Ginekologė Gabrielle Downey iš Birmingamo (Anglija) paneigė daugumą mitų apie Cezario pjūvį, kuriais tiki net ir didžiausią patirtį turinčios motinos. Ji paaiškino už jų slypinčią tiesą, o kelis apskritai paneigė.

1. Jeigu kartą jums darė Cezario pjūvį, visų gimdymų metu būsite operuojama

Ne. Galite po Cezario pjūvio kitą kartą gimdyti natūraliai – 70 procentai moterų antą kartą gimdydamos apsieina be operacijos. Tokiu atveju pagrindinė rizika yra rando plyšimas, tačiau tai nutinka tik vienai iš 200 moterų, prieš tai turėjusių Cezario pjūvį.

Rando plyšimo rizika tuo didesnė, kuo daugiau Cezario pjūvio operacijų moteris yra turėjusi, todėl nenustebkite, jeigu jums bus pasiūlytas planinis pjūvis.

2. Dėl Cezario pjūvio motinos ir kūdikio ryšys yra silpnesnis

„Manau, kad vienintelis atvejis, kai tame gali būti tiesos, yra Cezario operacija su pilna narkoze, nes po gimimo mama nepamato savo kūdikio, be to, kelias valandas po operacijos moteris dėl vaistų įtakos negrįžta į save, – toliau svarsto ginekologė. – Tiesą sakant, nemanau, kad ryšys tarp motinos ir vaiko priklauso nuo to, per kurią kūno vietą jis išvydo pasaulį“.

Daugumoje gimdymo namų taikoma „oda prie odos“ praktika vos tai tampa įmanoma, net jeigu mamai buvo atliktas Cezario pjūvis. Gamta daro tai, ką turi padaryti.

3. Neįmanoma maitinti krūtimi

Taip, įmanoma. Naujagimis paprastai pridedamas prie krūties (jeigu nori mama) per 15 minučių nuo procedūros pabaigos. Akušerė jums patars, kokia padėtis patogiausia.

4. Kelias dienas negalima vaikščioti

Iš lovos išlipsite jau kitą dieną, tačiau jūsų mobilumas bus mažesnis, lyginat su natūraliai gimdžiusios motinos. Randą lipant iš lovos, keliantis iš fotelio ar pasisukant gali skaudėti. Bėgant laikui skausmas mažės, nors kiekvienai moteriai reikia skirtingo laiko tarpo.

5. Šešias savaites negalima vairuoti

Vairuoti galite kada panorėjusi, kai tik jaučiatės galinti kontroliuoti automobilį. Juk bet kada prireikus galėsite saugiai sustoti. Jūsų draudime nėra parašyta kitaip.

6. Raumenims atsigauti prireiks daug laiko

Nieko panašaus, nes raumuo Cezario operacijos metu nepjaunamas, jis tik švelniai atskiriamas. Jeigu vėliau turite problemų su raumenų tonusu, tai yra nėštumo, bet ne gimdymo pasekmė. Duokite sau laiko atsigauti ir pamažu grįžkite prie mankštos. Pradžiai pakaks išeiti pasivaikščioti su vežimėliu.

7. Emocinis išsekimas didesnis, nes jaučiatės „netikusia mama“

O kas yra „gera mama“? Tai tikrai neturi nieko bendro su tuo, kaip mažylis išvydo pasaulį. Nėštumo metu moters tikslas yra pagimdyti sveiką kūdikį ir išsaugoti savo sveikatą, kad galėtų pasirūpinti savo naujagimiu. Tai turėtų būti pagrindinis tikslas, todėl nesileiskite šantažuojamos ir įtikinamos, kad svarbu yra kas nors kita.

8. Kitą kartą neturėsite teisės rinktis gimdymo būdo

Visada turite pasirinkimą. Tiesiog turite būti tinkamai informuota, kad žinotumėte visus privalumus ir rizikas. Nesvarbu, kaip jūsų mažylis išvys pasaulį, turite savimi didžiuotis. Jūs išauginote šį vaiką iš embriono, devynis mėnesius jį saugiai laikėte ir padėjote jam išvysti šį pasaulį.

Cezario pjūvio privalumai

Kai operacija planuota (pasirinkta), galima labiau kontroliuoti situaciją.

Iš anksto žinote gimdymo datą ir galite planuotis.

Operacija trunka neilgai (paprastai mažiau nei 45 minutės) ir dauguma gydytojų leidžia gimdyvei pamatyti gimusį kūdikį bei nusifotografuoti.

Jūsų randas yra tvarkingas ir toje kūno vietoje, kuri dažniausiai nesimato.

Skausmas malšinamas gimdymo metu ir po jo.

Netraumuojama jūsų makštis (gimdymo kanalai), todėl vėliau pojūčiai sekso metu bus tokie patys.

Mažiausiai 10 procentų natūraliai gimdžiusių moterų susiduria su neigiamu poveikiu žarnynui ar šlapimo pūslei, kuris pasireiškia tik po daugybės metų.

Cezario pjūvio trūkumai

Operacinėje bus daug žmonių.

Anestetikai (paprastai tai viena adata nugaroje, kuri suveikia per penkias ar dešimt minučių) gali sumažinti kraujo spaudimą, sukelti šiurpulį ir šleikštulį. Gulint ant nugaros tai ypač nemalonu.
Jaučiate judesius, o kai kurioms moterims anestetikai suveikia ne iki galo, todėl jos jaučia skausmą ar aštrų truktelėjimą, tad tenka jas visiškai užmigdyti.

Moteris po gimdymo atsigauna lėčiau nei gimdant natūraliai (tai užtrunka keliomis dienomis ilgiau), be to, ligoninėje po gimdymo reikia likti mažiausiai 24 valandas, kai po natūralaus gimdymo pakanka ir šešių.

Randas kelis mėnesius yra tarsi nutirpęs, tačiau vėliau visai užgyja, tad apie jį net pamiršite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)