„Vasaros karščių ir saulės vonių nualinti plaukai reikalauja ypatingo dėmesio. Visų pirma reiktų papildyti savo valgiaraštį plaukams naudingais produktais, pavyzdžiui, riešutais, uogomis, kiaušiniais, pienu, žuvimi. Pamaitinus plaukus iš vidaus, bus kur kas lengviau rūpintis jų grožiu iš išorės“, - sako Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ gydytoja dermatologė Sandra Kavaliauskienė.

Gydytoja pataria, norint atkurti plaukų drėgmės pusiausvyrą, sausų, linkusių skilinėti plaukų netrinkti kasdien arba bent leisti išdžiūti natūraliai, nenaudoti džiovintuvo ar tiesinimo žnyplių, saikingai naudoti laką, putas ir kitas plaukų formavimo priemones. Taip pat rinktis natūralų, švelnų šampūną, kuris gerai išvalo, bet nedžiovina galvos odos bei plaukų.

Anot dermatologės, teisingai parinktos kosmetikos priemonės – viena svarbiausių programos dalių. Taigi, jei plaukai stipriai pažeisti, rekomenduoju naudoti maitinamuosius produktus, kurių sudėtyje gausu aliejų.

„Išskirčiau argano, makadamijų, kokoso, ricinos, sezamų, linų sėmenų aliejus. Kovojant su pažeistais plaukais būtina naudoti kaukes bei aliejukus. Kaukę siūlau naudoti du kartus per savaitę, o aliejuku plaukų galiukus patepti po kiekvieno plovimo. Jei plaukai itin silpni, gausiai slenka, skilinėja, pacientėms papildomai rekomenduoju individualiai parinktas gydomąsias procedūras: trombocitais praturtintos plazmos injekcijas (PRP), mezoterapiją, kriomasažą (skystu azotu), galvos masažą ir kt.“, - pasakoja S. Kavaliauskienė.

Gydytoja paneigia mitą, kad plaukus reikia trinkti kuo rečiau. Jei plaukai riebūs, jie greitai apsineša nešvarumais, prie riebalų kimba bakterijos, todėl tokius plaukus reikia plauti kasdien kasdieniniam plovimui skirtu šampūnu, kuris visiškai nekenkia. Svarbu pasirinkti šampūną be šarmų, t.y. tokį, kurio pH neviršytų 7 ir būtų pagamintas iš natūralių medžiagų.

Gal skamba ir keistai, bet plaukų galiukus žaloja sintetinių pluoštų rūbai (jei plaukai juos liečia). Dėvint nenatūralaus pluošto rūbus, ilgesnius plaukus reiktų sukelti į viršų, kad nesiliestų.

Specialistė pataria atidžiai stebėti savo plaukų būklę ir jiems pradėjus slinkti, neužsiimti savigyda, o kreiptis pagalbos ir išsiaiškinti priežastis.

Ilgalaikis negydomas plaukų slinkimas gali sukelti ryškų plaukų išretėjimą ar nuplikimą. Į gydytoją dermatologą būtina kreiptis ilgai nelaukiant, jei:

intensyvus plaukų slinkimas užtrunka ilgiau nei 2–3 mėn.,
galvos oda gausiai pleiskanoja,
galvos oda niežti,
atsiranda galvos odos paraudimas,
pasireiškia išplikimo židinukai,
atsiranda pūlinukai.

Plaukų priežiūros patarimai

Plaukams labiau, nei manome, kenkia stresas. Jį įveikti labai padeda meditacija, taip pat sportas.

Vakare prieš miegą ištepkite plaukus aliejumi – kai ryte išsitrinksite plaukus, jie blizgės. Ypač plaukams tinka arganų aliejus – jis suteikia plaukams žvilgesio. Arganų aliejus naudojamas po plaukų trinkimo ir džiovinimo.

Jei būtinai plaukus norite džiovinti karščiu, prieš tai išpurkškite ar ištepkite juos nuo karščio apsaugančia priemone. Šios priemonės nėra brangios.

Neikite miegoti, kol plaukai dar drėgni. Tai susilpnins folikulus, plaukai bus trapesni, ims lūžinėti. Prieš eidamos miegoti, plaukus išdžiovinkite vėsia oro srove.

Dauguma žmonių trinkdami plaukus naudoja daugiau šampūno nei reikėtų. Priklausomai nuo plaukų ilgio, jums greičiausiai užtenka ketvirtadalio to kiekio, kurį paprastai naudojate.

Tris kartus per savaitę plaukus išsitrinkite natūraliu šampūnu, kurį galite pasigaminti namuose iš kinrožės žiedų ir alijošiaus: viską sutrinkite, ir gautą pastą įtrinkite į plaukus. Palikite 15 minučių, po to išskalaukite.

