Konsultuoja sveikos mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė, Vaida Kurpienė

Džiaugiuosi, kad nesigriebiate dietų ir kreipiatės dėl mitybos pokyčių pakeitimo. Jei atkreipėte dėmesį, situacija žiniasklaidoje po truputį keičiasi į gerąją pusę. Jei iki šiol buvo populiarūs straipsniai tik apie dietas „kaip numesti 5 kilogramus per savaitę“ ir pan., tai dabar vis daugėja patarimų, kaip sveikai maitintis, kokią įtaką sveikatai ir kūnui daro sportas bei fizinis aktyvumas, kokie produktai vertingi ir kurie ne.

Žinoma, informacijos gausybė ir ne taip paprasta atsirinkti kas vertinga, o kas - tik mados klyksmas. Pavyzdys gali būti glitimo turintys produktai. Jų vengti 98 proc. Lietuvos gyventojų nebūtina. Tačiau apie šiuos produktus kalbama iš tiesų daug ir atrodo, kad tai iš tiesų didelė problema, nors taip nėra. Kita vertus, mažai kalbama apie tai, kad taurė alkoholio porą kartų per savaitę stabdo svorio kritimą, skatina alkį kitą dieną, jau nekalbant apie poveikį sveikatai, savijautai ir nervinei sistemai.

Pradžiai pateiksiu keletą lengvai įgyvendinamų patarimų ir būtų smagu, jei po poros savaičių parašytumėte, kaip jums sekasi juos įgyvendinti bei kokių rezultatų pasiekėte.
Vaida Kurpienė

Dešimt paprastų patarimų pokyčių pradžiai

Miegas. Jei per mažai miegosite, kas jauniems žmonėms dažnai pasitaiko – kitą dieną medžiagų apykaita lėtesnė, poreikis maistui didesnis. Be to, antroje dienos pusėje atsiranda poreikis saldumynams ir miltiniams. Taigi pirmiausia išsimiegokite.

Pusryčiai. Visi žino, bet mažai kas daro. Įrodyta, kad tie, kas valgo vertingus pusryčius, lengviau išlaiko norimą svorį ir mažėja poreikis užkandžių. Jei pusryčių nesinori, gali būti, kad per vėlai vakare valgote. Visada papusryčiaukite pilno grūdo produktais: kramtoma grūdų košė su sūriais ar aštriais priedais ar pilno grūdo duonos sumuštinis be mėsos.

Susiplanuokite valgymus ir tik tada kitus darbus. Jei turite anstvorio, valgytikite tris pagrindinius valgymus ir du užkandžius. Visada iš anksto turite žinoti ką, kur ir kada valgysite. Taip bus jums ramiau ir rezultato daug greičiau pasieksite. Jei susiklosto nepalankios aplinkybės, pasirinkite geriausią įmanomą tuo metu variantą ir kai tik galėsite vėl maitinkitės vertingai ir tvarkingai.

Rinkitės vertingą maistą. Būtinai bent du kartus per dieną suvartokite po dubenį šviežių sezoninių daržovių. Jos suteiks Jums energijos ir sotumo jausmą. Pamatysite, kad kito maisto suvalgote mažiau, o jaučiatės sočiau. Venkite saldintų pieno produktų, bandelių, sūrelių, jogurtų, pardavinėjamų sumuštinių. Atrodo, kad suvalgėte mažai, o kalorijų gaunate daug. Domėkitės, ką dedate į burną.

Konkrečiai dėl raudonos mėsos, gal vartojate ją per dideliais kiekiais? Arba jau paruoštas dešras bei kumpius iš parduotuvės? Tokių produktų venkite. Juose didelis druskos bei maisto priedo kiekiai ir valgant juos kasdien stipriai išauga galimybė susirgti onkologinėmis ligomis, apie ką pernai ypatingai garsiai kalbėjo Pasaulio sveikatos organizacija. Kartą – du per savaitę suvalgykite natūralios liesos jautienos: virtos ar troškintos.

