Šiandien jau žinoma, kad per didelis kiekis saulės spindulių ne tik nepadeda, bet ir kenkia žmogaus sveikatai ir net gali sukelti piktybinį odos naviką – melanomą.

Gydytojai ir kosmetologai jau ne vienerius metus kalba apie prevencines priemones nuo melanomos, ligoninės vykdo nemokamų tyrimų akcijas. Vis tik dermatologė Toma Dimšienė sako, kad dauguma jaunų žmonių negalvoja apie ateitį ir dėl „šokoladinio“ odos įdegio nebijo rizikuoti savo sveikata.

Ar iš tikrųjų įdegis toks pavojingas ir kaip teisingai naudoti apsaugos nuo saulės priemones, kad po kelerių metų mūsų odos neišvagotų strazdanos, raukšlės, dėmės, ar dar blogiau, neužpultų ligos?

Saulės kremas – ir paplūdimy, ir slidinėjimo trasoje

Nė vienas iš mūsų vasaros atostogų neįsivaizduoja be gulėjimo prie jūros ar baseino, o atostogų pasisekimą matuoja būtent įdegiu. Deja, kartu jis parodo ir prastėjančią mūsų odos būklę. „BENU vaistinės“ vaistininkė Jūratė Navickaitė pranešime spaudai įspėja, kad atostogos be saulės kremo gali virsti tikru košmaru, o ir jį rinktis reikia ypač atidžiai.

„Reikėtų atsižvelgti į keletą dalykų: savo odos fototipą (odos šviesumo laipsnį), numatyti, ar ilgai būsite saulėje ir ar ji bus intensyvi. Žinoma, visko nuspėti neįmanoma, bet jei atostogausite šiltuose kraštuose reikėtų rinktis kremą su apsaugos nuo saulės filtru (SPF). Daug kas nustemba, bet saulės kremas būtinas ir laipiojant po kalnus ar net slidinėjant. Taip pat svarbu rinktis kokybišką priemonę, kuri yra hipoalerginė. Jei perkate kremą vaikams, būtinai ieškokite skirtos vaikams, jei esate alergiškas tam tikroms medžiagoms, būtina atkreipti dėmesį, ar jų nėra kremo sudėtyje“, – sako J. Navickaitė.

Vaistininkė pabrėžia, kad apsauga nuo saulės reikalinga ne tik gulint paplūdimyje, bet ir vaikštant po miestą ar sėdint lauko kavinėje. Moterys linkusios pamiršti kremą nuo saulės, nes naudoja kosmetikos priemones. J. Navickaitės teigimu, neintensyvioje saulėje kreminės pudros su minimalia apsauga tikrai pakanka, tačiau jei planuojate praleisti daugiau laiko saulės spinduliuose, verta paieškoti toninio kremo, kurį galima pasirinkti pagal savo odos atspalvį, nuo saulės.

Be to, tiek tepantis kremine pudra, kuri apsaugo nuo saulės, tiek kremu nuo saulės, reikia odą padengti itin tolygiai: iki pat plaukų augimo linijos, ant abiejų kaklo pusių, ausų.

„Kremu reikia tepti visas atviras vietas, pakankamai storu sluoksniu. Netaupykite kremo ir jokiu būdu nenaudokite seno, kuris buvo laikomas ne šaldytuve. Jei taupydami SPF 50 kremą jį tepsite plonu sluoksniu, reali jo apsauga gali tesiekti SPF 15 ar dar mažiau“, – pabrėžia vaistininkė.

Tarp saulės aukų – ir vyrai, ir kūdikiai

Nors dauguma lietuvių skundžiasi, kad mūsų šalyje saulė šviečia vos keletą mėnesių ir tuos pačius – pro debesis, melanomos grėsmės tai nesumažina.