Nedžiovinkite plaukų per dažnai. Dažnas džiovinimas karščiu bei įvairių fiksavimo priemonių naudojimas kenkia plaukams.

Ištrinkusios plaukus šampūnu ir išskalavusios kondicionieriumi, perskalaukite juos šaltu vandeniu. Jie ims žvilgėti dar labiau nei anksčiau.

Džiovindamos plaukus rankšluosčiu, netrinkite jų per stipriai – jie gali pradėti lūžinėti. Išbandykite rankšluostį iš mikropluošto – tokie rankšluosčiai labai gerai sugeria drėgmę.

Sustiprinti plaukus galima natūraliomis priemonėmis: trintuvėje sutrinkite morkas su mineraliniu vandeniu su vitaminais ir šį mišinį švelniai įtrinkite į plaukus prieš plovimą. Kruopščiai išskalaukite.

Dažnai masažuokite galvos odą: tai suaktyvina kraujotaką, plaukai ims greičiau augti.

Miegokite ant šilkiniu arba satininiu užvalkalu apvilktos pagalvės.

Vartokite kuo daugiau vitamino C.

Nenaudokite per daug plaukų fiksavimo priemonių.

Jei plaukai slenka, išbandykite šampūną, kurio sudėtyje yra kiaušinio trynio.

Nešukuokite plaukų per dažnai, nes tai kenkia plaukams. Taip pat labai svarbu šukuoti kuo švelniau, nepešti.

Neskalaukite plaukų karštu vandeniu, nes jis pažeidžia plaukų ląsteles.

Plaukų neriškite labai kietai, nes jie gali pradėti slinkti.

Jei plaukai pradėjo smarkiai slinkti, būtinai apsilankykite pas gydytoją, nes tai gali būti kokios nors ligos simptomas.

Plaukų galiukus tepkite arganų aliejumi.

Jei norite, kad plaukai greičiau ataugtų, 10 minučių masažuokite galvos odą alyvuogių ar kokosų aliejumi. Palikite 2 valandas, po to išplaukite.

Prieš trinkdamos plaukus, įtrinkite į juos alijošiaus sultis ir palikite valandai – plaukai bus sveikesni, švelnesni, labiau žvilgantys.

Jei tik įmanoma, nedažykite plaukų, arba naudokite tausojančius, kuo natūralesnius plaukų dažus.

Du kartus per savaitę naudokite naktinę drėkinamąją plaukų kaukę.
Pavyzdžiui, iš 1 kiaušinio trynio, 2 arb. šaukštelių kokosų aliejaus, 1 arb. šaukštelio medaus. Arba 1/2 sutrinto avokado, 1/4 puodelio majonezo, 2 arb. šaukštelių kokosų aliejaus, 1 arb. šaukštelio medaus.

Trinkdamos plaukus, nedraskykite odos nagais – švelniai ją masažuokite pirštų pagalvėlėmis.

Jei jūsų plaukai garbanoti ir norite juos kiek ištiesinti, naudokite aliejų arba ne vandens pagrindu pagamintą plaukų kremą, nes garbanotis linkę plaukai nuo vandens tik dar labiau susigarbanoja.

Kartą per savaitę ištepkite plaukus aliejumi. Tai padės juos sudrėkinti, pamaitinti, jie taps sveikesni ir stipresni. Aliejus taip pat padeda nuo plaukų slinkimo.

Į plaukų šaknis įtrinkite kokosų aliejų, taip pat sutepkite juo visus plaukus. Susisukite netvarkingą kuodą ir palikite 4 val. ar net ilgiau, jei įmanoma. Po to išskalaukite šaltu vandeniu. Tai padeda nuo plaukų slinkimo.

Plaukus šukuojame tam, kad jie atrodytų tvarkingi, nesusivėlę. Bet pasistenkite nešukuoti jų per dažnai, nes tai kenkia plaukų odai, ir jie gali pradėti slinkti.

Plaukams labai sveika visi produktai, kurių yra majonezo sudėtyje. Sumaišykite kiaušinį, alyvuogių aliejų ir citrinos sultis. Ištepkite mišiniu plaukus ir palikite kuo ilgiau, po to ištrinkite švelniu šampūnu. Plaukai bus minkšti ir švelnūs.

Kasdien nenaudokite daugiau nei vienos purškiamos priemonės plaukams. Per daug priemonių plaukus gali susilpninti.

Jei norite paplūdimio stiliaus garbanų, nenaudokite plaukų tiesinimo ar garbanojimo žnyplių – jos labai gadina plaukus. Panašų efektą pasiekti padeda plaukų pynimas į kasą: vakare susipinkite plaukus į kietą kasą, o ryte išsileidusios plaukus išvysite trokštamas paplūdimio garbanas. Apipurkškite jas plaukų laku, kad ilgiau laikytųsi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)