Svarbu kaip gaminate. Pasirinkus vertingus maisto produktus, juos reikia ir gera paruošti. Gamindama venkite papildomų riebalų. Augalinius produktus kuo mažiau apdorokite, jie turi likti kramtomos konsistencijos. Šviežias sezonines daržoves išmokite pasigaminkite taip, kad tai taptų vienas skaniausių dienos valgių. Bandykite įvairius, jums neįprastus receptus. Kol nepabandėte, nežinote, kad galite to norėti.

Skirkite laiko maistui. Kai valgote – tuo momentu tai turėtų būti pagrindinis užsiėmimas. Atidėkite planšetę, kompiuterį ar žurnalą. Išjunkite televizorių. Ramiai atsisėskite, gerai kramtykite ir pasimėgaukite maistu. Pamatysite, kad suvalgote mažiau, o malonumo gaunate - daugiau.

Pakankamai gerkite vandens. Skysčiai neskirti malšinti alkio, jie reikalingi energijai ir gerai savijautai. Be to, pakankamai geriant skysčių riebalinės ląstelės greičiau atsisveikina su riebalais. Teorinė norma – 0,03* Jūsų svoris ryte. Faktiškai Jums reikalingas skysčių kiekis gali skirtis kiekvieną dieną, priklausomai nuo to, ką valgėte ir, kiek judėjote. Sužinoti, kiek reikia jums skysčių – paprasta. Stebėkite savo šlapimo spalvą, išskyrus rytinį, ji turi būti švelniai gelsva.

Minite, kad turite polinkį tinti. Kartais tinstama, nes per mažas fizinis aktyvumas. Gali būti per mažas skysčių kiekis ar tiesiog vartojate per daug druskos. Jos didelis kiekis yra ne tik druskinėje ant stalo, bet ir pramoniniu būdų apdorotuose mėsos gaminiuose (dešros, kumpiai, vytinta mėsa), raugintuose produktuose, duonoje, sūriuose, pusgaminiuose. Šių produktų venkite valgyti vakarais, na, o pusgaminių iš viso vartoti neverta.

Leiskite sau nukrypti. Mažos nuodėmės – saldainis ar sausainis yra būtinos. Ar tie produktai sveiki? Tikrai ne, tačiau jie leidžia jums pasijusti laisvai. Žinoma, jei apsiribosite vienu per dieną. Jei labai mėgstate picą ar kokius kitus nesveikus patiekalus, kartą per savaitę suvalgykite. Su sąlyga, kad pasimėgausite tuo maistu šimtu procentų. Po kurio laiko pajusite, kad jums dalis anksčiau buvusių skanių dalykų visiškai nebeskanu. Juk draudžiamas vaisius daug saldesnis, tiesa?

Fiksuokite savo pasiekimus. Būtinai save nusifotografuokite, išsimatuokite apimtis ir pasisverkite. Duomenis užsirašykite. Po poros mėnesių pakartokite. Skirtumas bus akivaizdus. Mes save matome kasdien, greitai priprantame prie pokyčių ir gali atrodyti, kad viskas išliko taip pat. Užrašai Jums pagelbės. Kita vertus, venkite svertis kasdien. Tai kelia stresą ir trukdo keistis.

Pasidžiaukite savo pasiekimais. Girkite save ne tik už numestus kilogramus, bet ir už penkias dienas iš eilės suvalgytus pusryčius, suplanuotus valgymus, etc. Girkite save už procesą bei pokyčius įpročių. Mes per greitos save barti ir per didelis noras greitai “numesti” antsvorį atsisuka prieš mus. Žiūrėkite tai kaip į žaidimą, orientuokitės į pokyčius ir rezultatas bus ypatingai geras ir ilgalaikis.

Linkiu lengvai tirpstančių kilogramų ir meilės sau.