Endometriozė yra priskiriama prie paplitusių ligų. Jungtinėje Karalystėje ja suserga maždaug viena iš dešimties reprodukcinio amžiaus moterų. Tačiau, nepaisant to, nuo pirminių simptomų iki diagnozės nustatymo praeina keleri metai.

Endometriozė yra liga, kai gimdos gleivinę primenantis audinys aptinkamas kitose kūno dalyse, pavyzdžiui, kiaušidėse, kiaušintakiuose, pilve, šlapimo pūslėje ar žarnyne.

Šios ligos specialistai tvirtina, kad viena iš priežasčių, kodėl ypač sunku nustatyti šios ligos diagnozę – jos simptomai gali priminti kitų ligų simptomus. Prie pagrindinių endometriozės simptomų priskiriami stiprūs menstruacijų skausmai, kurių nenumalšina net vaistai nuo skausmo, intensyvios menstruacijos, dubens skausmas, skausmas sekso metu ir po jo, skausmas šlapinantis, kraujas išmatose ir nuovargis. Vienintelis būdas diagnozuoti šią ligą yra laparoskopija. Tai operacija, kai kamera per nedidelį pjūvį šalia bambos įleidžiama į dubenį.

Kovo mėnesį apie šią ligą buvo diskutuota net Jungtinės Karalystės parlamente, kai Visų partijų parlamentinė moterų sveikatos grupė sužinojo, kad 40 procentų endometrioze sergančių moterų prireikia dešimt vizitų pas bendrosios praktikos gydytoją, kol pagaliau liga diagnozuojama. Dauguma moterų (67 procentai) daugiausia joms reikiamos informacijos randa internete, o 42 endometriozę ar fibromą turinčių pacienčių mano, kad su jomis nesielgiama pagarbiai ir oriai.

Grupės pirmininkė Paula Sherriff šiuos duomenis pavadino „pasibaisėtinais“ ir pareiškė, kad gauta ataskaita parodė, kad „sveikatos priežiūros specialistai moteris pernelyg dažnai laiko nesvarbiomis, diskutuodami apie simptomus ir pasirinkimus“.

Nors iki šiol vaistų nuo endometriozės nėra, simptomams valdyti priemonių yra: tai vaistai nuo skausmo, hormoniniai vaistai, tokie kaip kontraceptinės tabletės, operacija, kurios metu pašalinama dalis endometriozės audinio, o kai kuriais atvejais gali būti pašalinti organai, pavyzdžiui, atliekama histerektomijos (gimdos šalinimo) operacija.

Daug dėmesio sulaukęs endometriozės atvejis – amerikiečių rašytojos ir aktorės Lenos Dunham iš serialo „Merginos“ („Girls“) liga. Trisdešimtmetė atvirai papasakojo, kad daug kartų teko dėl to gultis į ligoninę. Praėjusią savaitę L. Dunham atsidūrė ligoninėje po Niujorke vykusio renginio „Met Gala“. Aktorę teko hospitalizuoti dėl komplikacijų po neseniai atliktos endometriozės operacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)