Penktadienį, balandžio 7 d., sporto ir sveikatingumo projekte „Final Fit Ladies“ treneris, verslininkas ir sporto motyvatorius Vadimas Zizas, vedė seminarą apie motyvaciją, o vėliau portalui DELFI davė interviu, kuriame atskleidė, kaip pasiekti užsibrėžtus tikslus ir visą gyvenimą nuolat tobulėti.

- Vadimai, turbūt viskas prasideda nuo tikslų. Kaip teisingai suformuluoti tikslą?

- Tikslai atsiranda tada, kai žmogaus kažkas netenkina: išvaizda, sveikatos būklė, finansinė situacija, šeiminė padėtis, -socialinis statusas ar kiti dalykai. Taigi, visų pirma reikia sau įvardyti problemą ir sugalvoti, ko nori. O tada jau galima imtis plano, į kurį įeina ir trumpalaikiai, ir ilgalaikiai tikslai. Tai yra daroma tam, kad atėjus sunkiai akimirkai nesustotum pusiaukelėje ar - dar blogiau - pačioje kelio pradžioje.

Įsivaizduokime situaciją: yra viršsvorio turinti moteris, kuri jau ilgą laiką nesėkmingai mėgina susilaukti šeimos pagausėjimo. Po vizito pas gydytojus buvo patarta atsikratyti 20 kilogramų antsvorio. Pagal susidariusią situaciją mes galime sustatyti kelis tikslus ir veikimo etapus: norimas rezultatas – pastoti ir susilaukti vaikų, trumpalaikis tikslas – atsikratyti dvidešimties kilogramų, ilgalaikis (gyvenimo) tikslas – niekada negrįžti į buvusią situaciją, išmokti tinkamai maitintis bei aktyviai leisti laisvalaikį.

- O kaip atrasti motyvacijos siekti užsibrėžtų tikslų?

- Kadangi kiekvienas iš mūsų esame skirtingi, visiems vieno metodo taikyti tikrai negalima. Vienam būtų daugiau motyvacijos, jeigu jis prieš tai garsiai visiems papasakotų apie savo tikslą ir taip įsipareigotų įgyvendinti savo misiją. Kitam atvirkščiai, jis iš aplinkinių jaustų dar didesnį spaudimą, su kuriuo nesusitvarkytų. Tada galima tikėtis ne tik neįgyvendinto tikslo, bet ir puolimo į apatiją ar netgi depresiją. Motyvacija – tai trumpalaikis veiksnys, tarsi nuotaikos pakilimas, o stimulai arba kitaip priežastys – štai kas varo mus į priekį. Ieškokite savyje ne tik motyvacijos, bet ir priežasčių, stimulų, kodėl jūs privalote siekti savo tikslo.

- Nuo ko pradėti, jei tikslas yra, pavyzdžiui, pagražinti kūno formas?

- Viską reikia daryti paeiliui. Visų pirma susitvarkykite savo mintis: negalvokite, ar Jums nepasiseks, ar Jums nepatiks, ar Jūs nejaukiai jausitės, ar bus neskanus sveikas maistas. Jūs dar to nežinote, tikrai nesukite sau dėl to galvos. Susidūrėte su neaiškumu? Štai tada ir reikia spręsti susiklosčiusią situaciją. Nežinote, kaip sportuoti? Kreipkitės į asmeninį trenerį. Nežinote, kaip sveikai maitintis? Kreipkitės į mitybos specialistus. Nežinote, kiek Jums kainuos narystė sporto salėje? Paskambinkite į Jums patinkantį sporto klubą ir sužinokite.

Mažiau nerimo, mažiau baimių, daugiau veiksmų. Nereikia nustatyti sau konkrečios „starto“ datos, geriau pradėti jau dabar. Ne rytoj, ne nuo pirmadienio, ne nuo sekančios savaitės, o dabar. Nes būtent šiuo momentu Jūs apie tai galvojate, esate užsidegę, būtent dabar Jūs norite pokyčių, o atėjus pirmadieniui tas Jūsų „ūpas” galimai pradings, o Jūs taip ir nepadarysite svarbiausio - pirmojo - žingsnio.

- Kaip pereiti prie sveikesnio gyvenimo būdo: pamažu ar imtis visko iš karto?

- Vieniems lengviau būna iškart išbraukti iš raciono visus saldumynus, greitą maistą, alkoholinius gėrimus ir pradėti sveikai maitintis. Tokie žmonės mėgsta, liaudiškai tariant, akimirksniu nuplėšti pleistrą nuo žaizdos. Kitiems - atvirkščiai. Jie visą gyvenimą valgė pusfabrikačius, greitai paruoštą arba tiesiog naminį, bet riebų maistą, ir jiems tikrai sunku iškart atsisakyti savo įpročių.

Tokiais atvejais aš visada savo klientams patariu palaipsniui mažinti nereikalingų organizmui kalorijų suvartojimą. Pavyzdžiui, pirmą savaitę vietoj trijų šaukštelių cukraus į arbatą dėti du su puse.
Tikrai nepajausite jokio skirtumo. Kitą savaitę galite sumažinti iki dviejų šaukštelių.

Ir taip kas savaitę vis mažindami cukraus kiekį Jūs ir nepastebėsite, kaip pradėsite vartoti arbatą ar kavą be jokio cukraus ir Jums tai bus visiškai priimtina ir skanu. Tas pats tinka kalbant ir apie kitus produktus, pavyzdžiui, jei dabar suvalgote tris sūrelius per dieną, sumažinkite iki dviejų, po kelių dienų – iki vieno, o po to tiesiog atsisakykite, nes supratę, jog jūsų organizmui jis tikrai nėra naudingas, Jūs jau ir nebenorėsite šio produkto.
Vadimas Zizas

- Kaip atsispirti pagundoms per vakarėlius, gimtadienius, susitikimus kavinėse? Vengti visų pagundų ar leisti sau atsipalaiduoti?

