencialią naudą“, – tikina ekonomistė.

DELFI su R. Vainiene kalbasi apie tai, kas suteikia žmogui stiprybės ir kodėl svarbu kontroliuoti savo mintis.

Kas, Jūsų manymu, yra stipri moteris, stiprus žmogus?

– Nežinau, ar čia verta skirti stiprią moterį nuo stipraus vyro. Turbūt stipraus žmogaus savybės yra bendros. Stiprus yra toks žmogus, kuris sugeba priimti sprendimus. Tai, kad jis gali veikti, priimti sprendimus ir judėti į priekį įvairiose situacijose, man rodo žmogaus stiprybę. Arba jei priima sprendimą nieko nedaryti, tai prisiima atsakomybę už tai. Stiprybė išaiškėja sudėtingose situacijose: stiprūs mobilizuojasi, silpni – ištęžta.

Tuo žmogus juk ir skiriasi nuo kitų gyvų būtybių, kad jis veikia, renkasi.

Antras svarbus dalykas – neužsiiminėti savigaila, nekaltinti kitų dėl nesėkmių. Bet kokioje aplinkoje, net pačioje blogiausioje, žmogus gali demonstruoti stiprybę.

Moteris gali savęs pagailėti, bet labai trumpai. Nereikia galvoti, kad visas pasaulis tau kažką skolingas, tu tokia gera, nepastebėta, neįvertinta. Taip stiprus žmogus negalvoja.

Man turbūt pasisekė, nes mano aplinkoje – tik stiprios moterys.

Ar turite stiprios moters ar stipraus žmogaus idealą?

– Taip, tai – Margaret Thatcher – moteris, pademonstravusi ypatingą stiprybę tada dar vyrų dominuojamame pasaulyje. Šiais laikais moterys jau užima žymiai didesnes erdves. Jos laikais taip nebuvo, tačiau ji vystydavo vyrus savo britišku humoru ir aštriais pasisakymais. Ji buvo tikrai nepaprasta moteris, tiek metų sugebėjusi vadovauti sudėtingomis aplinkybėmis.

Ar pati esate stipri?

– Aš esu visokia, ir stipri taip pat. Tiesiog apie tai negalvoju. Nesėdime su draugėmis ir neanalizuojame, ar čia mes stiprios, ar ne.

Tačiau sprendimus savo gyvenime priiminėju labai greitai. Mane slegia neaiškios būsenos ir situacijos. Kartais dėl aiškumo paaukoju net potencialią naudą. Stengiuosi savo gyvenimą kuo mažiau apsunkinti įvairiomis problematiškomis situacijomis.

Tad galbūt galėčiau save pavadinti ryžtinga, drąsia moterimi.

Kokios, Jūsų manymu, yra stiprios moters taisyklės, principai?

– Manau, kad svarbiausias dalykas yra optimizmas. Kiekvieną dieną, kiekvieną akimirką reikia kontroliuoti savo mintis, stebėti save, jei apninka niūrios mintys ar abejonės, reikia tuoj pat jas pakeisti, pasižiūrėti į situaciją iš kitos pusės, rasti teigiamų dalykų. Būna žmonių optimistų iš prigimties, tačiau visiems kitiems reikia neleisti nė vienai blogai minčiai apsigyventi galvoje, ją tuoj pat keisti ir net kitų blogas mintis reikia bandyti pakeisti.

Kitas dalykas, ir čia jau turbūt yra skirtumas tarp vyrų ir moterų, yra nepasiduoti. Dažnai, jei vyrams nepasiseka kas nors, jie numoja ranka, peržengia tai ir eina toliau. Moterys dažnai į nesėkmes reaguoja kitaip. Jei kas nors nepavyksta, tai atrodo, kad tai jau pabaiga ir kitų kartų nebebus.

Svarbu, nenuleisti rankų, niekas nėra pabaiga, visada būna kiti kartai, kitos progos, viskas keičiasi. Ir vaikai tampa geresni, ir darbą galima labiau patinkantį rasti, ir draugai nauji atsiras. Nėra gyvenime gelžbetoninių būsenų, viskas yra tėkmė, todėl svarbu nepasiduoti, nenuleisti rankų.

Nesėkmės užgrūdina. Juk yra posakis, kad už vieną muštą duoda dešimt nemuštų. Manau, kad stiprus žmogus yra muštas, išgyvenęs sudėtingas situacijas, nes kitaip negali pasitikrinti savo stiprybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)