Pasirodo, su kitomis ligomis painiojama ne tik astma. „The Daily Mail“ apžvelgė dar keturias ligas, kurios neretai diagnozuojamos neteisingai.

Depresija vietoj skydliaukės funkcijos nepakankamumo

Vienas iš negalavimų, kuris neretai diagnozuojamas kaip depresija, yra hipotirozė – kai skydliaukė nepagamina tiek hormono tiroksino, kiek jo reikia užtikrinti įvairioms būtinoms organizmo funkcijoms. Tai gali paskatinti prislėgtumą, vangumą, stiprų šalčio jausmą.

Lyn Mynott, vadovaujanti labdaros organizacijai „Thyroid UK“, sako, kad į jų organizaciją kreipiasi moterys, kurioms ilgus metus diagnozuojama depresija ir išrašomi antidepresantai, nors joms tereikia tiroksino tablečių.

Ankstyvoje demencijos stadijoje ši liga taip pat gali būti klaidingai diagnozuojama kaip depresija, ypač žmonėms, vyresniems nei 65 m., sako Samas Gouldas iš Alzheimerio draugijos.

„Dauguma depresijos ir silpnaprotystės simptomų panašūs, pavyzdžiui, negebėjimas koncentruotis, atminties problemos, atsiribojimo jausmas. Tai viena iš priežasčių, kodėl žmonėms ne visada nustatoma silpnaprotystė.“

Dirglios žarnos sindromas iš tiesų gali būti celiakija

Dirglios žarnos sindromas apima įvairius žarnyno simptomus, tokius kaip pilvo pūtimas, chroniškas viduriavimas ar pilvo skausmas be jokių kitų objektyvių priežasčių. Tačiau šie simptomai taip pat gali būti būdingi celiakijai – imuninei organizmo reakcijai į glitimą (kviečiuose, miežiuose, rugiuose ir avižose randamą baltymą).

Jei celiakija sergantis žmogus valgo glitimo turinčius produktus, jo imuninės sistemos reakcija gali iššaukti žarnyno uždegimą ir sutrikdyti normalų maistinių medžiagų pasisavinimą.

Daug žmonių gyvena su celiakija ilgus metus, nes jiems klaidingai diagnozuojamas dirglios žarnos sindromas. Oficialios nuorodos skelbia, kad visi pacientai, kuriems pasireiškia dirglios žarnos sindromo simptomai, turi būti tikrinami, ar neserga celiakija. Celiakija nustatoma atlikus kraujo tyrimą, kraujyje ieškant antikūnių, kuriuos organizmas gamina prieš glitimą.

Dirglios žarnos sindromas gydomas antispazminiais vaistais, kartais papildomai taikant kognityvinę terapiją, o celiakija sergantys pacientai turi vengti glitimo.

Menopauzė dažnai diagnozuojama moterims, kurių skydliaukė hiperaktyvi

Nereguliarios mėnesinės, naktinis prakaitavimas, pilvo pūtimas, augantis svoris ir nuotaikų kaita yra įprasti menopauzės simptomai.

Bet pilvo pūtimas ir nereguliarios mėnesinės gali būti ir kiaušidžių vėžio simptomai (laimei, taip būna daug rečiau), o moterims kartais neteisingai diagnozuojamas menopauzė.

Taip pat menopauzei neretai priskiriami tokie negalavimai, kaip hiperaktyvi skydliaukė ir ne Hodgkino limfoma (limfinės sistemos indų ir liaukų vėžys), nes abiejų ligų atvejais taip pat būdingas naktinis prakaitavimas.

Nuovargis kaip kepenų ligų simptomas

Ligų, vietoj kurių neretai diagnozuojamas lėtinis nuovargis, sąrašas ilgas: ir įvairūs onkologiniai susirgimai, ir erkių platinama Laimo liga, ir netgi kepenų ligos, tokios kaip hepatitas C. Pastarąja liga susergama po kontakto su užkrėstu krauju, o virusas dauginasi naudodamas kepenų ląsteles.

Simptomai apima nuovargį, sąnarių skausmus ir aptemusį protą (virusas gali pakliūti į smegenis ir sutrikdyti nervinių ląstelių sąveikavimą). Kadangi hepatito C simptomai tokie nekonkretūs, dauguma žmonių nė neįtaria, kad serga šia liga, kol jų kepenys nebūna tiek pažeistos, kad išsivysto geltos simptomai. Hepatitu C Didžiojoje Britanijoje serga apie 215 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)