Elementariai, nuolat saldindami maistą pamažu ir sukūrėme nepasotinamą poreikį saldumui ir jei nepatenkiname skonio receptorių, kurie atsakingi už saldumo pojūtį - valgome, perkame dar ir dar.
Panagrinėkime cukraus poveikį sveikatai:

Tyrimai rodo, kad rafinuotas cukrus yra susijęs su kūno svorio didėjimu, diabeto, artrito, vėžio, širdies ligomis, osteoporoze, Alzheimerio liga, depresija. Tačiau šioms ligoms išlįsti į paviršių padeda rafinuotas cukrus, tas tikrasis cukrus, kuris dedamas į arbatą, kavą, teigia mitybos specialistė. Yra ir natūralus cukrus, kuris randamas natūraliuose maisto produktuose ir vadinamas, pavyzdžiui, vaisių cukrumi, daržovių, pieno cukrumi, tai tik keletas pavyzdžių, kurie iš tikrųjų yra net ir reikalingi mums ir jie atlieka tam tikras funkcijas mūsų organizmuose. Išvada, cukrus ne tik kenkia, bet ir padeda gyvybinėms funkcijoms veikti optimaliai.

Cukrų reikia mokėti atpažinti ir tinkamai pasirinkti

Rafinuotas cukrus - tai perdirbtas cukrus, ir jei etiketėje rasite tokį užrašą, tai turite žinoti, kad tai nebus cukrus gautas iš natūralių šaltinių tokių kaip vaisių ar pupelių, tų pačių daržovių. O kai valgome cukrų iš natūralaus šaltinio, tarkim, vaisių - gautas cukrus patenka į mūsų kraujotaką lėtai ir neturi kenkti sveikatai. Jei valgome sausainį, kuriame yra rafinuoto cukraus - į kraują jis patenka žaibiškai, tai lemia greitą insulino išsiskyrimą, o su laiku tokie staigūs insulino išsiskyrimai priveda prie rimtų susirgimų.

Tai gi, kyla klausimas ar įmanoma mityba be perdirbto cukraus? Žinoma, maitintis taip, kad racione nebūtų perdirbto cukraus įmanoma ir tai visai nesudėtinga. Tai galite pasiekti su 7 žingsniais link mitybos be pridėtinio cukraus.

1. Perkant bet kokį produktą, nesvarbu ar gėrimą, ar kruopas, ar kažkokią gatavą produkciją - paskaitykite informacinį lapelį apie maistinę vertę.

Garantuoju, perskaitę etiketes ir pamatę didelį cukraus kiekį sudėtyje dar gerai pagalvosite ar Jums išties to produkto reikia. Ir nesvarbu ar ten parašyta, kad cukrus gautas iš kukurūzų sirupo, ar kad tai rudasis cukrus, ar cukrus iš ekologiškų cukranendrių. Nepaisant gražesnio ar įdomesnio pavadinimo, tai vis dar tas pats rafinuotas cukrus.

2. Valgykite natūralius vaisius. Kaip jau minėjau anksčiau, cukrus egzistuoja ir kaip sveikas maisto produktas, kai jis gaunamas iš pupelių, daržovių ir vaisių. Cukrus suteikia mums energijos, tereikia produktus įtraukti į subalansuotą mitybą ir sveikata iš to gaus tik naudą.

3. Saldikliai ir jų atsisakymas. Daugelis žmonių mėgindami atsisakyti cukraus į pagalbą pasitelkia saldiklius. Deja, bet daugelis mano, kad šie saldikliai, žymimi nuliu kalorijų yra "saugūs" mitybos racione. Taip, juose nėra kalorijų, tačiau dėl to jie neturi ir jokios maistinės vertės, todėl jūsų organizmui to nepakaks, jis reikalaus saldumo, tačiau su juo gauti ir kalorijas, kurias turi virškinti saldumo gavę išsiskyrę fermentai. Taigi, dirbtiniai saldikliai gali padidinti potraukį cukrui ir angliavandeniams.