- Aš visada savo klientams sakau: nesistenkite tapti asocialiais. Visada galima surasti, ką pavalgyti kavinėje ar restorane, tiesiog reikia suprast, kas sveika ir kas ne. Sutikite, kad bene kiekvienoje kavinėje surasite graikiškas ar cezario salotas, gerą didkepsnį, su kuriuo galėsite pasirinkti grikius arba ryžius vietoj keptų bulvyčių.

Kiekvienas restoranas tikrai turi žuvies patiekalų, kurie yra nuostabus baltymų šaltinis ir tikrai nepakenks nei sveikatai, nei figūrai. Jeigu vyksta didelė šventė ir norėtumėte išgerti alkoholio – vietoj stiprių gėrimų (tokių kaip degtinė, viskis, brendis) rinkitės lengvesnius, tokius kaip raudonas vynas, natūralus „gyvas” alus – juos ir ilgiau vartosite nesijausdami atstumtaisiais, ir mažiau pakenksite organizmui. Esant progai galima sau leisti pasmaguriauti, tačiau tokių progų neturėtų atsirasti daugiau nei kartą į savaitę, kad ir tikslą savo pasiektumėte, ir su draugais ar artimaisiais gerai laiką praleistumėte.

- O ką atsakyti žmonėms, kurie šaiposi, nepalaiko, kritikuoja?

- Suvokite: dažniausiai žmonės šaiposi iš kitų arba kritikuoja dėl to, kad tiesiog pavydi. Jie pavydi, jog, tarkime, Jūs buvote draugai, turėjote vienodus įpročius ir „tradicijas” savaitgalį prisigerti bei skaniai, bet labai nesveikai pavalgyti, tačiau staiga Jūs nusprendėte, kad taip gyventi toliau negalima, susigriebėte ir pradėjote aktyviai leisti laiką, sveikai maitintis bei beveik arba visiškai atsisakėte alkoholio.

Jūsų draugas nesupranta, kaip Jums tai pavyko, o jam – ne. Dėl to jis giliai viduje Jums pavydi, bet bando surasti pasiteisinimą pats sau, kodėl jis to negali. Ir vietoj to, kad kartu su Jumis pradėtų keistis, jis pradėti save „ginti” kritikuodamas Jus arba vis numesdamas vieną kitą juokelį, bet Jūs nenusiminkite, turėkite omeny, kad už to, atrodo, „nekalto” juokelio ar kritikos slepiasi silpnos valios žmogus, kuriam reikia pagalbos.

- Turbūt neįmanoma nenukrypti nuo savo režimo, nepraleisti treniruočių ir valgyti idealiai... Ką daryti „nusidėjus“?

- Labai paprastai. Jeigu jau nusižengėte mitybos planui, jokiu būdu neužbaikite dienos beprasmiškai. Jei neatsispyrėte ir prisivalgėte pyrago užsigerdami limonadu, skubėkite į lauką, prasieikite, prasibėkite, galbūt nuvažiuokite į sporto salę ir pasinaudokite proga – jūs suvalgėte nemažai kalorijų, o tai reiškia tik vieną – gavote papildomo „kuro“. Išnaudokite šią energiją sporto salėje.

Nesportuojate? Ne bėda – nuplaukite rankomis tiek savo, tiek savo draugo automobilius. Iškuopkite visus namus. Sueikvosite tikrai nemažai energijos ir kitą kartą prieš suvalgydamas nereikalingo maisto, jau žinosite, kaip reikės „atidirbinėti”.

- O kaip elgtis pasiekus tikslą?

- Pasiekę tikslą galite tiesiog uždėti „varnelę” ir viskas arba galite nesustoti ir pritaikyti sėkmės formulę kitose sferose. Pavyzdžiui, per tris mėnesius atsikratėte dvidešimties kilogramų. O kaip Jūs tai padarėte? Laikėtės disciplinos: anksčiau atsikelti, padaryti mankštą, papusryčiauti, suruošti maistą visai dienai, dienos metu daugiau judėti, neužsisėdėti, po darbo aktyviai praleisti laiką ir laiku nueiti miegoti.

Teisingai? Tai kodėl gi dabar, neapleidžiant šitos disciplinos (palaikyti formą yra žymiai lengviau nei ją pasiekti, tad nuleisti rankas ir po to vėl iš naujo kankintis juk būtų beprasmiška) nusistatyti sau tikslą ir kitose sferose. Jūs norėtumėte pakilti karjeros laiptais?

Taikykite panašų principą kaip ir su sportu: anksčiau atsikeliate ir pasiruošiate darbo dienai, susirinkimo metu aktyviai pasireiškiate ir siūlote savo naujas idėjas, darbo metu ne naršote socialiniuose tinkluose, o tikrai dirbate ir išnaudojate tą laiką darbui, galbūt po darbo pasiliekate nors pusvalandžiui ir pasišnekate su tiesioginiu vadovu apie Jūsų darbus, idėjas bei planus, kaip Jūs esat pasiruošę judėti į priekį ir kaip Jums svarbu yra progresas.

Galvojate, nesuveiks toks planas? Dar kaip suveiks. Jūs tik netingėkite ir pabandykite. Įgavot gerą fizinę formą, pakilote karjeros laiptais, o kas toliau? O toliau galbūt šeima, galbūt padėti kitiems, galbūt apkeliauti pasaulį, galbūt kažką sukurti pačiam. Visada sugalvosite naujų idėjų, svarbiausia – neužmikite ant lauro lapų. Visada progresuokite. Linkiu DELFI skaitytojams sėkmės siekiant savo tikslų!

Ačiū už pokalbį.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)