28-erių Tomas, viršijęs 100 kilogramų svorį ir vos užlipęs į savo butą ketvirtame aukšte, vieną dieną pagaliau pasiryžo: atsikratys riebalų sankaupų ir įrodys žmonai bei draugams, kad gali kardinaliai pasikeisti. Su vaikystės draugo mitybos specialisto Artūro Sujetos nuolatine pagalba ir priežiūra Tomas savo pažado laikosi ir jau įsibėgėjo tikslo link. Šventės jau baigėsi, tikėkimės, kad su jomis iškeliaus ir Kalėdų senelio pilvas, „puošęs“ Tomą.

Savo svorio Tomas niekada nesureikšmino ir anksčiau nėra bandęs jo atsikratyti. Pokyčius ne į gera pastebėjo, kai prireikdavo vis didesnių rūbų – dydis kito nuo M iki L, o galiausiai ir iki XL. Prieš tris mėnesius Tomui trūko kantrybė: jis pavargo dusti lipdamas laiptais namo bei klausytis sportiškos žmonos bei sveikuolio draugo užuominų apie didžiulį pilvą ir nesveiko gyvenimo būdo keliamą riziką sveikatai ir priėmė Artūro iššūkį keisti įpročius.

Įpročiai, užauginę Tomo pilvą

Iki šių metų spalio mėnesio jonavietis neturėjo jokių reguliarių maitinimosi įpročių ir valgydavo kaip pakliūva: „Darbo dienomis užkąsdavau tik ryte, o vakare jau kimšdavau be sustojimo. Tiko ir naminis, ir greitas maistas, gardžiavausi kotletais, bulvių košėmis, negailėdamas maistą gardindavau padažais. Labai mėgau picas, kebabus.“

Su tokia mityba ir sėdimu darbu kilogramai augo kaip ant mielių. Situaciją pasunkino ir tai, kad Tomas, elektros inžinierius, darbe patiria daug streso. Tai skatino nesveikus mitybos pasirinkimus, potraukį „suvalgyti“ įtampą, rinktis tai, kas skanu, nors kūnui ir žalinga.

Būtent todėl, pasitaręs su Artūru Sujeta, pokyčius pradėjo nuo mitybos plano sudarymo. „Tomas anksčiau neturėjo jokio mitybos režimo, nevengė nesveikų užkandžių, saldumynų vakarais. Todėl pradėjome dėlioti naujus įpročius. Sudariau planą su 5 valgymais per dieną, atsižvelgdamas į jo pomėgius. Liepiau sverti maistą, kol įpras prie tinkamų porcijų, taip pat kartą per savaitę daryti iškrovos dieną – valgyti tik pusryčius ir vakarienę, o po tokios dienos nepersivalgyti“,- aiškina A. Sujeta.

Paklausęs mitybos eksperto rekomendacijų Tomas ėmė pirkti kitokius produktus, nei buvo įpratęs: vištieną, kalakutieną, ryžius, salotas, avižines košes ar kitokį skaidulinių medžiagų turintį maistą.

Sportuoja ne vienas – kartu šventines nuodėmes degina ir mitybos specialistas

Tomas porą savaičių pratinosi prie naujos mitybos, o tada, nuo spalio mėnesio, pradėjo ir sportuoti. Anksčiau vos užlipdavęs į 4 aukštą su maišais, pilnais tortų, Tomas ėmė tūpčioti su svoriais, spausti štangą ir kitaip lieti prakaitą SIL sporto centre. Dar labiau Tomą motyvavo ir tai, kad kartu sportavo ir mitybos specialistas, kuris ne tik padėjo Tomui, bet ir pats gretimais darė atliko tuos pačius pratimus.

„Sportavome kartu. Aš prižiūrėjau Tomą, nuolat stebėjau pulsą, širdies ritmą. Jis sparčiai tvirtėjo, o ir man pačiam ėmė kristi nereikalingi kilogramai“ , - pasakoja A. Sujeta.

Po kelių savaičių mitybos specialistas į maisto racioną įtraukė ir papildų – baltyminių kokteilių bei aminorūgščių, kad apsaugotų anksčiau nesportavusio Tomo raumenyną. Dar vėliau mitybą papildė avižinėmis košėmis, skaidulomis, gemalais - šie produktai suteikia sotumo jausmą, gerina virškinimą, padeda išlaikyti mitybos režimą. Taip pat puiki alternatyva, kai reikia greitai paruošiamo, bet sveiko maisto.

Džiugino kūno pokyčiai ir sutaupyti pinigai

Per pirmus du mėnesius Tomas sveikai atsikratė 7 kilogramų ir priprato prie naujojo režimo: „Pradžia buvo nelengva. Sunkiausia atsisakyti bulvių, duonos, makaronų. Kad priprasčiau valgyti reguliariai, nusistatydavau priminimus telefone. Buvo sunku ir įprasti gaminti maistą, visada turėti paruoštą. Tačiau vėliau pajutau, kad susitraukė skrandis, nes iš pradžių jaučiau alkį ir buvo labai sunku tiek valgyti pusryčius, tiek tuščiu skrandžiu eiti miegoti, o vėliau jaučiausi sotus ir darėsi vis lengviau“, - pasakoja Tomas.

Taip pat istorijos herojus džiaugiasi, kad dėl naujųjų apsipirkimo įpročių sutaupo pinigų: „Perki tik tai, kas galima. Iš pirkinių krepšelio dingo šokoladas, tortai, alus, mažiau lankausi kavinėse. Nors kartais, susitikęs su draugais, suvalgydavau kokį kepsnį, bet tai buvo retai. Darbo dienomis maitinuosi pagal planą namuose gamintą maistą, kurį nešuosi indeliuose.“

Iššūkis tik prasidėjo

Kelionę sveiko kūno link pagerino vaikystės draugo ir mitybos specialisto Artūro Sujetos kompanija: svorį jie metė kartu. „Buvo žymiai smagiau, nes kartu sportavome, nuolat konsultavomės dėl mitybos. Abu esame to paties amžiaus, ūgio ir svorio, todėl buvo lengviau sekti rezultatus kartu“, - pasakoja Tomas.

Tačiau numesti 7 kilogramai – tik ilgo kelio pradžia. Artūras Sujeta aiškina, kad dirbdamas su Tomu vengė drastiškų apribojimų, nes siekė ilgalaikio efekto: „Daug dirbsime ir toliau, bandysime keisti Tomo požiūrį į maistą, įprasti atskirti, kada jis valgo dėl fizinių poreikių, kada dėl psichologinių išgyvenimų, malonumo siekio.“

Tomas tikina, kad jaučiasi tvirtesnis, energingesnis, vis daugiau gali padaryti pratimų salėje. Pagerėjo kasdienis gyvenimas, sulaukia palaikymo iš žmonos ir draugų. Jis žada ir nuo Naujųjų metų siekti rezultatų ir visus nustebinti savo pokyčiais.

Tomo lieknėjimo istoriją galite sekti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)