„Piktybinio odos naviko, kuris gali atsirasti apgamo ar net sveikos odos vietoje, rizika labiausiai priklauso nuo odos tipo. Didesnį pavojų susirgti turi šviesios odos, šviesių plaukų ir akių, starzdanoti, linkę nudegti saulėje žmonės, kurių giminėje yra nustatyta melanoma. Taip pat silpnos imuninės sistemos asmenys. Todėl nors Lietuvoje saulė yra ne tokia kaitri ir šviečia mažiau dienų per metus, ligos rizikos tai nesumažina. O lyginant su pietų šalimis lietuviams rizika susirgti yra net didesnė“, – sako dermatologė T. Dimšienė.

Daugiausiai saulės aukų būna staiga atšilus orams, kai išsiilgę šilumos žmonės plūsta į gamtą ir neįvertina saulės kaitros. Be to, anksti pavasarį oda dar būna nepripratusi prie spindulių. Panašiai nutinka ir karštomis vasaros dienomis arba, kai geras oras sutampa su ilgaisiais vasaros savaitgaliais. Tarp saulės aukų pasitaiko ir moterų, ir vyrų, ir net kūdikių.

„Dažniausiai sulaukiame žmonių su nudegusiais veidais, sprandais, pliktelėjusiems vyrams nudega galvos oda. Kiekvieną vasarą sulaukiame gyventojų, kurie ateina tokiais paraudonavusiais kūnais, kad net negali prisiliesti prie nudegusių vietų. Buvo ir toks atvejis, kai tėvai atvyko su stipriai saulėje nudegusiu kelių mėnesių kūdikiu, – prisimena J. Navickaitė. – Vaikai nelabai mėgsta teptis kremais, bet jiems galima parinkti losjonų, aliejų, purškiamų kremų, kurie puikiai apsaugo nuo saulės.“

Specialistė pabrėžia, kad visas priemones reikia naudoti teisingai: tepti storu sluoksniu ir kas keletą valandų, net jei nesimaudote ar stipriai neprakaituojate.

Kiek laiko saulėje – naudinga?

Tarp gausybės gąsdinimų negalima nepaminėti ir akivaizdaus fakto, kad saulė iš tiesų aprūpina mūsų organizmą vitaminu D, suteikia pozityvumo, geros nuotaikos. Tačiau, kiek laiko ir kokiomis sąlygomis galima ir reikia būti saulėje, norint gauti tik teigiamas jos savybes?

„Saulė yra puikios nuotaikos šaltinis, turi uždegimo slopinamųjų savybių, todėl gerina odos būklę sergant tam tikromis ligomis. Tačiau ilgalaikis saulės poveikis, stiprūs saulės nudegimai lemia apgamų pakitimus, melanomos ir kitų odos navikų vystymąsi. Kai kuriems šviesesnės odos žmonėms net penkiolika minučių kaitrioje saulėje gali būti labai pavojingos. Kartais odos paraudimas būna neskausmingas, bet tai nereiškia, kad mūsų oda to nejaučia“, – teigia T. Dimšienė.

Kvies tikrintis nemokamai

Nemokamai pasitikrinti, ar ant odos esantys apgamai neturi pakitimų, rodančių melanomos tikimybę, Vilniaus ir Kauno gyventojai kviečiami specialiuose BENU akademijos renginiuose: gegužės 20 d., 13 val. Kaune, PLC „Mega“, ir gegužės 25 dieną, ketvirtadienį 18 val. PC „Panorama“.

Specialistų teigimu, kad organizme pasigamintų pakankamas kiekis D vitamino, per dieną saulėje patartina pabūti apie 20 minučių, kai atidengta bent trečdalis kūno ploto. Tačiau reikėtų vengti itin stiprios saulės, kuri vasaros metu būna nuo 11 val. iki 15 val.

Jei išvengti nudegimų nepavyko, pirmąją pagalbą galima suteikti švelniai vėsinant odą šlapiu rankšluosčiu ir geriant daug skysčių. Po nudegimų padeda dekspantenolio kremai arba putos bei geliai ir kremai, kurių sudėtyje yra alavijo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)