Anot mokslininkų, tikslesniam gyvenimo trukmės nustatymui galima pasitelkti paprastesnius metodus – atsižvelgti į amžių, pajėgumą lipti laiptais, įveikti pėsčiomis nedidelius atstumus ar pan.

Tyrėjų komanda penkerius metus analizavo pagyvenusių žmonių mirtingumo lygį trijose skirtingose šalyse: JAV (60 m. ir vyresni), Kosta Rikoje (61 m. ir vyresni) bei Taivanyje (53 ir vyresni).

Tyrimo tikslas buvo palyginti dviejų skirtingų informacijos šaltinių duomenis apie spėjamą likusio gyvenimo trukmę. Buvo lyginami plataus spektro rodikliai – tokie kaip amžius, mobilumas, rūkymo įpročiai – su telomerų ilgiu. Telomerai yra chromosomos gale ir saugo ją nuo suirimo. Senstant telomerai trumpėja.

Mokslininkams nustačius, kad telomerai žmogaus organizme veikia kaip „molekulinis laikrodis“, buvo labai susidomėta galimybe tiksliai nustatyti žmogaus gyvenimo trukmę.

Naujausi tyrinėjimai atskleidė, kad telomerų ilgio matavimas nėra jau toks labai tikslus būdas gyvenimo trukmei nustatyti. Mokslininkų grupės nuomone, faktinis žmogaus amžius yra pats geriausias gyvenimo trukmės rodiklis, rašoma žurnale „PLoS One“.

Tyrimų autoriai teigia, kad mokslininkų atradimai apie telomerų ilgio ir amžiaus ryšį buvo per daug sureikšminti ir žiniasklaidos pateikti kaip neįtikima sensacija. Tai paskatino kai kurias kompanijas sukurti brangiai kainuojančius produktus, kurių kaina toli gražu neatitinka vertės.

Tyrėjai buvo nustebinta jų atradimais. Pasirodo, kad paprastesni gyvenimo kokybės rodikliai, tokie kaip bendra sveikatos ir mobilumo būklė, protinės galimybės, fizinis aktyvumas, uždegiminiai procesai ar inkstų funkcionavimas, tiksliau padėjo nustatyti gyvenimo trukmę nei sudėtingas telomerų matavimas.

Žiniasklaidos atstovams jie sakė, kad daug paprasčiau yra tiesiog paklausti, kiek žmogui metų, negu paimti kraujo tyrimus, ištirti chromosomas ir pamatuoti telomerų ilgį.

Anot tyrėjų, vartotojai turėtų neapsigauti reklaminiais pasiūlymais įsigyti rinkinių, kurie padės išmatuoti telomerų ilgį, ar papildų, padedančių juos puoselėti.