Karališkojo akušerių ir ginekologų koledžo atstovas Daghi Rajasingamas papasakojo, ko moterys gali tikėtis po gimdymo, rašo „The Independent“.

Kokie simptomai paprastai pasireiškia moterims po gimdymo?

– Daugybė moterų priauga svorio per nėštumą, po kurio jo atsikratyti nėra paprasta. Daugelis moterų susiduria su reikšmingais kūno formų pasikeitimais, kurie iš dalies yra norma. Svarbu skirti dėmesio rizikos veiksniams aptarti, jei moteris turi daug antsvorio ar priaugo itin daug svorio nėštumo metu.

Kuo labiau priartėsite prie idealaus savo kūno svorio, tuo geriau bus vaikui ir jums pačiai sveikatos ir geros savijautos prasme. Ar moteris turės strijų, priklauso nuo genetikos ir nuo to, ar naudojamos įvairios aliejinės priemonės, mažinančios strijų atsiradimo tikimybę.

Ar po gimdymo moteris stipriai kraujuoja?

– Moteris gali po gimdymo kraujuoti, todėl reikia naudoti specialias higienos priemones. Kraujavimas gali trukti kelias dienas ar net savaitę. Viskas priklauso nuo kraujavimo stiprumo: jei vyko įprastinis gimdymas, hormonai turi persiorientuoti, o kraujavimas tokiais atvejais primena nestiprias mėnesines.

Kas nutinka vaginai po gimdymo?

– Nėštumo metu dubens dugnas ištempiamas (štai kodėl labai svarbu prieš nėštumą, nėštumo metu ir po jo daryti dubens dugną stiprinančius pratimus). Daugumai moterų po gimdymo dubens dugnas nebebūna toks pats, koks iki nėštumo, tačiau vis dėlto jis tampa panašus į tą, koks buvo iki šiol. Situacija panaši kaip ir po atliktų chirurginių pjūvių: kai kurioms moterims randų visai nelieka, kitoms lieka ganėtinai didelis randas – situacijų būna įvairių.

Makštis – neįtikėtinai greitai atsinaujinanti kūno dalis: net ir tais atvejais, kai ji stipriai pažeidžiama, atrodo labai prastai, vis tik po šešių savaičių gijimo ji gali ir vėl atrodyti ganėtinai normali. Jei gimdymas buvo vaginalinis, neišvengiamai vagina buvo labiau ar mažiau pažeista. Vis tik per šešias savaites pažeidimai ir skausmas turėtų išnykti.

Kiek ilgai reikėtų laukti po gimdymo prieš atnaujinant seksualinius santykius?

– Nors nėra aiškiai nustatyto laikotarpio, po kurio jau galima turėti lytinių santykių, vis tik, tiesą pasakius, jei gimdymas buvo vaginalinis ir buvo plyšimų, seksualiniai santykiai kažin ar jus vilios dėl skausmo, kurį galimai patirsite. Sprendimas turėti lytinių santykių priklauso tik nuo moters noro, ji tai turėtų daryti tada, kai nebekils rizika patirti stiprių skausmų. Be to, iš pradžių sueities metu patartina naudoti šiek tiek lubrikanto.

Kol po gimdymo dar kraujuojama, egzistuoja potenciali infekcijų rizika. Infekcijos po gimdymo kelia rimtą pavojų, todėl, pavyzdžiui, išsipūtus nosį nueiti į tualetą nenusiplovus rankų jau yra nesaugu. Taigi moterims patartina skirti sau pakankamai dėmesio ir tinkamai rūpintis tam, kad išvengtų šių rizikų.

Ar po gimdymo moteris patiria skausmą?

– Po gimdymo gali būti skausmingas šlapinimasis, viskas priklauso nuo to, kaip vyko gimdymas. Jei gimdymas vyko sklandžiai, galite nejausti jokių simptomų. Paprastai tuštinimasis po gimdymo nėra skausmingas, o štai šlapinimasis gali kelti skausmą. Vis tik svarbu nepamiršti, kad visi šie nemalonūs pojūčiai trunka tikrai neilgai.

Ar po gimdymo gali pasireikšti psichologinių sunkumų?

– Viskas priklauso nuo palaikymo, kurį moteris gauna, jos pačios požiūrio ir lūkesčių. Jei planuojate ir vėl būti tokia, kokia buvote, gali kilti sunkumų. Dažnai nekalbama apie įvykusius pokyčius, o juk moteris pavirsta iš nepriklausomo žmogaus, turinčio ar neturinčio partnerį, žmogumi, nuo kurio visiškai priklauso dar vienas žmogus.

Pasikeičia moters kūnas, keičiasi hormonų sistema, ypač pirmosiomis savaitėmis, neretai pasitaiko pogimdyvinės depresijos atvejų, o apie tai vis dar nėra kalbama pakankamai. Po gimdymo neretai moteris jaučiasi išsekusi, tačiau visuomenė iš jos tikisi besiveržiančios laimės, ji turi būti laiminga mama, nuolat šypsotis ir neturėti jokių problemų. Realybė tokia nėra, po gimdymo laukia pereinamasis periodas. Priklausomai nuo paramos, kurią moteris gauna, ir ją supančios aplinkos šis periodas gali būti ganėtinai lengvas ar kur kas sudėtingesnis.

Kas vyksta tik pagimdžius?

– Procesai, vykstantys vos tik pagimdžius, ganėtinai trumpi. Dažniausiai jie įveikiami be didesnių sunkumų. Šiek tiek skausmo gali suteikti keli susitraukimai po to, kai iš gimdos vaisius yra jau išstumtas. Jei esate gavusi nuskausminamųjų ar jums atliktas epidūrinis nuskausminimas, didesnių skausmų nei gimdymo metu patirti neturėtumėte. Dažnai tuo metu moteris rankose laiko naujagimį, todėl jos dėmesys būna sutelktas būtent į jį.

Ar atsigavimo po gimdymo periodas gali būti sunkesnis nei gimdymas?

– Taip, viskas priklauso nuo konkrečių aplinkybių ir problemų, su kuriomis susiduriama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)