Tiems, kurie vis dar nespėjo atsitokėti nuo faktų, kad ne riebalai, o cukrus yra pats blogiausias produktas, o koncentruotos apelsinų sultys ir saldūs sausi pusryčiai yra prastas pasirinkimas, darosi sunku apsispręsti, ką valgyti vos atsikėlus. Kad išvengtumėte pagundos nesukant galvos artimiausioje kavinėje pagriebti prancūzišką pyragaitį ir puodelį kavos, paskaitykite ką pataria Didžiosios Britanijos dietologų asociacija.

Svarbiausia yra štai kas: sveikų pusryčių paslaptis slypi galimybėje sudėti į juos kaip įmanoma daugiau maistinių medžiagų.

„Daugelis pusryčių gali būti sveiki, esmė slypi mitybos pusiausvyroje“, – aiškina dietologė Aisling Pigott. Dėl to ji nelinkusi pusryčių klasifikuoti į „gerus“ ar „blogus“. Viskas priklauso nuo jūsų fizinio aktyvumo lygio ir to, ką jums reikia gauti iš maisto. Kartais pusryčiai yra būdas atsipalaiduoti ir praleisti dalį savaitgalio su draugais. Tokiais atvejais puikiai tinka ir stirta blynų.

„Pavyzdžiui, airių ir britų keptų pusryčių kultūra tiko ankstesniems laikams, žemės ūkio darbuotojams ir darbininkams, tačiau šiais laikais labai tikėtina, kad neaktyviam biuro darbuotojui tai duos riebalų perteklių. Lygiai taip pat, kava ir konditerijos gaminiai iš Europos, Jungtinėse Valstijose jie transformavosi į kur kas didesnes porcijas“, – aiškina A. Pigott.

„Idealūs pusryčiai turėtų turėti angliavandenių – visur, kur įmanoma, rinkitės pilno grūdo – šaltinį, baltymų šaltinį ir vaisių ar daržoves. Viso to porcijos priklausys nuo žmogaus dydžio, lyties ir aktyvumo lygio. Kokie tai bus šaltiniai, iš tiesų tai net nėra labai svarbu, svarbiausia yra kiekis“, – sako dietologė.

Aišku yra tai, kad pusryčių atsisakymas yra apskritai prasta mintis, nes tai padidina norą vėliau nuolat užkandžiauti.

„Dėl to jausitės be jėgų, pavargę ir jau dešimtą valandą čiupsite sausainius. Esama įrodymų, kad pusryčiai gali padėti stabilizuoti valgymo ir patiekalų modelį“, – aiškina A. Pigott.

Taigi, Didžiosios Britanijos dietologų asociacijos specialistai apžvelgė keletą pačių sveikiausių pusryčių variantų visame pasaulyje.

Pietų Afrikos pusryčiai

„Pietų Afrikoje pusryčiams valgoma košė, kuri vadinama putu pap – tai iš kukurūzų ruošiama košė, nors jai galima naudoti ir kitus grūdus, – sako dietologė Frankie Phillips. – Košė paprastai valgoma su pienu. Daug ląstelienos turintis pilnas grūdas ir kalcis iš pieno – tai puiki dienos pradžia, su sąlyga, kad nededama druskos ar cukraus.“

Indiški pusryčiai

Pasak F. Phillips, Indijoje pusryčiams dažnai valgomi paplotėliai su vaisių salotomis, kartais jie mirkomi į jogurtą. Tokie pusryčiai gali puikiai pasotinti, nes tokie paplotėliai paprastai kepami iš daug ląstelienos turinčių miltų.

Korėjietiški pusryčiai

Pusryčiams korėjiečiai paprastai renkasi ryžius, sriubą, kimčius, mėsą ar žuvį.
Kimči (specialiai paruošti kopūstai) Šiaurės Korėjoje

„Tokie maisto produktai paprastai turi mažai riebalų, o mėsoje ir žuvyje esantys baltymai leidžia pasijusti sočiai. Toks maistas taip pat aprūpina B grupės vitaminais ir mineralais, tokiais kaip cinkas ir geležis“, – sako A. Phillips

„Tai puikūs pusryčiai, nes jeigu jie valgo riebią žuvį, tai suteikia jiems Omega-3 riebalų rūgščių, kurios labai svarbios širdies sveikatai, – priduria dietologė Chloe Miles. – Taip pat čia yra baltymų, dėl kurių ilgiau jaučiamas sotumo jausmas.“

Islandiški pusryčiai

Dubenėlis avižų košės – tokie pusryčiai populiarūs Islandijoje. Pasak Ch. Miles, avižos aprūpina ląsteliena, kuri teigiamai veikia virškinimo sistemą. Be to, avižose esanti ląsteliena sumažina cholesterolio lygį.

Viduržemio jūros pusryčiai

Viduržemio jūros dietų nauda sveikatai seniai įrodyta ir pusryčiai nėra jokia išimtis. Juose netrūksta daržovių, vaisių, riešutų, pilno grūdo produktų, pupelių ir ankštinių augalų, alyvuogių aliejaus ir žuvies.

Tradiciniai angliški pusryčiai

Riekelė liesos šoninės, dešrelė, kepti pomidorai ir grybai, be lukšto virtas kiaušinis, stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių – tai stebėtinai sveikas būdas pradėti dieną, teigia F. Phillips.
Angliški pusryčiai

„Jeigu turite laiko tokiems pusryčiams, jie aprūpina ne tik būtinomis maistinėmis medžiagomis, bet ir vitaminais A ir B, vitaminu C, be to geležimi ir cinku“, – aiškina mitybos specialistė.

Tie, kurie laiko neturi, gali rinktis pilno grūdo košę su pusiau nugriebtu pienu ir nedidelę stiklinę šviežiai spaustų nesaldintų vaisių sulčių. Tokiu atveju taip pat būsite aprūpinti ląsteliena, vitaminais, kalciu ir kaliu.

Ispaniški pusryčiai

F. Phillips teigia, kad ispaniški pan con tomate (ant skrudintos duonos užtepta pomidorų tyrė) pusryčiai yra kur kas sveikesnis pasirinkimas nei džemas ar paprastas sviestas ant skrudintos duonos.

„Pomidorai suteikia antioksidantų turtingų junginių, tokių kaip likopenas“, – sako F. Philips.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)