O derėtų, nes tai gyvybiškai svarbi virškinimo sistemos dalis, intensyviai dalyvaujanti kraujyje esančio cukraus kontrolėje.

Štai dar penki faktai, kuriuos turite žinoti apie jūsų pilve esantį buožgalvio formos organą, įsikūrusį netoli skrandžio ir išsilenkusį žarnyno link.

Kasa – jūsų skrandžio pagalbininkė

Vos tik pradedate valgyti, jūsų kasa išskiria hormonus ir fermentus, kurie būtini virškinimui. Tarp jų ir lipazę bei amilazę.

„Šios sultys išskiriamos į plonąją žarną, kur padeda suskaidyti baltymus ir riebalus, kai tik jie palieka skrandį“, – aiškina gastroenterologė Reem Sharaiha iš Niujorko.

Padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje

Be virškinimo sulčių, jūsų kasos specifinės ląstelės, kurios vadinamos beta ląstelėmis, gamina insuliną. Tai hormonas, kuris padeda paimti cukrų iš jūsų suvalgyto maisto ir nugabenti jį jūsų kraujotaka iki tų ląstelių, kur bus panaudotas energijai. I tipo diabetu sergančių žmonių imuninė sistema atakuoja šias beta ląsteles, todėl jos negali pagaminti užtektinai insulino.

„Tokiais atvejais žmonėms kelis kartus per dieną reikia papildomo insulino kiekio, kad cukraus kiekis kraujyje liktų normalus“, – komentuoja R. Sharaiha.

Kasai gali pakenkti tulžies akmenys

Pasak Nacionalinio diabeto, virškinimo ir kepenų ligų instituto, kasmet vien Jungtinėse Amerikos Valstijose daugiau kaip 200 tūkstančiams žmonių išsivysto pankreatitas. Tai skausmingas („Kai kurie žmonės tai prilygina vaiko gimdymui“, – sako R. Sharaiha.) uždegimas, kuris išsivysto netikėtai ir trunka kelias dienas. Daugeliu atvejų pankreatitą iššaukia tulžies akmenys – maži, akmenis primenantys dariniai, susiformuojantys tulžies pūslėje ir galintys užblokuoti lataką, per kurį šie virškinimo fermentai keliauja iš kasos į žarnyną.

Prie ūmaus pankreatito simptomų priskiriamas karščiavimas, skausmas viršutinėje pilvo dalyje, sustiprėjantis pavalgius ar nueinantis net į nugarą, vėmimas. Jeigu taip nutiko, būtinai kaip įmanoma greičiau kreipkitės į savo gydytoją. Teks kelias dienas praleisti ligoninėje, jums bus leidžiami intraveniniai skysčiai, kad nereiktų valgyti ir gerti tol, kol pasveiks kasa.

Ribokite alkoholio vartojimą

Kita svarbi pankreatito priežastis – alkoholis.

„Pankreatitą gali sukelti alkoholio vartojimas ilgą laiką, tačiau tas pats gali nutikti ir po vienų ilgų išgertuvių“, – tikina R. Sharaiha.

Alkoholis gali sukelti ūmų priepuolį, kaip aprašyta aukščiau, arba sukelti nestiprų kelis mėnesius ar net metus trunkantį uždegimą. R. Shariaha vardija simptomus: „Galite pastebėti, kad išmatos bjauriai dvokia, arba yra aliejingos, kadangi organizmas nesuvirškina taip lengvai maisto.“

Problemai identifikuoti gydytojas gali skirti ultragarso tyrimą, išrašyti vaistų nuo skausmo, taip pat gali tekti kelias dienas pasninkauti, kad pailsėtų kasa. „Retais atvejais pertekliniams infekcijos skysčiams pašalinti gali prireikti chirurgų įsikišimo“, – įspėja R. Sharaiha.

Kasos vėžys nedažnas, bet mirtinas

Dažnai diagnozė nustatoma tada, kai gydyti jau per vėlu. Taip nutinka todėl, kad ankstyvose stadijose praktiškai nepasireiškia jokie simptomai. Kasos vėžio rizika išauga, jeigu rūkote, turite antsvorio, jūsų šeimoje kažkas jau sirgo šia liga.

Pasak specialistės, rizika taip pat didėja ir tuo atveju, jeigu šeimoje kas nors sirgo BRCA-teigiamu krūties vėžiu, Lyncho liga ar prostatos vėžiu. Moksliniai tyrimai rodo, kad tarp šių vėžio formų egzistuoja ryšys, nors ekspertai kol kas negali iki galo paaiškinti, kodėl taip yra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)