Pasižiūrėkite, ar jūs nepriklausote tiems, kuriems vertėtų pasirūpinti stipresniu apsaugos nuo saulės faktoriumi (SPF), pataria womenshealthmag.com.

Baltasis vynas

Kaip rodo tyrimas, pristatytas „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention“, kiekviena per dieną išgerta baltojo vyno taurė siejama su 13 procentų didesne melonomos rizika. Mokslininkai iškėlė hipotezę, kad tai susiję su DNR pažeidžiančiu baltymu acetaldehidu, kuris aptinkamas visuose alkoholiniuose gėrimuose, tačiau baltajame vyne jo yra daugiausia.

Išeitis šiuo atveju paprasta: rinkitės verčiau raudonąjį vyną, kuris, mokslininkų nuomone, mažiau siejamas su melanomos rizika, mat jame yra daugiau antioksidantų. Žinoma, vyną reikia vartoti saikingai.

Žmogaus papilomos virusas

Leidinyje „British Medical Journal“ publikuotas tyrimas atskleidė, kad egzistuoja ryšys tarp žmogaus papilomos viruso atmainų ir žvyninių suragėjusių ląstelių karcinomos, nemelonominio odos vėžio formos. Kuo daugiau žmogaus papilomos viruso atmainų žmogus nešioja, tuo labiau tikėtina, kad jam išsivystys suragėjusių ląstelių vėžys. Jeigu nežinote, ar turite žmogaus papilomos virusą, pats metas išsitirti.

Giminaitis raudonais plaukais

Naujas tyrimas, pristatytas leidinyje „Nature Communications“, atskleidė, kad pakanka nešioti raudonus plaukus užtikrinantį geną (tai reiškia, kad tokios spalvos plaukus gali turėti kas nors iš jūsų giminaičių, nors jūs patys nesate ugniaplaukiai), kad su saule susijusi genų mutacijų rizika išaugtų 42 procentais.

Citrusinių vaisių sultys

Stiklinė greipfrutų ar apelsinų sulčių per dieną melanomos riziką padidina 36 procentais. Mokslininkai, savo tyrimo rezultatus publikavę leidinyje „Journal of Clinical Oncology“, spėja, kad taip yra dėl citrusiniuose vaisiuose esančių junginių, kurie sustiprina odos jautrumą šviesai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)