„Avižos priskiriamos maistingiausiųjų produktų sąrašui. Jos yra puikus skaidulų šaltinis, be to, turi daugiau baltymų nei dauguma kitų kruopų. Avižose gausu magnio, fosforo, geležies, cinko, kitų mineralų ir vitaminų. Dažnai vartojant avižas, gali sumažėti cholesterolio lygis, o tai reiškia – ir rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Šios kruopos ar stambūs jų dribsniai padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, tad sumažėja cukrinio diabeto rizika. Dėl avižose esančių skaidulų pavalgę jų jūs ilgiau jausitės sotūs, mažiau užkandžiausite, tad suvartosite mažiau kalorijų ir tikėtina, kad sulieknėsite“, – pranešime spaudai tvirtina sveikuoliškos mitybos tinklaraščio „Lieknos Bitės“ kūrėjos Indrė ir Gabrielė.

Jos taip pat primena, kad avižų vartojimas – tai puikus būdas reguliuoti pilvo bėdas, juk nuo vidurių užkietėjimo kenčia daug žmonių, o tarp jų ir ypač jautrios šiai problemai žmonių grupės – vaikai, nėščiosios.

„Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad kūdikiui avižos, kaip vienas iš pirmųjų jo gyvenime produktų, gali sumažinti riziką sirgti astma vaikystėje. Todėl mes manome, kad avižų dribsniai yra puikus pasirinkimas kūdikiams, kuriems visų grūdo dalių avižos yra dar per sunkus maistas“, – atkreipia dėmesį tinklaraštininkės.

Avižų dribsniai, pasak jų, puikiai tinka ir vyresniems vaikams, kurie vos spėję atsibusti jau prašo pusryčių. „Vietoj sumuštinių su baltų miltų gaminiais siūlome jiems ruošti natūralią avižų dribsnių košę. Rinkoje pilna greitai paruošiamų košių mišinių su pridėtiniu cukrumi ir sintetiniais priedais, tačiau mes siūlome rinktis paprastus stambius avižų dribsnius ir juos gardinti šviežiomis ar šaldytomis uogomis ar, jei mėgstate, daržovėmis“, – pataria „Lieknos Bitės“.

Norintiems dar labiau vaikus palepinti tėvams, jos siūlo iš vakaro iškepti nesudėtingus avižinius pyragus iš natūralių produktų – avižų, riešutų, sėklų, džiovintų vaisių, taip pat su medumi ar bananais, natūraliomis datulėmis – tai padeda išvengti pridėtinio rafinuoto cukraus. „Toks pyragas bus ne tik skanus mažiesiems, bet tiks suaugusiems – bus patogu pusryčiauti darbe ar pasivaišinti juo vietoje įprastų saldumynų prie kavos puodelio“, – pastebi sveikuoliškos mitybos propaguotojos.

Dar vienas tinkaraštininkių patarimas: jei turite galimybę, rinkitės ekologiškus produktus, kad būtumėte dar ramesni dėl vartojamo produkto saugumo.

„Suaugusiems siūlome nepatingėti eksperimentuoti. Vietoj indo su baltais kviečių miltais virtuvėje turėkite įvairaus rupumo avižinių dribsnių, kuriuos dėkite kepdami blynelius, keksiukus, sausainius ar sūrius patiekalus – kotletus, dribsniuose apvoliotus mėsos ar žuvies kepsnelius. Taip jūsų patiekalas įgis daugiau maistinės vertės. Toks maistas tiks ir glitimo netoleruojantiems asmenims, nes avižose jo nėra“, – aiškina jaunos mamos, subūrusios didelį būrį sveikos mitybos gerbėjų.

Jos pačios labai mėgsta avižų dribsnius ir dažnai su jais eksperimentuoja virtuvėje. „Iš jų visada paprasta gaminti, jie tinka greitai paruošiamiems patiekalams ir, galima sakyti, beveik išstūmė įprastus kvietinių miltų patiekalus iš mūsų mitybos raciono“, – prisipažįsta „Lieknos Bitės“.

„Natūralūs avižų dribsniai ir ekologiški avižų dribsniai – mūsų produktai, kurių paklausa rinkoje stabiliai auga. Manau, kad Lietuvos vartotojų elgsena ima panašėti į pasaulines mitybos tendencijas: viena jų yra cukraus kiekio mityboje mažinimas. Atsižvelgdami į tai, siūlome vartotojams produktą, kuris, mūsų manymu, turi užtikrintą ateitį, ir džiaugiamės, kad vartotojai ne tik supranta šių produktų vertę, bet ir stebėtinai kūrybiškai integruoja jį į lietuvišką virtuvę“, – sako vieno didžiausių grūdų perdirbėjų Baltijos šalyse „Dobeles dzirnavnieks“ pardavimų direktorius Lietuvai Romanas Stanislovaitis.

Jis atkreipia dėmesį, kad gamintojai ant natūralių avižų dribsnių pakuočių pateikia ir paprasčiausius patiekalų paruošimo receptus be pridėtinio cukraus. „Šis pasirinkimas atspindi tiek mūsų įmonės misiją, tiek, iš dalies, socialinę atsakomybę – propaguoti sveiką mitybą. Sykiu džiaugiamės kiekvienu tinklaraštininku, kurie tai daro savais, patraukliais būdais“, – aiškina R. Stanislovaitis.

Avižinis pusryčių pyragas cukraus
Avižnių dribsnių pyragas be cukraus. Foto / Lieknos bitės

Jums reikės:

300 ml avižinių dribsnių
200 ml speltos miltų
3 prinokusių bananų
60 g sviesto
1 kiaušinio
žiupsnio druskos ir cinamono
1 a. š. kepimo miltelių

Visus ingredientus supilame į virtuvinį kombainą, gerai suplakame ir kepame iki 180 laipsnių Celsijaus įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.

„Lieknos Bitės“ taip pat siūlo ir skrudintų dribsnių (granolos) receptą. Anot tinklaraštininkių, šis patiekalas nušluostė nosį visiems tokiems parduotuviniams produktams:

Naminė granola
Granola. Foto / Lieknos bitės

Produktus galite keisti savo nuožiūra, tačiau ši sėklų kompanija – sezamai, linų sėmenys, saulėgrąžos ir moliūgų sėklos – būtinai turi būti mišinyje.

Reikės:

300 g stambių avižinių dribsnių;
6 v. š. aliejaus;
6 v. š. skysto medaus;
4 v. š. saulėgrąžų sėklų;
4 v. š. kokoso drožlių;
4 v. š. moliūgų sėklų;
4 v. š. sezamo sėklų;
3 v. š. linų sėmenų;
100 g razinų.

Gaminimas:

Razinas pamirkyk karštame vandenyje, sumaišyk su visais ingredientais (išskyrus linų sėmenis). Mišinį paskleisk skardoje ir kepk iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių nepamiršdama pamaišyti. Praėjus reikiamam laikui, leisk granolai atvėsti pravertoje orkaitėje.

Galiausiai ją sumaišyk su linų sėmenimis (atsimink, kad jų niekada negalima kaitinti). Laikyk sausame, sandariai uždarytame inde, bet turbūt ilgai ji ten neužsibus. Mes mėgstam valgyti su šviežiais vaisiais, jogurtu ir kitais papildomais ingredientais, nenusikalstančiais mūsų figūroms.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)