Žinutė „stevia" mėgėjams. Meskite iš galvos mintis, kad „natūralūs“ saldikliai, kurių sudėtyje yra nulis kalorijų, iš tikrųjų yra rekomenduotini propaguojant sveiką gyvenseną. Taip, stevia kaip augalas natūraliai yra labai saldus ir praktiškai neturintis kalorijų, tačiau tie stevijos ekstraktai ar milteliai, kuriuos galite įsigyti parduotuvėse - turi labai mažai ką bendro su originaliu augalu. Deja, šis cukraus pakaitalas taip pat prisideda prie priklausomybės cukrui vystymosi.

4. Kalčiausio produkto suradimas ir jo atsisakymas. Mes visi esame mėgėjai kažkurio produktų, kuriame gausu cukraus. Vienam patinka šokoladai, kitam gazuoti gėrimai, trečiam vartotojui patinka vaisiniai jogurtai ir t.t. Tikėtina, tai tik vienas kaltininkas, kuriame gausu pridėtinio cukraus. Taip pat tikėtina, tai vienas kaltininkas, kuris nė nepagalvojus gali trukdyti sveikiau gyventi. Apie ką pirmiausia pagalvojote ir ko suvartojate daugiausiai iš minėtų prduktų, to pradžiai pasistenkite bent jau rečiau nusipirkti, o po to jau ir retinti to produkto vartojimo dažnumą.

5. Nepirkite cukraus. Jei neturėsite jo namuose, tai ir gerdami kavą ar arbatą neturėsite kuo pasaldinti gėrimą ir, natūralu, nesaldinsite. Patarimas "nepirkite cukraus" yra platesnis, nei galėjo pasirodyti, nepirkite cukraus reiškia: nepirkti sausainių, batonėlių, saldžių grūdų, sausų pusryčių, paruoštų užpilamų košių, saldainių, sirupų, uogienių, džemų net ir sulčių.

Pastaba dėl vaisių sulčių. Dar būtų gerai, jei perkamos sultys tikrai būtų pagamintos iš natūralių vaisių, tačiau net ir natūralias sultis reikia riboti, dozuoti. Kodėl? Nes jose per daug natūralaus vaisių cukraus. Viršuje taip pat minėjau, kad gaunamą cukrų iš natūralių vaisių taip pat būtina dozuoti, vartoti subalansuotai.

Jei gerti sultis - verčiau spaustas iš daržovių, taip gausite mažesnę cukraus koncentraciją ir daugiau skaidulų, o už viską geriau kai norisi atsigaivinti - gerti vandenį, tuo tarpu vaisius derėtų valgyti grynus. Mūsų skrandžio tūris tiek nesutalpintų vaisių, kiek reikėtų suvalgyti, kad gauti tiek cukraus, kiek vaisių cukraus būtų pakuotėje sulčių.

6. Perėjimas. Šio įpročio keitimas gali būti labai sunkus dalykas, ypač kai, tikriausiai, metų metus buvote priklausomas nuo rafinuotų angliavandenių. Tačiau niekas nesako, kad pokyčiai turi įvykti iš karto. Pamažu, su kiekviena diena, vis mažiau ir mažiau valgykite saldžiai, o praėjus kelioms savaitėms nustebsite, kad nebegalėsite taip saldžiai maitintis ar gerti arbatą kaip anksčiau tai darydavote.

7. Kaip realizuoti patarimus. Nustoti manyti, kad be cukraus jūs neištversite, kad gimėte būti smaližiumi, nustoti abejoti savimi, negailėti savęs ir nemanyti, kad save baudžiate neduodami suvalgyti saldainio ir t.t. Vėliau nustebsite kiek daug gausite dėl to, kad kažkada pradėjote nuo vieno vienintelio saldainio atsisakymo. Kai užsinorėsite saldaus - valgykite vaisius.

Kuo toliau - tuo labiau imsite pasitikėti savimi ir kiti pasirinkimai bus atliekami vis lengviau ir lengviau. Galų gale, išmoksite gaminti sveikus saldumynus, kaip pavyzdžiui, vaisių ledus be jokio pridėtinio cukraus, o svarbiausia, sumažinsite nutukimo, diabeto, vėžio, širdies ligų ir depresijos susirgimo rizika.