Valgomi ne tik patys burokėliai, bet ir jų lapai. Tačiau lapai valgomi kol jie dar būna maži, ne visiškai užaugę.

Be to, burokėliai yra ryškiai raudonos spalvos, todėl jie gali būti naudojami kaip natūralūs dažai.

Apie burokėlių teikiamą naudą mūsų organizmui plačiau papasakos Kilo.lt mitybos specialistė Greta Bučnytė.

1. Burokėliuose yra geležies, todėl puikiai tinka žmonėms, kurie turi problemų dėl kraujo, sumažėjusio hemoglobino kiekio jame. Taip pat, tai yra puikus produktas mėsos nevalgantiems žmonėms, kad aprūpintų savo organizmą geležimi.

2. Juose yra betaino, kuris gerina kepenų veiklą ir skatina jas apsivalyti nuo toksinų. Todėl burokėlius verta valgyti, nes jie padeda pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo.

3. Burokėlių sudėtyje yra antioksidantų, kurie kovoja organizme su laisvaisiais radikalais. Laisvieji radikalai skatina daugelio lėtinių ligų atsiradimą, tokių kaip aterosklerozė, artritas ar vėžys. O antioksidantai kovoja su jais ir padeda išlaikyti stiprią imuninę sistemą, tuo pačiu padeda apsisaugoti nuo peršalimo, gripo ir kitų infekcinių ligų.

4. Burokėliuose yra ir vitamino C. Vitaminas C yra reikalingas palaikyti normaliai hormonų veiklai, dalyvauja susidarant tulžies rūgštims. Kuomet mūsų organizme yra pakankamai šio vitamino, didėja darbingumas, ne taip greitai pavargstame, didėja atsparumas tam tikroms ligoms.

5. Šiose daržovėse yra mineralo magnio. Šis mineralas reguliuoja kraujo spaudimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, palaiko normalų širdies ritmą. Magnis taip pat padeda geriau kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.

6. Burokėliai gerina virškinimą. Žmonėms, kurie skundžiasi vidurių užkietėjimu reikėtų valgyti burokėlius, nes jų sudėtyje yra labai daug skaidulų, todėl jie laisvina vidurius. Išgėrus burokėlių sulčių ar suvalgius jų šiek tiek daugiau, neišsigąskite, šlapimas ir išmatos gali šiek tiek nusidažyti raudona ar rožine spalvomis. Tačiau tai nėra kenksminga organizmui.

7. Jei mėgstate natūraliai spaustas daržovių sultis be jokio pridėtinio cukraus, būkite atsargūs gerdami burokėlių sultis ir geriau maišykite jas su kitomis. Padauginus burokėlių sulčių gali pasireikšti galvos svaigimas ar net pykinimas.