Viena iš gausaus druskos vartojimo priežasčių – jos dedama visur, net į produktus, apie kuriuos nepagalvotume, rašoma womenshealthmag.com.

„Produktai, kuriuose daug druskos, dirgina skonio receptorius, todėl dažnai norisi vis daugiau ir daugiau, – aiškina medikė, knygos „Perskaitykite prieš valgydami“ („Read It Before You Eat It“) autorė Bonnie Taub-Dix. Todėl neretai persivalgoma perdirbtų produktų, kuriuose mažai baltymų ir ląstelienos.

Apie 75 proc. suvartojamos druskos gauname iš produktų, gamintų ne namuose. Akivaizdu, kad rauginti agurkai, pirkti sumuštiniai sūrūs, bet neretai druska produktuose būna užmaskuota, beveik nejuntama.

Produktų, kuriuose daug druskos, sąrašas:

1. Duona

Duona, įvairūs kepiniai – gausiausias druskos šaltinis amerikiečių gyvenime. Vidutinė prancūziška duonelė turi net 450 mg druskos. Kai kuriuose kepiniuose jos gali būti dar daugiau“, – teigė B. Taub-Dix.

Patarimas – skaitykite duonos kepinių etiketes, valgykite jų saikingai. Patartina rinktis viso grūdo miltų duoną, kurios riekelėje būtų ne daugiau nei 170 – 200 mg druskos.

2. Įvairūs pomidorų padažai

„Dviejuose kečupo šaukštuose yra apie 300 mg druskos. Priskaičiuokite druską, kurios yra mėsainyje, keptose bulvytėse – ir vienu kartu suvalgote visą druskos banką“, – aiškina B. Taub-Dix.

Patarimas – nepilkite kečupo iš viso buteliuko, pamatuokite šaukšteliu, o dar geriau – mėsainį valgykite su pomidoro riekelėmis. Atpraskite nuo pirktinių padažų stiklainiuose, geriau sumaišykite šviežius pomidorus su itališkais prieskoniais, alyvuogių aliejumi ir česnaku.

3. Riešutinis sviestas

„Dauguma gamintojų deda maždaug 130 – 160 mg druskos porcijai“, – teigė dietologė Alissa Rumsey. Ne tiek jau daug? Tačiau riešutinis sviestas valgomas su duona, taigi druskos susidaro nemažai.

Patarimas – pirkite nesūdytus riešutus arba riešutinį sviestą be priedų arba patys gaminkite riešutinį sviestą.

4. Pusrytiniai dribsniai

Dietologės A. Rumsey teigimu, juose gausu ne tik cukraus, bet ir druskos.

Patarimas – skaitykite sudėtį, ieškokite dribsnių, kuriuose būtų ne daugiau nei 170 mg druskos porcijoje. Arba virkitės avižinės košės pusryčiams.

5. Minkštas varškės sūris

Šiame dietiniu neretai pavadinamame sūryje druskos dažnai būna net iki 1 000 mg stiklinėje.

Patarimas – valgykite graikinį jogurtą, kurio konsistencija panaši, tik druskos yra mažiau nei 100 mg stiklinėje.

6. Sportiniai gėrimai

Šie gėrimi laikomi naudingais, juos mėgta sportininkai, bet elektrolitai juose yra druska, aiškina dietologai.

Patarimas – negerkite. Pasimankštinus valandą ar dvi, pakanka atsigerti vandens, o elektrolitų užtektinai gaunama su maistu.

7. Liesi ar be riebalų produktai

Jei nėra riebalų, skonis suteikiamas su cukrumi ar druska, įspėja dietologė Brigitte Zeitlin.

Patarimas – pirkite kuo natūralesnius gaminius, ypač tai pasakytina apie pieno produktus – jų riebalai suteikia sotumo.

8. Konservuoti produktai

Savaime suprantama, skardinėje parduodamoje sriuboje yra daug druskos. Bet turbūt nustebsite sužinoję, kad konservuotose daržovėse jos ne kiek ne mažiau. Konservavimui reikia daug druskos, kad produktai nesugestų, tad net kaip reikiant nuplovus konservuotas daržoves, druskos suvartojama kur kas daugiau, nei norėtųsi.

Patarimas – geriausia pirkti šaldytus produktus, o sezono metu valgyti kuo daugiau šviežių produktų. Jei sriubą virsite namuose, visada žinosite, kiek joje druskos.

9. Įvairūs mėsos pusgaminiai

Iki šiol manėte, kad sumuštinis su kalakutiena – sveika? Deja. Į kumpius, dešras ir pan. gaminius dedama daug druskos, nes ji – konservantas. Taigi riekelėje kokio nors mėsos gaminio gali būti daugiau nei 200 mg druskos.

Patarimas – sumuštiniams, salotoms naudokite tai, kas liko nuo vakarienės. Liko vištos krūtinėlės, jautienos kepsnio? Puiku. Dar vienas variantas sumuštiniui – silpnai sūdytas konservuotas tunas.

10. Įvairūs padažai salotoms

Visuose juose – per daug druskos.

Patarimas – padažus gaminkite patys. Sumaišykite dvi dalis aliejaus su viena dalimi acto, pridėkite smulkinto svogūno arba česnako, prieskonių, žolelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)