Vargu, ar kam labai patinka lankytis pas ginekologą, bet rekomenduojame suplanuoti vizitą ir išklausinėti, kaip reikėtų rūpintis savo kūnu. Womenshealthmag.com pateikia sąrašą klausimų, kuriuos reikia užduoti, taip pat atsakymus, kurių galite tikėtis.

Koks mano naudojamų kontraceptinių priemonių šalutinis poveikis?

Trisdešimt procentų moterų, vartojusių kontraceptines tabletes, liovėsi jas vartoti dėl šalutinio poveikio, pavyzdžiui, pykinimo, padidėjusio krūtų jautrumo ir galvos skausmo, jau nekalbant apie nuotaikų svyravimus ir sumažėjusio lytinio potraukio.

Moterys, kurios naudoja varinę spiralę (tai yra, nehormoninę priemonę), dažnai skundžiasi stipresniais mėnesinių skausmais ir kraujavimu pirmą naudojimo mėnesį. Tinkamos kontraceptinės tabletės arba priemonės randamos bandymų ir klaidų būdu, todėl nerekomenduojame kęsti nepatogumų, jei nesijaučiate gerai. Jei naudodama naują kontraceptinę priemonę pajutote nemalonius simptomus, būtinai pasakykite savo ginekologui, kad galėtumėte kartu rasti geresnį pakaitalą.

Ar planuojant pastoti reikia atlikti genetinį testą?

Tai 100 proc. priklauso tik nuo jūsų. Kraujo ar seilių testas gali padėti nustatyti, ar jūs arba jūsų partneris galite perduoti būsimam vaikui genetinę mutaciją ir (arba) paveldėtą sutrikimą, tokį kaip cistinė fibrozė, lūžusios X chromosomos sindromas (kuris sukelia protinį atsilikimą) arba pjautuvinė anemija. Jei planuojate kūdikį, visų pirma apsilankykite pas savo ginekologą ir pasikonsultuokite. Jei reikės, ginekologas nukreips jus į genetiką, kuris padės jums pasverti visus „už“ ir „prieš“.

Ar nuo šlapimo takų infekcijos padeda tik antibiotikai?

Piktnaudžiavimas antibiotikais yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl atsirado vaistams atsparios bakterijos. Būtent todėl dauguma gydytojų prieš išrašydami vaistus visada nurodo išsitirti šlapimą. Jei gydytojas, išanalizavęs šlapimo tyrimo rezultatą, vaistus išrašo, juos būtina gerti, ir būtinai visą jų kursą, nes ne iki galo išgydyta infekcija gali paskatinti rimtesnes sveikatos problemas, pavyzdžiui, inkstų uždegimą, kuris retais atvejais gali net kelti pavojų gyvybei.

Šlapimo takų infekcijos kankina dažniau nei kartą ar du kartus per metus? Gydytojas gali skirti kraujo tyrimus ir apžiūrą, kad atmestų fizines priežastis (pavyzdžiui, trumpą šlaplę) arba imuninės sistemos problemas (sukeltas tokių ligų, kaip diabetas) – dėl jų bakterijoms lengviau patekti į šlapimo takus ir pūslę.

Kaip galiu įvertinti man gresiančią krūties vėžio riziką?

Vyresnėms nei 35 m. moterims kai kurie sveikatos specialistai atlieka testą, vadinamą „Gail Model“: rizika susirgti krūties vėžiu įvertinama atsižvelgiant į tokius veiksnius, kaip šeimos istorija, rasė ir amžius, kada prasidėjo mėnesinės.

Testo rezultatai ir kiti rizikos veiksniai (pavyzdžiui, alkoholio vartojimas ar nutukimas) padės jums susidaryti planą, kada ir kaip dažnai atlikti mamogramas. Kad ir koks būtų nustatytas rizikos lygis, visada informuokite savo gydytoją, jei pastebite guzelius, patinimą, paraudimą, išskyras iš spenelių ar krūties dydžio pokyčius.

Ar lytinio potraukio sumažėjimą galima paaiškinti medicininėmis priežastimis?

Visko gali būti, ypač jei neseniai pastebėjote skirtumą – jei, tarkim, paprastai jūs norėdavote mylėtis tris kartus per savaitę, tačiau jau kelis mėnesius nejautėte jokio noro tai daryti. Arba jei mintyse jūs lyg norėtumėte, bet atėjus intymaus artumo akimirkai, tiesiog nejaučiate susijaudinimo.

Ginekologas gali padėti išsiaiškinti sumažėjusio lytinio potraukio priežastis: pavyzdžiui, tai gali būti ir lytiniu keliu plintanti liga, fibroidai ir pan., arba kitos ligos ir negalavimai, tarkim, diabetas, aukštas kraujospūdis. Jei fizinėje plotmėje viskas tvarkoje, galbūt ginekologas patars jums kreiptis į psichologą, kad įveiktumėte santykių problemas ar stresą, nes tai taip pat gali sumažinti lytinį potraukį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)