Sėdite prie darbo stalo ir staiga apima toks alkio priepuolis, kad tiesiog nebegalite galvoti apie nieką kita. O dar tik 10 valandų. Jei bandote numesti svorį, ko gero sėdite sukandę dantis iki pietų, bet pasak ekspertų, daug sveikiau yra tokiu atveju užkąsti – tik svarbu ką.

„Pusryčius ir pietus skiria gana daug laiko (keturios arba penkios valandos), todėl nenuostabu, kad mes išalkstame, – womenshealthmag.com sako dietologė ir knygos apie mitybą „The Small Change Diet“ autorė Keri Gans. – Kuo labiau išalksite iki pietų, tuo didesnė tikimybė, kad per pietus persivalgysite.“

Tad stengdamiesi mažinti kalorijų kiekį, iš tiesų galite tik dar labiau nutukti.

Dar blogiau tai, kad kai bandote iškęsti alkį ir nevalgyti iki pietų, organizme „įsijungia“ badavimo režimas, sako dietologė Jessica Swift. Pasak jos, tai reiškia, kad organizmas pradeda kaupti kalorijas, kurias jis paprastai išeikvoja, nes supanikuoja, kad jų nebeužteks palaikyti normalioms organizmo funkcijoms. O maistingas užkandis tarp pusryčių ir pietų suteiks jūsų organizmui tos reikalingos energijos.

Tad koks gi tas stebuklingas užkandis, padedantis suvaldyti kūną ir protą?

„Idealus užkandis turi turėti iki 200 kalorijų, jame turi būti ne mažiau nei trys gramai ląstelienos, trys gramai baltymų ir mažiau nei aštuoni gramai pridėtinio cukraus“, – konsultuoja K. Gans. Jame gali būti šiek tiek angliavandenių ir riebalų, vis dėlto didesnę dalį turi sudaryti ląsteliena ir baltymai, nes būtent šios maistinės medžiagos užtikrina sotumo jausmą.

Štai ekspertų rekomenduojami sveiki užkandžiai, kurie padės jums suvaldyti alkio jausmą.

1. Javainių batonėlis

„Javainių batonėlis yra labai patogus užkandis, – sako K. Gans. – Tačiau daugumos batonėlių sudėtyje labai daug cukraus ir kalorijų.“ Skaitykite etiketes ir rinkitės batonėlį be pridėtinio cukraus. Svarbu, kad jame būtų baltymų ir ląstelienos. Toks užkandis ypač pravers, kai užsinorėsite ko nors saldaus.

2. Sūris ir obuoliai

Užkandžiui rinkitės neriebų sūrį, geriau supakuotą nedidelėmis porcijomis. Sūryje yra ląstelienos, be to, nedaug kalorijų. Jei sūrį valgysite su obuoliu, bus ne tik gaiviau, bet organizmas gaus dar daugiau ląstelienos.

3. Kepinti avinžirniai

Avinžirniuose yra daug gerų dalykų – aštuoni gramai baltymų ir šeši gramai ląstelienos. Turėkite pakelį kepintų avinžirnių šalia darbo stalo – jie padės numalšinti alkį tarp pusryčių ir pietų. Galite jų pasigaminti patys – pasikepinkite su kario milteliais, maltais kuminais ir kajeno paprikomis (šie prieskoniai spartina medžiagų apykaitą), sako J. Swift.

4. Braškės su jogurtu

Dar vienas puikus maistas ryte – nedidelis indelis neriebaus graikiško jogurto ir vienas puodelis braškių. „Šiame užkandyje yra 20 gramų sočių baltymų, o braškės ne tik suteikia išskirtinio skonio, bet ir aprūpina organizmą ląsteliena“, – sako K. Gans.

5. Sauja negliaudytų pistacijų

28 gramuose pistacijų yra šeši gramai baltymų ir trys gramai ląstelienos, todėl šis užkandis yra labai sotus ir sveikas.

„Pistacijas pirkite negliaudytas – taip gausite progą pažaisti su maistu, be to, būsite priversti valgyti lėčiau“, – sako J. Swift.

6. Kietai virtas kiaušinis ir apelsinas

Kadangi vis dar rytas, kodėl gi nesuvalgius antrųjų pusryčių? Sekmadienį išsivirkite šešis kietai virtus kiaušinius ir sudėkite juos į šaldytuvą – visą savaitę turėsite „skubią pagalbą“, kai tarp pusryčių ir pietų kils nenumaldomas alkis.

„Kiaušinį valgykite su vidutinio dydžio apelsinu – taip organizmas gaus puikų baltymų, riebalų ir ląstelienos derinį“, – rekomenduoja K. Gans.

7. Liesa varškė ir bananas

Nepelnytai pamiršta varškė yra dar vienas baltymų šaltinis – ketvirtadalyje puodelio varškės yra 10 gramų baltymų, sako K. Gans. O štai nedidelis bananas aprūpins organizmą ląsteliena (jame yra 3 gramai ląstelienos), todėl ilgiau jausitės sotūs.

8. Kepintos pupos

„Kepintos pupos yra puikus baltymų ir ląstelienos šaltinis, – sako K. Gans. – Galite pasišildyti jas mikrobangų krosnelėje.“

9. Krekeriai ir migdolų sviestas

„Du viso grūdo krekeriai teturi 60 kalorijų, o kiekviename jų yra po tris gramus ląstelienos, – sako K. Gans. – Kad krekeriai suteiktų didesnį sotumą, užsitepkite ant jų migdolų sviesto, nes jis organizmą aprūpins ne tik baltymais, bet ir sveikais riebalais.

10. Kalakutiena ir sūris salotos lape

Jei taip išalkote, kad lengvas užkandis nepadės, galite pasigaminti salotos lapo suktinuką su neriebia kalakutiena ir sūriu. Jame yra 12 g baltymų. „Prieš susukdami, užbarstykite ispaninio šalavijo sėklų – taip jį praturtinsite ląsteliena“, – pataria J. Swift.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)